Yüzde yüz yasak

Güncelleme Tarihi:

Yüzde yüz yasak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 01:52

Tarım Bakanlığı ‘et’te kuralı değiştiriyor.

Haberin Devamı

TARIM Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü taslak ‘et ürünleri’ndeki yüzde 100 logosunu tamamen yasaklıyor. Taslak ayrıca et proteininin et ürünlerine katılmasını engelliyor.

TARIM Bakanlığı et ürünlerinde kuralları yeniden koyuyor. Artık et ürünlerinde kullanılan “yüzde 100 dana eti, tavuk eti” gibi tanımlamalar tarih olacak. Tavuk etinin ambalaj dışına çıkarılarak satışı da tamamen yasaklanacak.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, et ürünleriyle ilgili olarak yeni bir yönetmelik hazırlığında. Bakanlığın hazırladığı “Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı”nda yer alan yeni düzenlemelere göre, “çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerine” dışarıdan et proteini katılamayacak. Ayrıca kasaplar gibi perakende işletmelerde sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecek. Yetkililer bu düzenlemeyi “Bir yanda üretim yapıp bir yanda satış yapılmaması gerekiyor. Üretim yeri satış mekanıyla içiçe olamayacak. Üretim yeri farklıysa ve genel kurallara uyuluyorsa ise, izin verilecek” diyerek anlattı.

ZATEN YÜZDE 100

Tebliğ taslağıyla getirilen bir diğer düzenlemeyle de artık et ürünlerinin etiketlerinde marka dahil olmak üzere “yüzde 100, yüzde 100 dana eti ya da yüzde 100 göğüs eti” gibi ifadeler/logolar kullanılamayacak. Geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle beyaz et ile kırmızı et karışımlarından oluşan sucuk, salam gibi et ürünlerine yasaklama getirilmişti. Son bir yıldır üretilen tüm et ürünlerinin yüzde 100 beyaz et veya kırmızı etten üretildiğini belirten yetkililer de, “Tesisler artık beyaz et ve kırmızı et ürünlerinin üretim bantlarını ayırdılar. Kısaca artık bütün ürünler yüzde 100 beyaz et veya kırmızı etten yapılıyor. Bu durumda zaten tüm ürünlerde olan standart bir koşul bir üstünlük olarak tüketiciye sunulmamalı. Bunun bir reklam unsuru olarak kullanılmaması için böyle bir yönteme başvuruyoruz” bilgisini verdi. Bir diğer düzenleme ile de, tavuk etinin ambalajsız olarak satışı tamamen yasaklanacak. Buna göre çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arzedilecek ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulacak.

Haberin Devamı

Kemikten ayrılan ette satış yasağı

Haberin Devamı

KEMİĞE yapışmış etin teknolojiyle ayrılması işlemine “mekanik olarak ayrılmış et” adı veriliyor. Tarım Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü taslağa göre, şu anda satışı yapılırken bu tür etler lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmelere satışı da yasaklanacak. Ayrıca tüketiciye bu tür etlerin satışı yasak olacak. Beyaz et ürünlerine deri etinin katılması da sınırlanacak ve boyun derisi kullanılamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!