Boş hesabı kapatın!

Güncelleme Tarihi:

Boş hesabı kapatın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 01:52

Dikkat! Bankalar kullanmadığınız sıfır bakiyeli hesaba da ücret yansıtacak.

Haberin Devamı

BANKALAR kullanılmayan hesaplardan hesap işletim ücreti almak için harekete geçiyor. Bankalar kesintisiz olarak en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplardan hesap işletim ücreti alabilecekler. Ancak bu ücret alınmadan önce müşteriye bilgi verilecek. 30 gün içinde hesap kapatılmazsa banka işlem ücreti alacak. Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, düzenlemenin 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, müşterilerin panik yapmasına gerek olmadığını, bankaların hesap işletim ücreti almadan bilgilendirme yapacağını söyledi.

GEREKÇESİ NEDİR?

Bankalar Birliği BDDK ile birlikte geçen yıl “Bankalar ile Bireysel Müşterileri Arasında İmzalanacak Sözleşmelerin Şekil ve İçeriğinde Yer Alması Gereken Asgari Hususlar ile Sözleşmelerin Uygulanacağı İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar” hakkında tebliğ ile müşterilerle bankalar arasındaki ilişkileri düzenledi. Bankalar Birliği’nin statüsü gereği bu düzenlemeleri yapma yetkisinin olduğu belirtildi. Söz konusu tebliğ 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. Tebliğin 8’nci maddesinin son fıkrasında da kapatılmayan, boş duran hesaplarla ilgili düzenleme yer aldı. Buna göre kapatılmayan hesaplardan “hesap işletim ücreti” alınmasının yolu açıldı. İlgili düzenleme şöyle:
“Kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplar hareketsiz hesap kabul edilir. Bu hesaplardan ücret alınmadan önce müşteriye 30 gün içinde ilave maliyete katlanmaksızın hesabı kapatma hakkının bulunduğu aksi takdirde bankanın ücret tahakkuk ettirebileceği ve/veya ürünü/hesabı/hizmeti kapatılabileceği hususunda bilgilendirme yapılır.”

180 GÜN BEKLEDİLER

Düzenleme 1 Eylül 2013 tarihinde girdi. 180 günlük süre mart başında bitti. Tebliğde hesap işletim ücreti alınması için öncelikle 180 gün kredi kartının ya da vadesiz mevduatın heraket etmemesi gerekiyordu. Bunun üzerine de bankalar harekete geçerek müşterilerine mesaj göndermeye başladı. Müşterilere gönderilen mesajlarda, bankalarındaki hesaplardan kapatılmaması halinde hesap işletim ücreti alınacağı bildirildi. Her müşteriye ayrı bildirim yapıldığı için bankalara başvurmak için belli bir tarih şartı bulunmuyor. Bankalar müşterilerini kullanılmayan hesaplar konusunda yine tebliğe göre 30 gün önceden bilgilendirmek zorunda.

Haberin Devamı

NASIL KAPATTIRILIR?

Banka hesapları bankaların internet şubeleri, ATM’ler, şubeler ve çağrı merkezleri aracılığıyla kapatılabiliyor. Kapatılmak istenen hesaba bağlı otomatik fatura ödemeleri veya sigorta talimatları bulunması durumunda öncelikle bunların iptal edilmesi gerekiyor. Hesapta bakiye bulunması durumunda ise, bu para nakit çekilebiliyor ya da aynı bankadaki başka bir hesaba veya başka bankadaki bir hesaba transfer edilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!