Ekonomi yönetimi de Moody’s’e negatif

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi yönetimi de Moody’s’e negatif
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 01:07

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesi ekonomi yönetiminin tepkisini çekti.

Haberin Devamı

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül Moody’s’in Türkiye’nin notunu çok daha ileri bir seviyeye çıkartması gerekirken, not görünümünü negatife indirdiğini söyledi. Gül, “Üzüntülerimi bildiriyorum. Dolayısıyla son derece haksız bir karar. Moody’s’i protesto ediyorum” dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ise bazı reyting firmalarının Türkiye’nin notunu artırırken biraz daha yavaş ve temkinli davrandığını, ancak düşürürken daha hızlı olduğunu söyledi. Ertaş, “Burada şunu ayırt etmek lazım; Türkiye’nin notu düşmedi, görünümle ilgili bir değişiklik var. Haberlerde sanki bir not düşüşü varmış gibi yansıtılıyor, bu doğru değil. Ben acele verilmiş bir karar olarak düşünüyorum” dedi.

SAĞLAM DEĞİLLER

Öte yandan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Görünümün değişmesi notun değişmesi anlamına gelmiyor, bunu tespit etmek lazım. Diğer taraftan da kredi derecelendiren kuruluşlarının kredibiliteleri de çok sağlam değil, onu da vurgulamamız gerekiyor” dedi.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ekonominin sağlam temellere dayandığını söyleyerek şöyle konuştu: “Kimse karamsar olmasın, karamsar tablolar çizmek için de kimse özel bir gayret göstermesin.” Enerji Bakanı Taner Yıldız “Biz bu karara katılmıyoruz. Biz yatırıma devam edeceğiz. Piyasanın özelleşmesi, serbestleşmesi ve özel sektör eliyle büyümesi kararlılığımıza devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Görünüm neden değişti?

NOT görünümündeki değişikliğine temel itici unsur olarak, “Artan politik belirsizlikten kaynaklı finansman pozisyonundaki yavaşlamanın” görüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Moody’s’in Türkiye’nin not görünümünde değişiklik kararı almasındaki temel unsur, politik dinamiklerin ve küresel likidite koşullarının, kur volatilesinde de görülmesi üzerine, uluslararası ve yerel yatırımcıların güveni üzerindeki olumsuz etkisidir. Bu durum ülkenin finansman zorluklarını artırmaktadır. Türkiye’de yerel politik risk oluşurken, Moody’s, son yerel seçimlerin sonucuna rağmen, Aralık 2013’ten beri yaşanan gelişmelerin iç yoğunlaşan politika bölünmesini vurguladığına işaret etmektedir.” Moody’s gerilimlerin genel seçimin olacağı 2015’in en az ikinci çeyreğine kadar süreceğini bunun yerli ve yabancı yatırımcının güvenini azalttığını kaydetti. Büyük oranda cari açığı karşılayacak finansman ihtiyacı ve şirketler, bankalar ve kamunun 163 milyar dolarlık borcunun da baskı unsunu olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!