Moody’s negatif

Türkiye’de artan siyasi gerginliğin hükümetin oylarına olumlu yansıdığı yorumu yapılsa da ekonomiyi olumsuz etkilemeye başladı.

Haberin Devamı

İlk hamle Moody’s’ten geldi. Rating şirketi notumuzu korudu ama görünümü ‘siyasi’ nedenlerle negatife çevirdi.

GİDEREK artan siyasi gerginlik ve kutuplaşmanın hükümetin oylarına olumlu yansıdığı yorumları yapılırken, bu gerginliğin ve çatışma havasının artık ekonomiyi olumsuz etkilemeye başladı. Bir süredir Türkiye için iyi puan veren rating kuruluşlarının bu tavrı değişti ve tedirginliklerini açıklamaya başladılar.
Dün Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatife çeviren Moody’s’in gerekçeleri arasında , “siyasi çalkantılarla birlikte belirsizliğin artması ve bunun büyümeyi güçlendirici reform beklentisini azaltması” da sayıldı. Bunun da azalan küresel likidite ile birlikte Türkiye ekonomisinin orta vadeli büyüme görünümünü olumsuz etkilediğinin altı çizildi.
Moody’s’in dün sabah açıkladığı bu karar, piyasaları olumsuz etkiledi ancak piyasa oyuncularının bir bölümü böyle bir kararı bekliyordu. Moody’s’in Türkiye’deki bankalarla ilgili geçen ay yaptığı uyarının ardından beklenen bu kararın piyasaları bir süre etkilemesi ama uzun süreli etki yaratmayacağı söylenebilir. Ancak bu kararla birlikte piyasaların bundan sonra çok daha hassas olacağı, görünüm indiriminin not düşüşüne yol açma tehlikesinin sürekli gözleneceği de açık.
Önümüzdeki dönem küresel ekonomiden gelebilecek olumsuz bir dalganın Türkiye’deki etkisi artık çok daha fazla olacak. Bununla birlikte risk olarak görülen siyasi çatışma havasının da ekonomiyi daha fazla etkileyeceğinin görülmesi gerekiyor. Not indirimi beklentisi yükseldiği takdirde bunun ekonomide ciddi olumsuz bozulmalara yol açması ise kaçınılmaz olacaktır.

HÜKÜMET YENİDEN KIZMAYA BAŞLADI


Siyasi iktidarların uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarla ilişkileri, genellikle verilen notlara göre değişiyor. Bir süredir not artışları geldiği için rating kuruluşlarına çatmayan, hatta “geç de olsa gerçekleri gördü” yorumları yapan hükümet üyelerinin tavrı dünkü açıklama ile yine tersine döndü.Bakanlar ve ekonomi yönetimi Moody’s’i eleştirdi.

Haberin Devamı

Not artmaz indirim gelebilir

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ilerleyen dönemde not artışını çok zor gören Moody’s not indirimi ihtimali için “Kamu finansmanında son dönemdeki gelişmelerin terse dönmesi, artan politik istikrarsızlık ve Türkiye’nin dış finansmanında artan baskılar, yabancı sermaye akışında ani bir duruş riskinin artması aşağı yönlü reyting baskısı oluşturabilir” değerlendirilmesinde bulundu. Özetle seçim ekonomisi uygulanıp mali dengeler bozulmaya başlarsa ya da Cumhurbaşkanlığı seçimi belirsizliği artırırsa, not indirimi de gelebilir. Moody’s, Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirip, notunu “Baa3” olarak korurken yayımladığı açıklamada yükselen politik belirsizlikler ve azalan küresel likiditenin yatırımcı güvenini olumsuz etkilediği belirtilerek “Kısa vadeli büyüme görünümündeki yavaşlama, ülke içinde siyasi çalkantılarla beraber siyasi belirsizlik ortamında büyümeyi güçlendirici reform beklentisinin azalması nedeniyle, orta vadeli büyüme trendi üzerinde belirsizliğe neden oldu” denildi.

Haberin Devamı

PİYASALARDAN SINIRLI TEPKİ

Global piyasalardaki olumsuz hava ve Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatife çevirmesi ardından haftanın son işlem gününde dolar/TL yükselirken, sabah ilk tepki olarak yüzde 10’u aşan gösterge faiz gün içinde dalgalandı. Borsa İstanbul ise güne yüzde 1.4’lük düşüşle başlarken günü yüzde 0.6’lik gerilemeyle 72 bin 736 puandan tamamladı. BİST 100 son işlem günündeki düşüşe rağmen haftayı yüzde 0.2 yükselişle kapattı.

NOTU NEDEN KORUDU?

MOODY’S kredi notunun korumasına ise, “Hükümetin güçlü mali ölçütleri, borcun GSYH’ye oranla azalışı, döviz cinsinden borçlanmadaki azalış ve uzayan borç vadesi yapısı”nı gerekçe gösterdi.

Yazarın Tüm Yazıları