FIBA, Türkiye'den çok memnun

Güncelleme Tarihi:

FIBA, Türkiyeden çok memnun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2014 11:23

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Genel Sekreteri ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi Patrick Baumann, Türkiye'nin basketbolda son yıllarda çok önemli atılımlar yaptığını ve elde ettiği başarılarla gurur duyulması gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Antalya'nın Belek beldesinde devam eden dünyanın en prestijli spor organizasyonu 12. SpordAccord Kongresi için bu kentte bulunan Baumann, yaptığı açıklamada, Türk basketbolunu değerlendirdi.

İspanya'nın evsahipliğinde 30 Ağustos'ta başlayacak FIBA Dünya Kupası'na özel davetiye "wildcard" ile katılma hakkı elde eden Türkiye'yi tebrik eden Baumann, söz konusu yönde karar almalarının nedenlerini anlattı.

Türkiye'nin 2010'da evsahipliği yaptığı FIBA Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya alarak "olağanüstü" bir başarı yakaladığını hatırlatan Baumann, "Her ne kadar kıta elemelerini geçemese de Türkiye'nin 4 yıl önceki başarısının ardından 2014 Dünya Kupası'na katılamaması çok üzücü olurdu" dedi.

FIBA yönetim kurulunun da kendisiyle aynı düşünceyi paylaştığını vurgulayan Patrick Baumann, "Türkiye'ye önümüzdeki Dünya Kupası'nda yer vererek 2010'da elde ettiği madalyanın tesadüf eseri kazanılmadığını gösterme fırsatı verdik. Böylece ülke basketbolunun ve milli takımınızın ne kadar geliştiğini kanıtlayabilirsiniz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, başantrenör Ergin Ataman yönetiminde performansının ivme kazanacağına inandığını ve geçmişteki başarılarını İspanya'da da tekrarlayabileceğini belirten Baumann, "Dünya Kupası'nın yabancı bir ülkede olması dezavantajlı bir durum. Yine de her ülkede Türk taraftarlar olduğu için sorun olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin "wildcard" alma sürecinde Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) çabalarının da etkili olduğunu kaydeden Baumann, "Biraz da TBF'nin geçmişten bugüne gösterdiği yoğun çalışmalarını ödüllendirmek adına 'wildcard' verildi" diye konuştu.

SportAccord Kongresi'nde Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile de görüştüklerini ve Türk yetkililerle çok güçlü bir iletişim sağladıklarını söyleyen Baumann, Türk firmalarının Avrupa basketboluna sponsor olarak ekonomik yönden önemli katkılar yaptığını ve bu durumu takdirle karşıladıklarını dile getirdi.

Kulüp takımlarının son yıllarda önemli başarılar elde etmesine rağmen milli takımın aynı başarıyı gösteremediği yönündeki eleştirilere katılmadığını kaydeden Baumann, "Türkiye'nin performansında önemli bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Belki altın madalya kazanamadı ama yalnız değil. Fransa da yıldız basketbolculara sahip ama Dünya Kupası'nda yıllardır zafere ulaşamadı. Takımın yıldızı Tony Parker bunun için yıllardır çaba veriyor ama bu yeterli değil" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin yurt dışındaki turnuvalarda başarı kazanması gerekiyor"

Baumann, başarı için birçok etkenin aynı anda oluşması gerektiğinin altını çizerek, "Öncelikle Türkiye'nin yurt dışındaki turnuvalarda başarı kazanması gerekiyor. Asıl sorun bence psikolojik çünkü yetenekli oyuncularınız zaten var. Takım olmayı başarabilirlerse, oyuncularla antrenör bütünleşirse başarı gelecek. Bu sadece zaman meselesi. Çok sabırlı olunması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türk basketbolunun hem kulüp hem de milli bazda Karadağlı çalıştırıcı Bogdan Tanjevic döneminde önemli başarılar elde ettiğini, Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes'in Avrupa basketbolu için çok önemli takımlar olduğunu anımsatan Baumann, "Kendinizi şimdiden çok başarılı bir ülke olarak görmelisiniz ve yaptıklarınızla fazlasıyla övünebilirsiniz. Son 22 yılda basketbolunuz çok gelişti" dedi.

Türkiye'nin 27 Eylül ile 5 Ekim tarihlerinde evsahipliğini yapacağı FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'nı izlemek için sabırsızlandığını kaydeden FIBA Genel Sekreteri, "Birbirinden yetenekli oyuncuları izleme fırsatı bulacağız. Örneğin uzun zaman sonra Küba Milli Takımı turnuvada yer alacak. Harika bir organizasyon olacağından eminim" diye konuştu.

"Kendimi evime dönmüş gibi hissediyorum"

Türkiye'de kadın basketboluna son 10 yılda büyük yatırımlar yapıldığını ve bunun sonucunda çok yetenekli oyuncular çıktığını söyleyen Baumann, "Türkiye'de dört yıl arayla ikinci kez Dünya Kupası yapılacak ve turnuvayı orada izleyeceğimi düşününce şimdiden kendimi evime dönmüş gibi hissediyorum" dedi.

Milli Takım'ın son düzenlenen Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası'nda kazandığı madalyalarla kendini kanıtladığını ve harika bir turnuva olacağını belirten Baumann, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Farklı ülkelerde katıldığım toplantılarda sürekli şunu söylüyorum. Kadınlarda dünyanın zirvesine çıkmak daha kolay olmasına rağmen bu kabiliyete sahip çok az ülke var. Ancak bunu başarırsanız madalya kazanabilirsiniz. Türk basketbolu artık dünya kupalarına evsahipliği yapıyor, Avrupa şampiyonalarından madalyalarla dönüyor, olimpiyatlara katılıyor. Bu nedenlerle Türkiye'de başarılanlar tez olarak gösterilebilecek kadar büyük bir başarı öyküsü."

Baumann, SportAccord Kongresi'nde bulunmaktan büyük keyif aldığını ve Türk misafirperverliğinden çok etkilendiğini ifade ederek, önümüzdeki yıllarda Antalya'ya ailesiyle yeniden gelmek istediğini de belirtti.

BAKMADAN GEÇME!