AB toplantısında Gülen tartışması

Güncelleme Tarihi:

AB toplantısında Gülen tartışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 01:41

AVRUPA Birliği’nin Türkiye-AB 74’üncü Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısı yine hararetli tartışmalara sahne oldu.

Haberin Devamı

Brüksel’de dün başlayan ve bugün de sürecek olan komisyon toplatılarının ilk oturumuna, sert eleştiriler ve karşılıklı ithamlar damgasını vurdu. Avrupa Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eleştiri ve suçlamalara tek tek cevap verirken sakin bir uslüp takındığı gözlemlendi. Tartışamalı oturumun satır başlardı şöyle:

Gülen tartışması: Komisyonun İngiliz üyesi Andrew Duff, Mevlüt Çavuşoğlu’nun bir konuşmasında kendisinin “Fethullah Gülen tarafından satın alındığını” iddia ettiğini ileri sürdü ve “Ya bunu kanıtlarsınız ya da özür dilersiniz” restini çekti. Çavuşoğlu ise “Sayın Duff, benim böyle söylemeyeceğimi bilecek kadar beni tanıyorsunuz. İletenler kesinlikle yalan söylemişler. Bana sizin müzakerelerin durdurulmasını istediğinizi ilettiler. ‘Bunun AP’nin kararı gibi yansıtılması doğru değil’ dedim. Sizin paralel yapıyla bağlantınız olduğunu söylemedim” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Hükümete uyarı: KPK oturumunda söz alan AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle de son üç ayda yaşanan gelişmelerin, “Türkiye’nin Avrupa değerleri ve standartlarına bağlılığına şüphe düşürdüğünü” söyledi. Füle, HSYK’nın Adalet Bakanlığı’na bağlanması; çok sayıda polis, hakim ve savcıların yerlerinin değiştirilmesi, sosyal medya yasakları ve yeni internet yasasısı “Esefle karşıladığını” ifade etti. Füle, Türk hükümetinin yaşanan zorlukları açıklamak için “komplo teorisi üretme basitliğine kaçtığını” da ileri sürdü.

Çavuşoğlu’ndan yanıt: Çavuşoğlu ise “AB’de fasılların açılmaması da bizde hayal kırıklığı yaratmıştır. Kıbrıs konusunda pekçok kere kararlar alınmasına rağmen uygulanmaması bizde de hayal kırıklığı yaratmıştır” dedi.

Füle’den 6 uyarı

Stefan Füle, AB Komisyonu’nun Türkiye’nin AB ile entegrasyon sürecinin güçlü destekleyicisi olduğunu belirterek oturumda dile getirilen eleştirileri 6 başlıkta topladı:

Seçimler şeffaf olmalı, sonuçlar hiçbir şüpheye yer bırakmamalı.
Yabancı düşmanı ve popülist söylemler bırakılmalı.
Kürt sorununun çözüm sürecinde temel haklar, hukuk devleti ve ifade özgürlüğünün önemi unutulmamalı.
Yeni fasıl açılmasında her iki taraf da daha fazla çalışmalı. Komisyon olarak 23 ve 24’üncü fasılların açılması için çok yoğun çalışıyoruz.
İki tarafta da hayal kırıklıkları var. Ama 2014 İlerleme raporunu dikkatle çalışmak lazım. Türk sivil toplumunun da sürecin parçası olmaya ihtiyacı var. Toplumsal kutuplaşmadan böyle kaçınılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!