Tamamen Afrikalı

Güncelleme Tarihi:

Tamamen Afrikalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 01:52

Güney Afrikalı fon MIH Allergo, 2011’de yüzde 71.2’sini aldığı Markafoni’nin kalan yüzde 28.8’ini almak için Rekabet Kurumu’na başvurdu.

Haberin Devamı

Alım gerçekleşirse Türkiye’nin en büyük e-ticaret şirketlerinden biri daha yabancıların kontrolüne geçecek.

TÜRKİYE’de e-ticaret alanında hizmet veren şirketlerden biri olan Markafoni’nin tamamı satılıyor. 2011 yılında Markafoni’nin yüzde 71.2’sini alan Naspers’ın sahibi olduğu Güney Afrikalı fon şirketi MIH Allegro BV, şirketin kalan yüzde 28.8’ini de devralmak için Rekabet Kurumu’na başvurdu. Hisse devrine onay çıkması durumunda Markafoni’nun kurucu ortakları Tolga Tatari, Sina Afra, Ahmet Emre Sarı şirketteki tüm paylarını satmış olacak. Böylece şirketin tamamı yabancıların kontrolüne geçecek.

200 MİLYON DOLAR

Şirketten paylaşılan bilgilere göre hisse devrinin planlanan süreç dahilinde olduğuna işaret etti. Mart 2008’de kurulan Markafoni kuruluşundan kısa bir süre yakaladığı hızlı büyüme ile dikkat çekti. Markafoni’ye ilk yatırım 2011’de yapıldı. MIH Allegro şirketin yüzde 71.2’sini satın almıştı. 2011’deki ortaklık anlaşması sonrası Markafoni yurtdışında da siteler açmıştı. Şirketin yüzde 71.2’lik hisesinin 200 milyon dolara satıldığı sektörde konuşulmuştu. Markafoni, Türkiye’nin yanı sıra Avustralya, Ukrayna ve Yunanistan’da da özel alışveriş kulübü olarak faaliyette.

ARDA TURAN’LA ORTAK

Markafoni’nin kurucuları olan Afra, Tatari ve Sarı, e-ticaret duayenlerinden. Üçlünün, aralarında Atletico Madrid’li futbolcu Arda Turan ve Hakan Baş’ın da ortakları arasında bulunduğu Lidyana.com’da da hisseleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Yerli e-ticarete yabancı ilgisi

YERLİ e-ticaret şirketlerine, yabancı fonların ilgisi sürüyor. Dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden eBay, GittiGidiyor.com’u 2011’de 217 milyon dolara satın almıştı. Online yemek siparişi platformu olan YemekSepeti.com, iki yıl önce dünyaca ünlü yatırım fonu olan General Atlantic’ten 44 milyon dolar yatırım almıştı. Buna ek olarak Ciceksepeti.com ise e-ticaret devi olan Amazon’dan yatırım almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!