Rusya Büyükelçisi: Türkiye Montrö'yü ihlal etti

Güncelleme Tarihi:

Rusya Büyükelçisi: Türkiye Montröyü ihlal etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2014 15:57

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ukrayna’daki krizin ardından Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını, “Ocak ayında söyleseler inanmazdım. Beklenmedik bir gelişmeydi” sözleriyle değerlendirdi. Ankara’nın, Ukrayna’daki krize yaklaşımı karşısında, “Türkiye’nin tutumuna saygı duyuyoruz” diyen Karlov, öte yandan ülkesinin, “Türkiye, Karadeniz’deki bir Amerikan gemisi için Montrö anlaşmasını ihlal etti” tezini savundu.

Haberin Devamı

Büyükelçi Karlov’a eleştiri emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş’tan geldi. Karakuş, “Türkiye imzalandığından bugüne Montrö’nün arkasındadır. Rusya Federasyonu huzurlu olabilir” dedi.

Büyükelçi Karlov, bugün Atılım Üniversitesi’nde ilki düzenlenen “Diplomasi saati” etkinliğine konuk oldu. “Kırım, Kırım’da referandum ve Rusya’nın görüşleri” üzerine açıklamalarda bulunan Karlov, soruları da yanıtladı. Karlov, özetle şu mesajları verdi:

YANUKOVİÇ’İN YANLIŞLARI OLDU
“Ukrayna’da muhalefetin anlaşmaya göre talepleri karşılanmıştı ancak yetinmedi ve Yanukoviç’e karşı darbe yaptı. Rusya olarak şunu söyleyebiliriz, Yanukoviç görevi süresince çok yanlış yaptı ve Ukrayna’daki durumdan sorumludur. Ancak Ukrayna anayasasında seçilmiş devlet başkanını uzaklaştırmak sadece 3 sebeple mümkün. Birinci gerekçe kendisinin istifa yazısı, ikinci sebep devlet başkanının vefatı üçüncü ise yasal görevden uzaklaştırılma sebebinin başlatılması. Ukrayna’da üçüncü sebep kullanılmadı. Yanukoviç anayasaya aykırı bir şekilde iktidardan uzaklaştırıldı ve darbe gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

TALEPLERİ GÖRMEZDEN GELDİ
Ukrayna’daki olayların ardından Kırım dahil olmak üzere ülkenin doğu ve güney bölgelerinde Ukrayna’nın federasyon olması talepleri başladı. Talepler görmezlikten gelindi. Bu bölgelerde baskıları arttırmaya başladılar. Yeni koşullar kapsamında Kırım makamları halkına ‘Siz Ukrayna’da mı kalmak istiyorsunuz yoksa ayrılıp Rusya’ya mı katılmak istiyorsunuz’ sorusunu yönelttiler. Kırım tatarlarının yüzde 38’i referanduma katılmış değerlendirmemelerimize göre. Türk basınında yüzde bir gibi bir rakam yansıtıldı. Kendi haklarını korumak için halk doğuda mücadeleye devam ediyor. Rusya federasyonu olarak, Ukrayna’yı parçalamak istemiyoruz. Kiev’deki makamlar bu talepleri duysunlar. Kiev kendi halkının tapelerini duyarsa eminim ki Ukrayna şuanda olan sınırları içinde kalmaya devam edecektir.

SAYGI DUYUYORUZ
Ukrayna krizindeki pozisyonu itibarıyla Türkiye, NATO ve AB ülkelerine benzeyen ortak bir tutum benimsedi. Türkiye’nin bu tutumuna da diğer tutumlarına olduğu gibi saygı duyuyoruz. Konulardaki farklılıklarımız, başta ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesine olumsuz katkı yaratmıyor.

Haberin Devamı

MONTRÖ İHLAL EDİLDİ
Karadeniz’de bulunan bir Amerikan askeri gemisi söz konusu. Montrö sözleşmesine göre Karadeniz kıyısı ülkesi olmayan askeri gemiler sadece belli süre zarfında Karadeniz’de kalabilirler. Bu kural bu defa ihlal edildi.

ENDİŞE DUYUYORUZ
ABD’nin Balkanlar’daki NATO üstlerine takviye yapması konusunda tepkimiz olumsuzdur. Biliyoruz ki NATO’nun bazı birliklerinde güç artırımı söz konusu oldu. Hava kuvvetlerinde Polonya’ya bazı uçaklar gönderildi. Kuşku ve endişe duyuyoruz. Çünkü sınırlarımıza yakın. Ulusal menfaatlerimizin zedelenmesine yol açmayacağız ve yapılabilecekleri düşüneceğiz. Rusya NATO arasında uzlaşmazlıklar varsa masada görüşelim NATO tam tersi olarak dün diyalogları dondurdu. Artık diplomatlarımız Brüksel’de NATO’nun merkezine giremiyor.

Haberin Devamı

RUSYA HUZURLU OLSUN
Konferansa katılan isimler arasında emekli Korgeneral Karakuş da yer aldı. Büyükelçi Karlov’un Montrö açıklamasını dinleyen Karakuş daha sonra söz alarak şu eleştiride bulundu:
“Montrö’nün ihlal edildiğine katılmıyorum. Karadeniz’le kıyıdaş olmayan ülkeler 15 bin tona ve 9 gemiye kadar 21 gün önceden bildirmek halinde kalabilir. ABD gemisi arızasını beyan etmiştir. O şekilde kalmıştır. Türkiye, Montrö imzalandığından bugüne kadar Montrö’nün arkasındadır. Rusya Federasyonu huzurlu olabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!