NASA küresel teknoloji fikirleri maratonu düzenliyor

Güncelleme Tarihi:

NASA küresel teknoloji fikirleri maratonu düzenliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 06:52

NASA 12-13 Nisan tarihlerinde dünyayla eş zamanlı Türkiye’de de düzenleyeceği bir etkinlikle herkesi, dünyanın geleceği için yeni teknoloji fikirleri geliştirmeye davet ediyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de TTNET işbirliğiyle hayata geçirilecek Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması (International Space Apps Challenge) için organizasyon öncesi, NASA’dan International Space Apps Challenge Proje Yöneticisi Ethan MacMahon sadece Hürriyet.com.tr’ye konuştu.

NASA’nın etkinliği, insanların belirli bir amaç etrafında toplanıp çözümler geliştirmek üzere bireysel ya da ekip olarak çaba harcadığı ve uygulamalar geliştirdiği, ‘kodathon’ olarak da tanımlanan bir etkinlik.

Üstelik bu etkinliğe katılmak için bir yazılım ya da donanım uzmanı olmaya gerek bulunmuyor. Etkinliklerdeki konu başlıklarına ilgi duyan, yeni fikirleri olan herkes bu çözüm maratonuna katılabiliyor. Tüm dünyadan 10 binden fazla kişinin katılması beklenen etkinlikte “Uzayda Teknoloji”, “Dünyanın Durumunu İzleme”, “İnsanlı Uzay Uçuşu”, “Robotik” ve “Asteroidler” olmak üzere beş ana konu başlığı belirlenmiş.

12-13 Nisan tarihlerinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de herkesi dünyanın geleceği için yeni teknoloji fikirleri geliştirmeye davet ettiklerini belirten Ethan MacMahon, “Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA olarak bir yandan uzayın keşfine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak, diğer yandan da inovatif fikirleri olan yaratıcı bireyleri dünyada ve uzayda karşılaşılan çeşitli problemleri çözmeleri, paylaşıma açık çözüm ve ürünler geliştirmeleri konusunda cesaretlendirmeyi hedefliyoruz. Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması (International Space Apps Challenge) adını verdiğimiz etkinliği, bu amaçla başlattık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması’nın dünyada hayatı ve insanın uzayda kaydettiği ilerlemeyi yeni fikirlerle daha da geliştirmeyi amaçlayan bir etkinlik olduğunu vurgulayan Ethan MacMahon sözlerine şöyle devam ediyor:

“Bu organizasyonu, dünyanın dört bir yanından dileyen herkesin katılabileceği küresel bir beyin fırtınası etkinliği olarak da tanımlayabiliriz. Etkinlik iki gün, yani tam olarak 48 saat aralıksız sürüyor... Dünyanın çeşitli ülkelerinden 93 şehirden binlerce katılımcı önceden belirlenmiş 65 farklı konu başlığı altındaki sorunlara çözüm önerisi sunmak için bir araya gelecek. Bu çok heyecan verici… NASA olarak, etkinlikte önerilen tüm çözümleri internet üzerinden herkese açık bir şekilde yayınlıyoruz. Burada konuyla ilgilenen herkesin bu çözümü/ürünü daha da geliştirebilmesini, sunulan fikir, ürün ve çözümleri kitlelerin erişebileceği hale getirebilmeyi hedefliyoruz. Bu projemizin insanları yenilikçi bir yaratıcılık sergileme konusunda da cesaretlendirdiğine inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması’nda ortaya atılan fikirlerden üretilerek hayata geçirilen ve hâlâ kullanımda olan projeleri sorduğumuz Ethan MacMahon, heyecan verici örnekler paylaştı.

Bu uygulamalardan biri ExoAPI. Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerin verilerine özel bir arayüz (API) aracılığıyla erişim olanağı sağlayan güçlü bir araç.

Bir diğer uygulama ise, daha önceden belirlenmiş lokasyonlarda fotoğraf çekimi için en uygun olduğu şartları haber veren ve özellikle su altı kaşiflerine ve maceracılara hitap eden OpenROV uygulaması.

Telekom ve İnternet başlıklarına ilgi büyük

NASA Space Apps Challenge’in konu başlıkları arasında telekomünikasyon ve internet de bulunuyor. Bu başlıklara nasıl bir ilgi olduğunu sorduğumuzda MacMahon, söz konusu kategorilerin altında çözüm bekleyen ilgi çekici konular olduğunu vurguluyor:

Haberin Devamı

Çözüm aranan başlıklardan biri, katılımcıları uzayın keşfinde internetin nasıl kullanılabileceğine kafa yormaya çağıran Derin Uzayın Keşfinde İnternet…

Bir diğer başlık ise, cep telefonunun bir uyduya nasıl dönüştürülebileceği ile ilgili beyin fırtınasına çağırıyor.

Ortak çalışma ile sanal bir yer istasyonu uygulaması geliştirilmesi de bu alanda ilgi çeken başlıklardan biri.

“Telekomun ve internetin uzayın keşfinde ve oradaki çalışmalardaki önemi nedir?” sorusunu yönelttiğimiz MacMahon, “Uzay İletişiminin yani dünyadaki bilim insanlarının derin uzaydaki uzay araçlarıyla bilgi alışverişinin sağlanması, uzayın keşfinde en kritik unsurlardan biri” diyor.

Haberin Devamı

NASA sorunların çözümünde problem yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlar arıyor

NASA Space Apps Challenge, NASA’nın çaba harcadığı konuların geniş kitleler tarafından bilinmesine de katkıda bulunuyor.

Ethan MacMahon, “NASA Space Apps Challenge, insanların fikirlerini paylaştıkları ve yeni çözümler geliştirmek için işbirliği yaptığı bir etkinlik. Katılan herkese farklı şekillerde hitap ediyor” diyor.

MacMahon: “Bilim insanları ve araştırmacılar, kendilerinin ve iş arkadaşlarının kullanabileceği yeni, farklı araçları ve yaklaşımları gördükleri için mutlu olurken, yazılım geliştiriciler ve öğrenciler benzer ilgi alanları olan kişilerle tanışma ve yeni yöntemler hakkında bilgi edinebilme fırsatı yakalıyorlar. Space Apps Challenge, NASA’nın problem çözmede yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlara erişmesini sağlıyor. Ve tabii ki ne kadar çok kişi uzayla ilgili verilerden yeni uygulamalar yaratma çabalarına katılırsa, o kadar çok kişi de uzayın sürekli keşfinin önemini kavrayacaktır. NASA, halka açtığı tüm bilgileri kullanarak tüm insanlığın yararlanabileceği robotlar, mobil uygulamalar gibi ürünlerin yapılması için bir fırsat sunmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Önceki yıllarda Türkiye’deki tanıtım çalışmalarının daha dar bir kapsamda yapıldığı ve katılımın da az olduğu etkinliğe bu yıl geniş katılım olması bekleniyor. İstanbul Tuzla’da bulunan Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi’nde TAG-TekArabaGidelim organizatörlüğünde gerçekleştirilecek olan etkinlik TTNET’in ana sponsorluğunda düzenlenecek.

Akademisyen, girişimci ve bilim insanlarından oluşan jürinin seçeceği iki proje ve halkın oylarıyla seçilecek olan bir proje, dünya çapındaki seçmelerinde Türkiye'yi temsil edecek. Global etkinlikte de başarılı bulunan fikir sahipleri TTNET sponsorluğunda NASA'nın bir lansmanına katılma hakkına sahip olacak.

12-13 Nisan’da Sabancı Üniversitesi Tuzla kampüsünde gerçekleşecek olan NASA Space App Challenge İstanbul etkinliğine katılmak için buraya tıklayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!