ABD'den Küba'da 'saçma sapan' bir operasyon

Güncelleme Tarihi:

ABDden Kübada saçma sapan bir operasyon
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2014 01:13

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nı denetleyen Senato heyetinin başkanı Patrick Leahy, ABD yönetiminin, Küba'daki komünist hükümeti yıkmak için Twitter benzeri "ZunZuneo" adlı bir sosyal paylaşım ağı kurmasının, başarısızlığa ve keşfedilmeye mahkum "Saçma sapan" bir fikir olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Patrick Leahy, Kongre'de zaman zaman sesini yükselterek yaptığı konuşmada, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID), gizlice yürütülen söz konusu program konusunda Kongre'ye yeterince bilgi vermediğini belirterek, "Programın, işleme ihtimalinin bulunmadığını" ifade etti.

USAID'in üst düzey yetkilisi Rajiv Shah ise geçen hafta Associated Press (AP) ajansının ortaya çıkardığı programın, Küba içinde ve dışında bilgi akışının artırılması için yeni dijital yöntemler sağlanması çabalarının parçası olduğunu söyledi. Shah, programın "İhtiyatlı biçimde" yürütüldüğünü ve Kongre'nin bütçe belgelerinde tanımlandığını belirtirken, Leahy, söz konusu belgeleri okuduğunu dile getirerek, Shah'ın sözünü kesti. Rajiv Shah, AP'nin konuyla ilgili haberinin, bazı kritik hatalar içerdiğini aktarırken, kendisinden bunları izah etmesi istenmedi. Programı, başarısızlığa ve keşfedilmeye mahkum "Saçma sapan" bir fikir sözleriyle nitelendiren Leahy'nin, USAID programlarının, yabancı ülkelerde ABD büyükelçilerinin ve büyükelçilik personelinin onayı ve bilgisi dahilinde yürütülüp yürütelmediğine ilişkin sorusu üzerine Shah, "İstenen bu" yanıtını verdi.

Öte yandan bazı ABD'li siyasetçiler programa desteklerini dile getirdi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Albio Sires, USAID'in, Küba'da insanların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri açısından daha az kontrol altında bir platform oluşturduğu için alkışlanması gerektiğini savundu. ABD yönetimi, Küba'daki komünist hükümeti yıkmak için sosyal paylaşım ağı Twitter benzeri "ZunZuneo" adlı program kurulmasına ilişkin "Hiç şüpheniz olmasın Başkan (Barack Obama) ve yönetimi, Kübalı vatandaşların birbirleriyle ve dış dünyayla daha kolaylıkla iletişim kurmalarına yardım edecek çabaları destekliyor" ifadesini kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!