Aslan siyasi iradenin tercihi

Güncelleme Tarihi:

Aslan siyasi iradenin tercihi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 01:02

Ali Babacan, Washington’daki basın toplantısında 17 Aralık operasyonunda gözaltına alınan eski Halkbankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın Ziraat Bankası yönetimine seçilmesi hakkında “Siyasi iradenin bir tercihidir” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, IMF Bahar toplantıları için geldiği Washington’da Türk gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında, 17 Aralık soruşturmasında gözaltına alınan ve 14 Şubat’ta salıverilmesine kadar tutuklu kalan Halkbankası eski genel müdürü Süleyman Aslan’ın Ziraat Bankası yönetimine seçilmesiyle ilgili ilk kez konuştu. Daha önce basında Aslan’ın yönetim kurulu adaylığına karşı çıktığı yönünde haberler çıkan Babacan, Ziraat Bankası Genel Kurulu’nun kararı için “Siyasi iradenin bir tercihidir” dedi.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Babacan, 17 Aralık operayonu sonrası başlayan soruşturmaların yürümediği eleştirileri konusunda ise şunları söyledi: “Evrensel bir hukuk ilkesi var. Hukuki sistemde suçu tespit edilene kadar herkes masumdur. İddialar olabilir. Ama bu iddialar incelenir, bakılır. Ve yetkili organlar, mahkemeler, milletvekilleri ya da bakanlar olması halinde TBMM ve Anayasa Mahkemesi, buralardaki değerlendirmelerde gerçekten suç olduğu kanaati oluşursa, o zaman ancak o kişiye biz ‘suçlu’ diyebiliriz. Mahkeme süreçleri devam ediyor. Dokunulmazlığı olan arkadaşlarla ilgili de Meclis’te soruşturma komisyonu kurulmasıyla için AK Parti’nin verdiği önerge var. Bunun bir ay içerisinde TBMM’de görüşülüp karara bağlanması gerekiyor.”
Babacan, Aslan’ın Ziraat Bankası yönetimine getirilmesini içine sindirip sindirmediği yönündeki soruya ise “Siyasi iradenin bir tercihidir” diye yanıt verdi. Bu konuda kendi görüşünün ne olduğu sorusuna ise Babacan, tekrar aynı yanıtı verdi ve “Siyasi iradenin bir tercihidir ve hukuki açıdan da bir engel yoktur. Evrensel hukuk neyse bu örnekte de bu çalışmıştır” dedi.

Babacan, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Başbakn Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması halinde bir sonraki başbakanın kim olacağı sorusuna da yanıt verdi. Babacan, Başbakanlık için kendi adının da geçtiği yönündeki soruya karşılık şunları söyledi:
“Bu meseleler, öncelikle Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın oturup kendi aralarında yapacakları değerlendirme sonucu ortaya çıkacaktır. Ve şahıslardan tamamen bağımsız bu gelişmeleri düşünmek lazım. Birinci öncelik Cumhurbaşkanlığı seçimi. Cumhurbaşkanlığı seçimi için adayın kim olacağı çok çok önemli. Bu konuda henüz bir açıklama yok. Biraz sabredeceğiz. Kendi aralarında konuşacaklar.”
“Başbakan olacak kişi göreve talip olmalı mı” sorusuna da Babacan “Bunları tartışmak için çok erken” diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Ermeni iddialarını kullanmayın

Haberin Devamı

BABACAN, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde onaylanan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik tasarı konusunda, “99 yıl önce gerçekleştirildiği iddia edilen ama olup olmadığı konusunda da hiçbir bilimsel çalışmanın henüz yapılmadığı ve bizim de kesinlikle olmadığını iddia ettiğimiz bir konunun, bugün ABD’de tamamen iç politika malzemesi olarak kullanılması hoş bir şey değil” dedi.

Büyümemiz hedeften altta çıkabilir

ALİ Babacan, IMF’in Türkiye ile ilgili 2014 büyüme tahmini yüzde 2.3’e çekmesi konusunda ise şunları söyledi: “Bugünler 2014’le ilgili sağlam bir projeksiyon yapmak için doğru değil. Henüz birinci çeyrekle ilgili doğru düzgün veriler daha ortaya çıkmamış durumda. Birinci çeyrek ki, bizim en heyecanlı dönemizdi bu yılla alakalı. Yani 17 Aralık sürecini yaşadık. Bütün bu işte malum yapıyla ilgili gelişmeler, yolsuzluk iddiaları, seçim kampanyası… İlk çeyrek rakamlarını bir görmemiz lazım. Ondan sonra belki yılın tamamıyla ilgili daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabilir. Biz orta vadeli programımızı açıklarken yüzde 4’lük bir büyüme öngörmüştük bu yılla alakalı. Bizim resmi öngörümüz henüz değişmedi. Ama trendlere baktığımızda, bu yüzde 4 değil de belki bir miktar altında büyüme olabilir.”

Haberin Devamı

GÜLEN’İN İADESİ İÇİN BİR ÇALIŞMA YOK
Babacan, Gülen Hareketi ile hükümet arasındaki gerginlik konusunda “Burada belki hedef alınan partimiz, hedef alınan Başbakanımız ama sonuçları itibariyle de tüm milletimizin, ülkenin zarar gördüğünü izliyorsunuz. O yüzden herkes böyle dönemlerde aklıselimle hareket etmeli. Küçük çıkarlar için büyük hedefi, ülkenin yüksek çıkarlarını riske atmamak lazım” dedi. Fethullah Gülen’in ABD’den iadesine ilişkin çalışmalara dair bir soruya ise Babacan, “Böyle bir girişim olduğuyla ilgili bir bilgi bende yok” diye yanıt verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!