KKTC’de öğrenci gerginliği sürüyor

Güncelleme Tarihi:

KKTC’de öğrenci gerginliği sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 01:41

KKTC’nin başkenti Lefkoşa’daki Yakın Doğu Üniversitesi’nde karşıt görüşlü öğrencilerin hafta başında taşlı sopalı kavgasının ardından yaşanan gerginlik devam ediyor. Yedi kişinin yaralandığı ve 45 öğrencinin tutuklandığı olayları protesto eden doğu kökenli öğrenciler bugün üniversite kampüsünde yürüyüş düzenledi.

Haberin Devamı

Polisin geniş güvenlik önlemleri altında yürüyüş yapan doğu kökenli öğrenciler, KKTC polisinin olaylara karışan ve yakalanan sağ görüşlü öğrencileri serbest bıraktığını ileri sürdü.
Anglo Sakson hukukun uygulandığı KKTC’de polisin savcılık yetkileri kullanarak tutuklama yetkisi bulunuyor. Polis, hafta başında yaşanan olaylarla ilgili bugüne kadar 45 öğrenciyi tutukladı. Polis 100’den fazla öğrenciyi ise arıyor. KKTC polisi, olaylara karışmayan ancak aranan öğrencileri ise suçlamada bulunmayıp serbest bırakıyor.

Polisin tutukladığı öğrenciler dün mahkemeye çıkarılarak haklarında üçer günlük ek tutuklama kararı alındı. Bu öğrenciler de sürenin sonunda mahkeme tutukluklarını uzatmazsa davaları devam ederken salıverilecek.

BU DEFA SINIRDIŞI EDİLMEYEBİLİRLER
KKTC’de her yıl özellikle üniversitelerin öğrenci konsey seçimleri öncesinde nisan ve mayıs aylarında sağ görüşlü ve doğu kökenli gruplar arasında gerginlik tırmanıyor. Öğrenci konseyi seçimlerindeki kutuplaşma, en küçük bir olayda büyük kavgalara yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Geçmiş olaylarda KKTC polisi, tutuklanan öğrencileri ‘ayaklanma teşebbüsüyle’ suçlamış ve Bakanlar Kurulu da sınır dışı etmişti. Bu defa, polis 'kasti hasar verme' gibi daha az cezalar gerektiren suçlamalarda bulundu. Bu nedenle, olaylara karışan öğrencilerin sınır dışı edilme ihtimali azaldı.

KKTC SİYASETİ DE KARIŞTI
Öğrenci kavgası, KKTC siyasetini de karıştırdı. İktidarın büyük ortağı sol görüşlü Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin feminist milletvekili Doğuş Derya, Twitter hesabından çarpıcı bir mesaj yayınlayarak Ülkü Ocakları’nın yasaklanması çağrısında bulundu. Derya’ya cevap ise koalisyonun küçük ortağı Demokrat Parti’den geldi.

Demokrat Parti Gençlik Kolları bir bildiri yayınlayarak, “Ülkücü ve Kürt fikir çatışmalarını bazı merciler ve siyasi partiler birleştirici ve sakinleştirici telkinlerde bulunmak yerine ideolojik körükleme yaparak kaos yaratmayı kendilerine marifet saymışlardır. Bu tarzı benimseyen siyasi kuruluşları kesinlikle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KAVGA TÜRKİYEM ŞARKISIYLA BAŞLADI
Lefkoşa’daki kavga, geçen Cuma günü Yakın Doğu Üniversitesi’nde sağ görüşlü iki öğrencinin otomobilleri içinde ‘Ölürüm Türkiyem’ şarkısını çaldıkları gerekçesiyle doğu kökenli öğrencilerin saldırısına uğramasıyla başladı. İki genç feci şekilde darp edilirken, üniversite içindeki sağ görüşlü öğrenciler Pazartesi günü doğu kökenli öğrencilere saldırdı. Yüzlerce öğrencinin karıştığı taşlı sopalı kavgada yedi öğrenci yaralandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!