Acil serviste 5 lira katkı payı

Güncelleme Tarihi:

Acil serviste 5 lira katkı payı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 01:23

Sağlık Bakanlığı, acil servislere başvuranların yüzde 70'inin acil olmadığının tespit edilmesi üzerine 'kırmızı-sarı-yeşil alan' uygulamasına geçti. Bakanlık, bel ağrısı, nezle grip hali ve kulak akıntısı gibi acil müdahale gerektirmeyen rahatsızlıkları yeşil alana alarak acil serviste tedavi olan kişilerden 5 lira ücret alacak.

Haberin Devamı

Kamu hastaneleri kurumuna günlük ayakta başvuran hasta sayısının 766 bin, acil servise gelen sayısının ise 232 bin olduğunu belirten Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, "Acil servislerde yapılan acil olmayan hastaların katkı payı vermesi gibi bir uygulama söz konusu. Gündüz herhangi bir özel hastaneye başvuran kişi 12 lira katkı payı veriyor. Bu kişi yine özel hastanenin acil servisine başvurursa 12 lira ödeyecek. Bizim hastanemize başvururlarsa 5 lira bir ilave katkı payı verecek" diye konuştu.

SARI, KIRMIZI VE YEŞİL

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, 'Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması' konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenledi.Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun Balgat'taki merkez binasında düzenlenen toplantıda konuşan Dokucu, acil sağlık hizmetlerinin acil servislerde yerine getirilen bir hizmet olduğunu ve gelen hasta gruplarının geliş sebebi ve muayene bulgularına göre kendi sınıflaması içinde sarı-kırmızı ve yeşil olarak 3 renkte değerlendirildiğini söyledi. Hastaların acil sağlık hizmetlerinde kabul ediliş bulguları ve laboratuvar sonuçlarının sınıflandırıldığı bir yapının söz konusu olduğunu anlatan Dokucu, “Buradaki yapılanmadan hareketle 2012 tarihindeki genelge ile acil sağlık hizmetlerinin bir kısım hastalarından ücret alınması söz konusuydu. Bakanlığın son genelgesi bunlarla alakalı bir noktayı bir miktar daha değiştirerek yeşil hasta olarak belirtilen hasta grubunun tamamından ücret alınması katkı payı alınması ile alakalı bir emri söz konusu. Bu konuda sadece Sağlık Bakanlığı'nın değil Sosyal Güvenlik Kurumu'nun uygulamaları ile irtibatlı” diye konuştu.

Haberin Devamı

22.00-23.00 YOĞUNLUĞU

Acil sağlık hizmetlerinden ücret alınmamasının genel geçer bir kural olduğunu ve hali hazırda da devam eden bir süreç olduğunu hatırlatan Dokucu, "Hastanelerimize başvuran tüm hastaların acil servise başvuran tüm hastaların kabulü değerlendirmesi laboratuvar ve klinik olarak değerlendirilmesi ve hastalığın sonuçlandırılması yine bakanlığımız hastanelerinde, özel hastanelerde ve üniversite hastanelerinde hali hazırda devam eden bir süreçtir bunda bir değişiklik yok. Bir takım hastaların kabulü bir kısım hastaların reddi söz konusu değil. Ancak gelen hastalar değerlendirildikten sonra yeşil hasta olarak kabul edilen hasta grubundan katkı payı alınması şuan ki genelge ile karara bağlanan bir unsurdur” şeklinde konuştu. 2013 yılında kamu hastaneleri kurumuna toplamda günlük ayaktan başvuran hasta sayısının 766 bin, acil servise gelen sayısının ise 232 bin olduğunu hatırlatan Dokucu, “Gelen her 4 hastadan birden fazlası acil servislerde değerlendiriliyor. Bunlarında önemli bir kısmı mesai sonrası saat 17'den sonra 22.00-23.00 saatleri arasına yığılmış durumda. Bir zaman yönetimi sorunu ile karşı karşıyayız. Biz acil servislerimiz yapısı ve hasta profiline bakıldığında özellikle sarı ve kırmızı alanları bu yoğun yeşil hasta baskısından dolayı mağdur olduğu ve bir kısım hastaların sağlık hizmetini yerinde almakla almamak gibi bir risk altında olduğu ile ilgili değerlendirilme yapıldı ve bu mihvalde alınan yeni bir ölçüdür bu" açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!