Moody’s’in uyarılarına dikkat edilmeli

Güncelleme Tarihi:

Moody’s’in uyarılarına dikkat edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 01:07

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatife çevirmesinin Türkiye ekonomisindeki bazı hassas noktalara dikkat çektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Ayaydın yaptığı açıklamada Moody’s’in değerlendirmesini iyi okumak gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Moody’s’in bu değerlendirmesi, Türkiye ekonomisinin bazzı hassas noktalara dikkat çektiği anlaşılmaktadır.

Tasarruf açığı ve dış kaynaklı finansman sorununa dikkat çekilmektedir. Dış kaynakğın pahalı olduğu böyle dönemlerde Türkiye’nın büyüme hızına dikkat çekilmektedir. Büyüme hızı yüzde 4-5 in altına düşmeye başlarsa kamu kesimi dengesini olumsuz yönde etkileyecektir.”
Moody’s’in bankacılık sistemine ilişkin uyarılarını vurgulayan Ayaydın “Bankacılık sisteminin böyle bir durumda aktif kalitesini olumsuz yönde etkiler. Sorunlu krediler büyür. Böyle bir durumda banka karları düşer. Banka karlarının düşmesi sermaye yeterlilik oranını aşağı çeker. Bu durumda büyüme ve bankacılık ilişkisi dahada zayıflar. Bankalar böyle bir durumda büyümeye destek veremez” dedi. Sorunlu kredileri olan şirketlerin de bankalarda kredi almalarının zorlaşacağını kaydeden Ayaydın şöyle devam etti: “Türkiye’de enflasyon zaten yükselme eğilimine girmiş, cari açık yüksek. ekonominin daha sağlam olan iki ayağı kamu kesimi dengesi ve bankacılık sisteminin gelişmelerden olumsuz etkileneceği düşünülerek bir uyarı verilmiştir. Yapılması gereken bankacılık sisteminin sağlam olması, kamu kesimindeki değişiminin sürdürülmesi ve özel sektörde tasarruf oranının yükseltilmesi gerekir. Bunun yanında diğer yapısal reformların tamamlanması gerekir. Küresel ekonomide son derece hassas ve kırılgan bir zemin varken Türkiye’nin uyarıları dikkatle değerlendirmesi ve özellikle özel girişimcilerin moralini yüksek tutmadı ve sermaye birikiminin özendirmesi büyük önem taşır. Uyarıları kızarak değil, doğru anlayarak yaklaşılmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!