Moody's Türkiye'nin not görünümünü 'negatif'e çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Moodys Türkiyenin not görünümünü negatife çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 07:43

KREDİ derecelendirme şirketi Moody’s’den Türkiye’ye not uyarısı. Moody’s, Türkiye’nin kredi notu görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirdi, notunu ise mevcut BAA3 düzeyinde korudu. Moody's kararının ardından uluslararası piyasalarda yaşanan düşüşlerin de etkisiyle dolar kuru 2.12 TL'ye kadar yükseldi, borsa da güne yüzde 1.38 kayıpla 72 bin 144 puandan başladı. Ancak piyasalardaki kayıpların gün içinde sınırlandığı görüldü.

Haberin Devamı

Moody’s’den yapılan açıklamada, not görünümünün "negatif"e çevrilmesine gerekçe olarak, "Türkiye’nin dış finansman durumu üzerindeki artan baskı, yerli ve küresel yatırımcıların güvenini olumsuz etkiliyor" gösterildi.

Açıklamada, "Belirsiz politika ortamından dolayı Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentileri orta vade için zayıfladı" uyarısı yapıldı.

Moody’s, görünümü negatife çevirirken, notu neden kırmadığını da, kamunun döviz borçlarının, gayri safi milli hasılaya (GSYH) oranının azalmasına bağladı. Açıklamada, kamunun döviz borçları içindeki payının azalmasının, aynı zamanda da dış borçlanmalarda vadelerin uzamış olmasının da olumlu olduğu belirtildi.

Moody’s açıklamasında ayrıca, Türkiye’nin diğer benzeri notu alan ülkelere göre ekonomisinin daha güçlü ve büyük olmasının, notunun mevcut düzeyinde korunmasında etkili olduğunun altı çizildi.

Haberin Devamı

Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's da 7 Şubat'ta, Türkiye'nin "durağan" olan not görünümünü "negatif" seviyesine düşürdüğünü açıklamıştı. S&P, Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu ise korumuştu. Fitch ise herhangi bir değişiklik yapmamıştı.

Moodys Türkiyenin not görünümünü negatife çevirdi
Fitch, notu aynı bırakmış ‘Ekonomide yüksek oynaklık var’ demişti



TL'Yİ ETKİLER Mİ?

Moodys's kararının Türk Lirası üzerindeki olası etkileri üzerine Garatnti Yatırım'dan yapılan açıklamada, "Moody’s kararı, bir süredir gelişen ülkelere olan fon akımından payını alan TL’ye kuşkusuz olumsuz yansıyacaktır. Ancak bu olumsuzluğun bir kısmının şu anda fiyatlandığını, bundan sonraki etkinin ise TL’deki olası değer kazançlarını sınırlama yönünde olacağını tahmin ediyoruz. Gelişen ülkelere fon akımlarının tekrar yavaşlaması durumunda ise TL’deki değer kaybı, diğer benzer ülkelerin önüne geçebilir" denildi.

DOLAR YÜKSELDİ

Moody's kararının ardından uluslararası piyasalarda yaşanan düşüşlerin de etkisiyle dolar kuru 2.12 TL'ye kadar yükseldi.

Bugün güne 2,1098 seviyesinden başlayan dolar/TL, Moody's'in Türkiye'nin kredi not görünümünü durağandan negatife çevirmesinin ardından 2,1254 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL akşam saatlerinde 2.1130 seviyelerinden alıcı buldu.

Borsa da güne yüzde 1.38 kayıpla 72 bin 144 puandan başladı ve ardından kayıplarını yüzde 0.8-0.9 bandında dengeledi. Ancak analistler dün ABD borsalarında yüzde 3'e ulaşan çok sert düşüşlerin yaşandığını ve TL'deki ve borsadaki değer kayıplarında Moody's kararı ile birlikte bu düşüşlerin de etkili olduğunu belirtiyor. Borsada kapanış ise yüzde 0.57 düşüşle 72 bin 736 puandan gerçekleşti.

Haberin Devamı

XTB Menkul Değerler Strateji Müdürü Halil Reçber ise gelişmekte olan ülkelerin son dönemde iyi bir performans gösterdiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de borsa son bir ayda yüzde 21 değer kazandı. Borsa tarihine baktığımızda bu yükselişlerin ardından kâr realizasyonlarının geldiğini görüyoruz. Ben Moody's açıklamasını fazla dikkate almıyorum. Borsada yaşanacak satışlar bu yükselişin ardından yaşanabilecek normal bir kâr realizasyonudur" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!