Meclis’te silahlar patlar

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te silahlar patlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 01:12

Meclis Başkanı Çiçek başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinde CHP’li İdare Amiri Malik Ecder Özdemir, tüm Meclis’in Başbakan’ı korumaya odaklanmasından şikâyetçi oldu. Özdemir, “Genel Kurul’a silahla giren milletvekilleri var. Gün gelir o silah Başbakan’a da döner” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na saldırının üzerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in yaptığı güvenlik zirvesinde alınacak yeni önlemler görüşüldü. Toplantıda başka bir tehlikeye işaret eden CHP’li İdare Amiri Malik Ecder Özdemir, “Saldırı amacıyla silah taşıyan ve Genel Kurul’a böyle giren milletvekilleri var. Genel Kurul’a bir milletvekili silahlı giriyorsa o silahın kime döneceği belli değil. Gün gelir Başbakan’a da döner” dedi.

‘SECURİTY ZONE’ ÖNERİSİ

Çiçek başkanlığında Başkanlık Divanı üyesi idare amirleri ve 4 partinin grup başkanvekilleriyle yapılan toplantıda ön değerlendirmeler yapıldı ve karar alınması haftaya bırakıldı. Milletvekili referansı olanlar dışında gruplara ziyaretçi alınmaması, salonlarda kota uygulanması, Başbakan dışındaki liderlerin geçişinde de kırmızı şeritle güvenlik koridoru oluşturulması, 4 grubun 2 güne yayılması, kulislere ziyaretçi ve danışman alınmaması, yerleşkede güvenlik bölgesi (security zone) sınıflaması yapılması ve yüksek riskli bölgeye milletvekillerinin de kartla girmesi, Genel Kurul’da kavga sonrası oturum kapandığında kapalı devre kaydın devam etmesi gibi öneriler arasında hangilerinin uygulanacağı gelecek hafta görüşülecek.

Haberin Devamı

TEK ADAMIN GÜVENLİĞİ

Toplantıda CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleri AK Parti’nin grup toplantılarını miting havasında gerçekleştirmesinden, aday tanıtım toplantısının Meclis’te yapılmasından, Başbakan Tayyip Erdoğan için kırmızı şerit uygulaması ve etten duvar örülmesi gibi olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, diğer liderlerin ihmal edilmesinden ve Meclis Başkanı’nın yetkilerini kullanmamasından yakındılar. Muhalefet temsilcileri, “Başbakan’ın söylemi giderek toplumu daha fazla geriyor” görüşünü dile getirdiler. CHP’li Malik Ecder Özdemir, “Bütün Meclis tek adamın güvenliğinden sorumlu; o da Başbakan. Orada abartı bir güvenlik önlemi var. Meclis personeli sadece Başbakan’ı korumaya odaklanmış. Grup günleri Meclis fiilen Başbakan tarafından işgal ediliyor” dedi. Muhalefetin “Grup salonları tribünlere döndü” sözlerine karşı AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Siz de tape dinletiyorsunuz, hakaretler ediyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

GENEL KURUL’DA A TAKIMI

Özdemir sözlerini, “Bakın burada uyarıyorum Meclis Genel Kurulu’nda bile silahlı çatışma yaşanabilir. Genel Kurul’da hep aynı 15 AKP milletvekili kavga çıkarıyor, bazıları silah taşıyor. Adeta oluşturdukları bir ‘A Takımı’nı AKP grup başkanvekilleri de biliyor. Kimi milletvekilleri var ki savunma amaçlı silah taşıyor. Bir de can güvenliği olmadığı için saldırı amaçlı silah taşıyan milletvekilleri var. Genel Kurul’a bir milletvekili silahlı giriyorsa o silahın kime döneceği belli değil. Gün gelir Başbakan’a da döner” diye sürdürdü. Bunun üzerine AK Partili Elitaş, “Bu söylediğiniz çok tehlikeli bir şey. Bunu taşıyan her şeyi yapar” dedi. Özdemir, Hürriyet’e yaptığı açıklamada da “Silah taşıyan milletvekillerini biliyorum, Meclis Başkanı isterse isimlerini de veririm. Silahlar o Genel Kurul’da çekildiğinde kurşunun kime gideceği bilinmez. Böyle bir ortamda Başbakan da kendini güvende hissetmemeli” dedi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Bir olay nedeniyle grup toplantılarının ziyaretçilere kapatılması doğru değil” derken, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan “Güvenlik-özgürlük denkleminde biz daima özgürlükten yanayız. İlk adımda salı toplantıları dizayn edilecek. Ama güvenlik adı altında Meclis’i asla halka kapattırmayacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!