Küba'daki tutuklu ABD vatandaşı açlık grevine başladı

Güncelleme Tarihi:

Kübadaki tutuklu ABD vatandaşı açlık grevine başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2014 13:10

Küba'da yasa dışı yollardan internet erişimini genişletme girişiminde bulunduğu için 2009 yılından bu yana hapiste olan ABD'li müteahhit Alan Gross açlık grevine başladı.

Haberin Devamı

Gross, avukatı Scott Gilbert aracılığıyla yaptığı açıklamada, Küba ve ABD hükümetlerinin kendisine uyguladığı muameleyi protesto ettiğini belirtti.

Son katı yemeğini 2 Nisan akşamı yediğini, o günden bu yana açlık grevinde olduğunu kaydeden 61 yaşındaki Gross, şunları söyledi:

"Hem ABD hem de Küba hükümetinin yalanlarını, kandırmacalarını ve kayıtsızlığını protesto etmek için açlık grevine başladım. Keyfi tutuklanmamdan eşit derecede sorumlu olan ABD ve Küba hükümetleri, bu utanç verici sorunu çözmek için herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Bu durumu sona erdirmek ve eşim ile kızlarımın yanına dönmeme olanak tanımak için Başkan Barack Obama'ya bir kez daha çağrıda bulunuyorum."

Avukat Gilbert da sadece su içen müvekkilinin bir haftada yaklaşık 4,5 kilogram verdiğini belirtti. Avukat, Gross'un hapishanede geçirdiği dört yılda da 45 kilogram zayıfladığına işaret etti.

Haberin Devamı

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nda (USAID) taşeron olarak çalışan Gross, 2009'da Küba'daki küçük bir Yahudi topluluğu için internet erişimi kurarken gözaltına alınmıştı. Önce casuslukla suçlanan Gross, daha sonra yasadışı ve gizli iletişim sistemleri kurarak Küba yasalarını çiğnemekten hüküm giymiş, 15 yıl hapse mahkum edilmişti.

Küba, USAID'in programlarını "ABD'nin komünist hükümeti yıkmak için düzenlediği yasadışı girişimler" olarak niteliyor.

Associated Press (AP) haber ajansının geçen hafta ABD'nin Küba'da siyasi kriz çıkarmak ve ülkenin komünist hükümetini yıkmak için gizlice Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağı kurduğunu ve bu ağı finanse ettiğini ortaya çıkaran belgeleri yayımlamasının ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilim yeniden tırmanmıştı.

Küba Twitter'ı olarak da bilinen ZunZuneo sosyal paylaşım ağı, Gross'un tutuklanmasından kısa bir süre sonra hizmete girmişti. Hükümet ödeneğinin Eylül 2012'de kesilmesinin ardından durdurulan sosyal paylaşım ağına 40 binden fazla abone olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!