Filistin, Cenevre Sözleşmeleri'ne taraf oldu

Güncelleme Tarihi:

Filistin, Cenevre Sözleşmelerine taraf oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 17:55

Filistin'in, savaş ve silahlı çatışma hukukunu düzenleyen Cenevre Sözleşmeleri'ne resmen taraf olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Filistin'in Cenevre nezdindeki daimi temsilciliği yetkilileri, AA muhabirinin sorusu üzerine, sözleşmelerin pekçok başka uluslararası anlaşma ile birlikte Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından geçtiğimiz hafta imzalandığını belirtti.

Sözleşmelerin "konsiyater devleti" olan İsviçre'nin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pierre-Alain Eltschinger ise Filistin'in sözleşmeye taraf olduğunu 2 Nisan 2014 tarihinde kendilerine bildirdiğini ve İsviçre'nin Filistin'i dün itibarıyla resmen sözleşmeye taraf olarak kaydettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 29 Kasım 2012 tarihli oturumunda yapılan oylamada, BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanan Filistin, 15 uluslararası kuruma katılım ve ilgili anlaşmaların imzalanması konusunda mutabakata vardığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

İsrail, ABD arabuluculuğu ile geçen yıl temmuz ayında yeniden başlatılan barış sürecinde, 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı kabul etmişti. İsrail'in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM'de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı hakları kullanarak, İsrail'i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu.

Filistin'in bu sözleşmelere taraf olması, Ortadoğu barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilememesi üzerine diplomatik bir atak olarak değerlendiriliyor.

İsrail, Cenevre Sözleşmeleri'nin Batı Şeria ve Gazze'de uygulanamayacağını öne sürüyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!