'Cumhurbaşkanlığı ilk turda sonuçlanır'

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanlığı ilk turda sonuçlanır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2014 11:15

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçim sonuçlarının iktidarın risk içinde olmadığını gösterdiğini, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin esnek geçeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Uluslararası Yatırım Zirvesi’nin açılışında bir konuşma yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, siyasi istikrar olmadan reformlardan bahsedemeyeceklerini belirterek, "Siyasi istikrarın tek başına yeterli olamadığını söyleyebiliriz" dedi ve ekledi:

"Eğer reformları beraberinde getiriyorsa bu da ilerlemeyi beraberinde getirir. Son 10 yılda gördüğümüz bu. Bir seçim geçirdik, bu yereldi ancak bir tür referandumdu bu. Birincisi siyasi istikrarın riskle karşı karşıya olup olmadığının göstergesiydi. İstikrar risk altında değil. Tüm bu yolsuzluk iddiaları siyasi olarak oluşturulmuş iddialardı. Sandıktan çıkan ikinci şeyde bu. Cumhurbaşkanlığı seçimleri oldukça esnek geçecek. Yerel seçimlere bakarak Cumhurbaşkanlığı seçimin ilk turda gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz."

Haberin Devamı

"İŞ YAPMAYA ENGEL DEĞİL"

Türkiye’nin orta ve uzun vadeli potansiyeli ve temellerinin güçlü olduğunu ve orta vadeli büyümenin sürmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, enflasyondaki artışın farkında olduklarına dikkat çekerek, "Biz hükümetimiz döneminde enflasyonu tek haneli rakamlara düşürdük. Tek haneli enflasyon Türkiye’de iş yapmaya engel değil. Bizler enflasyon oranının düşük tutmada hevesliyiz. Amacımız yüzde 5" diye konuştu.

CARİ İŞLEMLER AÇIĞI

Yapısal sorunlardan bağımsız olan bir ekonominin dünyada var olmadığını dile getiren Şimşek, Türkiye’nin yükselen bir ekonomi olduğuna dikkat çekerek, "Türkiyenin cari açığı var. Komşularımızın sadece petrol ihraç etmeleri değil sermaye ihracat etmesi gerekiyor. Türkiye sadece doğal kaynakların bahşedildiği bir ülke değil. Bizim insan sermayemizde bulunuyor. Eğer Türkiye’de cari işlem açığına bakarsanız bunun oldukça büyük olduğunu görürsünüz. Ekonominin kırılganlığının temel kaynağı bu. Bu ülke için taleple alakalı olsa bile geçici faktörlere de bakmamız gerekiyor. Euro bölgesi krizi, Türkiye’nin ekonomisinin geri çeken bir etken oldu" diye konuştu.

Son 15 yıl içinde emtia fiyatlarının çok hızlı arttığını gördüklerini belirten Şimşek, bunun arkasındaki nedenin büyüyen ekonomiler ve Çin’in büyümesindeki yavaşlama olduğuna dikkat çekerek, "Gelişmiş ekonomiler daha düşük bir oranla büyüyor. Burada yüksek enerji fiyatlarında büyüyen ekonomilerin yararlandığını görüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"RİSKLER DÜŞECEK"

"Türkiye Ak Parti iktidarından önce neredeyse iflasın eşiğindeydi, bizler çok bariz şekilde bu stresli dönemden bugünlere taşıdık. Vergi gelirlerinin yüzde 85 nin kamu harcamalarına yatırıyoruz" diyen Şimşek, siyasi istikrarın kalıcı olduğunu görünce Türk lirasının değer kazanmasının şaşırtıcı olamadığını belirten Şimşek, "Siyasi istikrar kalıcı, genel görünüm iyiye gidiyor, cari açık daralıyor, riskler düşecek" dedi.

ENERJİ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ

"Türkiye enerji ithalatında bağımlılığı azaltabilirse dış şoklara ve iç şoklara karşı korunabilir" diyen Şimşek, gelişmekte olan pazarların daralmaya başladığını, Dünya Bankası’na göre önümüzde ki 10 yıl içerinden genel olarak enerji fiyatları çok ciddi düşü görüleceğini belirtti.

Haberin Devamı

"BEN TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPARIM"

Sözlerini, "2015 seçimlerinden sonra kapsamlı bir iş gücü reformu yapacağız" diye sürdüren Şimşek, reformların gündemlerinde oldukça geniş yer tuttuğunu söyledi. Şimşek kayıt dışı ekonomi hakkında da bilgi vererek, "Bir çok ekonomi kayıt dışılıktan önemli ölçüde etkileniyor. Şu anda ülkemizde yüzde 37’lere kadar geriledi. Bunu yüzde 25’e kadar geriletmeyi planlıyoruz" dedi.

Bakan Şimşek konuşmasının sonunda zirve katılımcılarına, "Şahsen ben Türkiye’ye yatırım yaparım" dedi. Bakan Şişek’e konuşmasının ardından, İstanbul Yatırım Derneği Başkanı Mehmet Ulusoy bir kitap hediye etti.

Katılımcılar, zirvenin ilk gününde "Mega Projeler ve İnşaat" başlığı altında, mega projelerin finansmanı, Türkiye’de yatırım ortamı, yatırımcılara sağlanan avantajlar bölgesel proje tanıtımlarını görüştü. Zirvenin ikinci gününde ise "Enerji ve Enerji Transferi" başlığı görüşülecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!