Windsor Kalesi’nde tarihi buluşma

Güncelleme Tarihi:

Windsor Kalesi’nde tarihi buluşma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2014 11:55

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins ve eski bir İrlanda Kurtuluş Ordusu (IRA) komutanı olan Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness Londra’daki Windsor Kalesi’nde İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in düzenlediği resmi yemeğe katılarak iki millet arasında devam eden barış süreci açısından önemli bir adım attı. McGuinness'in Kraliçe şerefine kadeh kaldırması ve milli marş sırasında saygı duruşunda bulunması Ada basınında büyük yankı buldu.

Haberin Devamı

İngiltere’ye resmi ziyaret düzenleyen ilk İrlanda lideri olan Higgins’i Londra’daki İrlanda Büyükelçiliğinde Prens Charles ve eşi Camilla karşıladı. Higgins, Windsor Kalesi’ne resmi kraliyet at arabası ile getirildi. Higgins ve eşi kaleye girdiği sırada Kraliyet Birlikleri resmi bir karşılama töreni de düzenledi ve top atışları yapıldı.

Windsor Kalesi’nde tarihi buluşma

Ancak İrlandalı liderlerin yanı sıra İngiltere Başbakanı David Cameron ve Daniel Day Lewis ile Judi Dench gibi ünlü sanatçıların da katıldığı görkemli yemeğeKuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı McGuinness’i hedef alan bir protesto gösterisi damgasını vurdu.

Windsor Kalesi’nde tarihi buluşma

Haberin Devamı

"SMOKİN GİYSE DE TERÖRİST"
McGuinness bir limuzinle Windsor Kalesi’ne ulaştığında, kapıda beklemekte olan protestocu Victor Barker hem davetlilere hem de basına üzerinde “Smokinli bir terörist hâlâ teröristtir. McGuinness doğruyu söylemenin vakti geldi” yazılı bir pankart gösterdi.

Olayın ciddiyetine uygun olarak protestosunu takım elbiseyle gerçekleştiren Barker, McGuinness’in kaleye girmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında 12 yaşındaki oğlunu 1998 yılında IRA’nın Omagh’da yaptığı bombalı saldırıda kaybettiğini söyledi ve “Bir teröristin Kraliçe’nin yemek masasında işi yoktur. Ben buradayım çünkü insanların McGuinness’in geçmişini hatırlaması ve tarihi baştan yazmaktan vazgeçmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Avukat Barker sözlerine, “Benim İrlandalılarla elbette hiç bir sorunum yok. Benim derdim IRA ile” diyerek devam etti.

TEPKİLERE RAĞMEN TARİH YAZILIYOR
Higgins tarihi Londra ziyareti kapsamında Parlamento’da da bir konuşma yaparak, “Burada iki ülkenin akılalmaz yolculuğunda rol oynamış parlamenterlerin önünde olmaktan çok mutluyum. İki millet arasındaki anlaşmayı inşa etmek için çalışmış herkesi selamlıyorum” dedi.

Haberin Devamı

İrlanda Cumhurbaşkanı’nın tarihi ziyareti sırasında IRA bağlantıları açıkça bilinen McGuinness’in Windsor Kalesi’ne davet edilmesi bazı kesinlerden büyük tepki çekse de, uzmanlar Kraliçe ile İrlandalı liderlerin bu şekilde bir araya gelmesinin barış sürecinde “önemli ve tarihi bir adım” olduğunu söyledi.

Windsor Kalesi’nde tarihi buluşma

İngiltere Başbakanı David Cameron, İrlandalı mevkidaşı Enda Kenny ve McGuinness'le sohbet ediyor.

Higgins şerefine verdiği akşam yemeğinde İrlanda’yı temsil eden zümrüt taşları ile süslü bir taç takan Kraliçe 2’nci Elizabeth ilk kez 2011 yılında İrlanda Cumhuriyeti’ne resmi bir gezi düzenlemişti.

Haberin Devamı

2012 yılında da Belfast’a resmi bir ziyaret düzenleyen Kraliçe, buradaki bir toplum merkezinde, Avam Kamarası’nda yer almayı “Kraliçe’ye bağlılık yemini etmek istemediği için reddeden” McGuinness’in elini sıkarak İrlandalılar ile Kraliyet arasındaki barışın ilk adımını atmıştı.

KUZEY İRLANDA'DA TARİHİ TOKALAŞMA

35 yıl önce Kraliçe’nin kuzeni Lord Mountbatten ve ikiz torunları Lord’un İrlanda’daki teknesine düzenlenen bir bombalı saldırıda hayatını kaybetmişti.

BAKMADAN GEÇME!