Hediye çekine taksit yasak

Güncelleme Tarihi:

Hediye çekine taksit yasak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2014 01:10

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) görüşe açtığı Banka Kartları ve Kredi Kartları hakkındaki yönetmelik taslağına göre cep telefonu ya da kuyumculuk sektöründe hediye kartı, hediye çeki ya da benzeri bir uygulamaya da taksit uygulanamayacak.

Haberin Devamı

31 Aralık 2013 tarihinde çıkan yönetmelik, taslakla; BDDK ayrıca bankacılık sektörünün aldığı masraflar için de bir çalışma yaptı. Taslak önce BDDK’nın internet sitesinde yer aldı ancak onay süreci tamamlanmadığı için geri çekildi. BDDK’nın, yeni Tüketici Yasası gereği bankaların tüketicilerden alabileceği komisyon ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağına göre, bankalar şu ücretleri alabilecek: “Tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, taşınır ve taşınmaz rehin ücreti. TL ve döviz cinsi hesap işletim ücreti. Para çekme ve diğer banka ATM’sinden bakiye sorgulama.Elektronik Fon Transferi, havale, havale, SWIFT, hatalı veya rutin işlem dışında yapılan para transferi. Asıl ve ek kart yıllık üyelik ücreti, kredi kartı yenileme ücreti.”

25 LİRA ÜYELİK ÜCRETİ

Kart çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak. Kredi kartı ücreti, tüketicinin ilk kullanımını takiben ve yıllık olarak tahakkuk ettirilebilecek; limiti 5 bin lira ve altında olan kredi kartlarından azami alınabilecek yıllık üyelik ücreti 25 lirayı geçemeyecek. Tutarlar BDDK tarafından değiştirilebilecek.

Haberin Devamı

Tüketici ve konut finansmanı ücretlerinde, kullandırılacak krediler için tahsis ücreti dışında, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi her ne ad altında olursa olsun başkaca bir ücret talep edilemeyecek. Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredi anaparasının binde beşini ve her halükarda 500 lirayı geçemeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!