Kıbrıs arınarak birleşecek

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs arınarak birleşecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2014 01:13

Lefkoşa’nın Türk ve Rum kesimlerinden gelen atık suları değerlendirecek arıtma tesisi, dün Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin de katıldığı törenle hizmete açıldı.Tesis, iki toplumlu ürün veren ilk somut proje olacak.

Haberin Devamı

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan bu yana devam eden, Türk ve Rum kesimleri arasındaki “kanalizasyon krizi” dün sona erdi. KKTC’ye akan Lefkoşa Rum kanalizasyon hattı ile Türklerin hattı, yine KKTC’de yer alan Haspolat bölgesinde AB fonlarıyla yapılan arıtma tesisinde temizlenecek.
Tesisin açılışına, Lefkoşa’nın mevcut Türk ve Rum belediye başkanları Kadri Fellahoğlu ile Konstantinos Yorgacis’in yanı sıra Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle de katıldı. AB standartlarında yapılan, 29 milyon Euro’ya mal olan tesis, yılda 10 milyon metreküp tarımsal alanda kullanılacak su ve 3 bin ton da gübre üretecek. Lefkoşa bölgesini yaz aylarında yoğun koku altında bırakan atık sular, arıtılarak tarımda kullanılacak. Tesis, iki toplumlu ürün veren ilk somut proje olacak.

40 YILLIK SORUN

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında ikiye ayrılan Lefkoşa’da Rum tarafından gelen kanalizasyon suları uzun yıllardır Türk ve Rumlar arasında kriz nedeniydi. Rum tarafından gelen atık sular KKTC’de açık bir vaziyette toplanıyor, Ercan Havaalanı ile Lefkoşa arasındaki bölgeyi yoğun bir foseptik kokusu altında bırakıyordu. 1974 sonrasında Rum tarafından gelen atık suların kanallarla geri gönderilmesi çabaları sonuç vermedi. 40 yıldır devam eden krizde iki taraf arasında tansiyon sık sık yükselmişti.

iŞTE KKTC’NiN YOL HARiTASI

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumlarla müzakere sürecinde masaya bir yol haritası koyduklarını açıkladı. Eroğlu’nun, takvim ve yol haritası şöyle:
Nisan sonunda kadar önerilerin sunulması.
Mayıs başında özel temsilcilerin Ankara ve Atina’ya çapraz ziyaretleri.
Mayıs ortasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile zirve
Haziran ayında Türkiye ve Yunanistan’ın da katılacağı 4’lü zirve ile toprak ve garantiler konusunun çözülmesi.
Haziran sonunda KKTC ve Güney Kıbrıs’ta referandum.
Eroğlu, önerilerine Rum lider Nikos Anastasiadis’in soğuk yaklaştığını ve Rumların niyetinin müzakereleri 2015 sonuna kadar uzatmak olduğunu belirtti. Dün Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderler ile görüşen ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Eric Rubin ise hızlı bir müzakere süreci istediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!