Kayserililerin buluşları tek tek yasaklanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kayserililerin buluşları tek tek yasaklanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2014 15:20

YAKLAŞIK iki ay önce, “1.000 liralık telefon Kayseri’de 10 TL” başlıklı yazımızda, Kayserilinin “pratik zekasını” yansıtan bir buluşu yazmıştık.

Haberin Devamı

Cep telefonu satışında, kredi kartına taksitlendirme yasaklanınca; Kayserili, 10 liraya telefonu peşin satıyor, kılıfını ya da kulaklığını da örneğin 1.000 liraya taksitlendirmek suretiyle satıyordu!

Bu uygulama bir anda Türkiye’ye yayılmıştı..

Yazımızda, bu uygulamanın, “yanıltıcı belge düzenleme” olduğunu ve 18 aydan 3 yıla kadar “hapis cezasını” gerektirdiğini de özellikle vurgulamıştık.

BDDK’NIN BİRİNCİ MÜDAHALESİ
Yazımızın da etkisiyle olayı fark eden, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK);
“Kurumumuz tarafından bilgisi edinilen farklı uygulamalar arasında cep telefonu aksesuarlarının (kılıf, kulaklık vb.) bedelinin çok daha yüksek bir ücretle satışının kredi kartına taksit yapmak suretiyle gerçekleştirilmesi ve bu satış karşılığında cep telefonunun hediye olarak verilmesi yer almaktadır.
Bu kapsamda, bahse konu uygulamaların Yönetmeliğin taksitle satışı yasaklayan hükümlerini etkisiz bırakmayı amaçladığı anlaşılmaktadır. Bu çerçevede, vergiyi doğuran olay ile buna ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu ve gerçek bir duruma dayanmakla birlikte bu durumu mahiyet ve miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge düzenlemenin yanıltıcı belge düzenlemek kapsamında hapis cezası gerektiren bir suç teşkil ettiği gözden uzak tutulmamalıdır.” diye bankalara uyarı yazısı gönderdi. (26.02.2014 tarih ve 4671 sayılı duyuru)

Haberin Devamı

YENİ BİR BULUŞ
Bunun üzerine, Kayserili, pratik zekasını çalıştırdı ve “ilginç bir buluşla” ortaya çıktı.
Yeni uygulamada; müşteriye “hediye kartı veya hediye çekini” satıyor. Bedelini de müşterinin kartından taksitlendirerek çekiyorlardı. Daha sonra, hediye çekini birine veriyor. Çeki getiren de, peşin parayla alışveriş yapmış gibi, istediği ürünü alabiliyordu.
Bu uygulamayı da yine köşemizde “Kayserilinin ilginç buluşu” başlığı altında yazdık.

BDDK’NIN İKİNCİ MÜDAHALESİ
BDDK, yazımızın ve gelen bazı şikayetlerin de etkisiyle, olaya “ikinci bir müdahalede” bulunarak, aşağıdaki duyuruyu yayınladı.
“Üye işyerlerince kredi kartına taksitle hediye çeki satışı yapılıp, aynı hediye çekinin Yönetmelikte yer alan taksit yasağına tabi ürünlerin satın alınmasında kullanılması suretiyle taksit yasağının etkisiz hale getirildiği öğrenilmiştir.
Yönetmeliğin 26/7. maddesine uygun işlem tesis edilmesi yükümlülüğünün bankalara ait olduğu hususu dikkate alınarak Yönetmeliğin taksitle satışı yasaklayan hükümlerini etkisiz bırakmayı amaçlayan bu ve benzeri uygulamaların Yönetmeliğe aykırılık teşkil ettiği yönünde Birliğimiz üyesi bankalarca ilgili üye işyerlerine uyarı yazısı gönderilmesinde fayda görülmektedir.”
Böylelikle, Kayserilinin ilginç uygulamasına “dur” denildi. (01.04.2014 tarih ve 8116 sayılı duyuru)

Haberin Devamı

CEZASI NE?
Yasaklı ürünlerle taksitli satış yapmak, her işlem için Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 25/h maddesine göre, 2 bin TL’den 10 bin TL’ye kadar veya aykırılık teşkil eden tutarın yüzde 1’i oranında idari para cezasını gerektiriyor. Bu ceza da üye işyerlerine rücu ediliyor.
Ayrıca, bir banka tarafından üye işyeri anlaşması iptal edilen işletmenin diğer bankalar tarafından yapılmış üye işyeri anlaşmaları da feshedilebilecek.
Görüldüğü gibi, kredi kartında taksit yasağını delmeye, Kayserilinin buluşları bile yetmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!