Borsaya Fed dopingi

Güncelleme Tarihi:

Borsaya Fed dopingi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2014 09:29

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanaklarında Fed'in 'güvercin' politikalarına devam edeceği yönünde yer alırken bunun etkisi BİST 100'e pozitif oldu. BİST 100 açılışın ardından kısa bir süre sonra 73 bini geçti.

Haberin Devamı

17-18 Mart'ta düzenlenen Amerikan Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanakları yurtiçi ve uluslararası piyasalarda coşku yarattı.

Tutanaklarda enflasyon ve işsizlik hedefleri tutsa bile bir süre daha düşük faizin devam edeceği vurgusu önce Amerikan borsalarında sonra da altında olumlu etki yarattı. Dow Jones ve Nasdaq günü yüzde 1'in üstünde yükselişlerle kapadı. Altın uluslararası piyasalarda ons başına 1300 doların üstüne tekrar yerleşti. Şu dakikalarda 1317 dolardan işlem görüyor.

BİST 100 endeksi ise güne Fed'in tutanak dopingi ile 0,69 puan yükselişle başlayarak 72 930 puandan açıldı. Açılışın ardından borsa kısa süre sonra 73 bin puan seviyesini de geçti. Endeks yüzde 0,93 yükselişle 73 bin 108 puandan işlem görüyor.

Haberin Devamı

"FAİZ BİR SÜRE DAHA DÜŞÜK TUTULMALI"
Piyasaları coşturan Fed tutanaklarında özellikle düşük faiz vurgusunun yer alması etkili oldu. Fed'in 18-19 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği FOMC toplantı tutanakları dün akşam saatlerinde açıklandı. Tutanaklara göre üyeler enflasyon ve işsizlik düzeyleri Fed hedefleriyle uyumlu hale geldikten sonra bile ekonomik şartların gerektirmesi durumunda faizlerin bir süre daha düşük tutulmasının gereğini savunuyor. FOMC üyeleri, aylık tahvil alımını 10 milyar dolar azaltarak 55 milyar dolara düşürme ve işsizlik oranı belli bir eşik değerine bağlı olmaksızın anlamlı bir şekilde ininceye kadar faizleri düşük tutma kararını 1'e karşı 8 oy çokluğuyla aldı.

Ekonomik büyümenin 2014 yılı başında yavaşlamasını elverişsiz hava koşullarına bağlayan FOMC üyeleri havaların düzelmesiyle birlikte ekonomik faaliyetlerin yeniden artmaya başlayacağını belirterek finansal şartların büyümeyi ve istihdamı destekler nitelikte olduğu saptamasını yaptı.

Enflasyon oranının hedefin altında olmakla birlikte uzun vadeli hedefle uyumlu ve durağan seyrettiği saptaması yapan üyeler, 2014 yılı sonu ve 2015 yılı başlarında büyüme üzerinde bir baskıyla karşılaşılma ihtimalini dile getirdi.

Fed bir sonraki Federal Açık Piyasa Toplantısını 29-30 Nisan tarihlerinde yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!