Çin'de panik!

Güncelleme Tarihi:

Çinde panik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 01:02

Çin’de prada, köpekalığı yüzgeci ve viski devri bitiyor. Devlet Başkanı’nın sert yolsuzluk uyarısı üzerine Çinliler harcamalarını gizlemeye başladı. Lüks tüketim hızla eriyor, oteller 5 yıldız yerine 4 yıldıza inmeye başladı.

Haberin Devamı

ÇİN Devlet Başkanı Şi Cinping, 2012 yılında görevine başladığında bundan böyle “kaplanlar” diye tanımlanan üst düzey bürokratlardan “sinekler” diye bilinen en alt düzey memurlara kadar herkesin kendini aç gözlülükten arındırması gerekeceğini; çünkü ne pahasına olursa olsun ülkedeki yolsuzlukların kökünü kazımaya kararlı olduğunu söylemişti. Geçen ay, Çin Ordusu emekli generali Zu Caihou’nun tutuklanmasının ardından Başkan bu konudaki kararlılığından hiçbir şey kaybetmediğini gösterdi ve “Bundan böyle yolsuzlukla savaşta tüm Komunist Parti yetkililerinin biraz kızarıp terlemesine neden olacak çok daha sert yöntemler kullanacağını” söyledi.
Çinliler’in yolsuzluktan vazgeçtiğini gösteren yaşam tarzı değişiklikleri şunlar:

-Dünya Doğayı Koruma Vakfı’dan uzmanlar Hong Kong’dan Çin’e yapılan köpekbalığı ihracatının %90 oranında azaldığını söyledi.
-Xinhua Haber Ajansı geçen yıl ülkedeki 56 beş yıldızlı otelin 4 yıldızlı olarak hizmet verme kararı aldığını belirtti.
-İngiliz Financial Times’a göre Prada, Luis Vuitton ve Gucci gibi lüks markaların satışları düştü.

Haberin Devamı

YOLSUZLUĞUN BİTMESİ EKONOMİYİ YERLE BİR EDEBİLİR

Yolsuzlukla savaş Çin’e düşündüğünden çok daha pahalıya da patlayabilir. Finans kurumu Merril Lynch’in tahminlerine göre Çinlilerin yeni ortaya çıkan bu “lüks korkusu” bu yıl ekonominin
tam 100 milyar dolar kaybetmesine neden olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!