Tüketime fren

Güncelleme Tarihi:

Tüketime fren
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2014 01:10

Döviz kurlarında seçim sonrası gerileme yaşansa da, 17 Aralık’tan bu yana doların yüzde 10’a yakın yükselmesi özellikle cep telefonu, otomobil, ve konut maliyetlerine zam olarak yansıdı.

Haberin Devamı

Akıllı cepler kur artışından dolayı son dönemde yüzde 10, otomobil ve konut fiyatları ise ortalama yüzde 15 artarken, bu artış iç tüketimin düşmesinde etkili oldu.

Cep telefonu

‘Akıllı’ yükseliş

SON dönemlerde yaşanan siyasi gelişmeler sonucu hızla artan döviz kurları cep telefonlarının fiyatlarını etkilemeye başladı. Türkiye’de en fazla satan akıllı telefonların yeni modellerinin Türkiye’ye giriş fiyatları en yüzde 10 civarında artış gösterdi. Bu modellerin başında Samsung’un amiral gemisi akıllı telefon modeli olan Samsung Galaxy S5 bulunuyor. Bir önceki modeli yaklaşık 2 bin liradan başlayan fiyatlarla Türkiye’deki kullanıcılara sunan şirket, yeni telefon modelinin fiyatını 200 lira arttırarak 2 bin 200 liradan satışa çıkartmaya hazırlanıyor. Türkiye’de en çok satılan akıllı telefon markalarından HTC de, son modelinde fiyatı arttırdı. Şirketin geçen ay tanıttığı yeni akıllı telefon modeli olan HTC One (M8)’in fiyatı yaklaşık 500 lira arttı. HTC, bir önceki One modelini Türkiye’de 2 bin liradan başlayan fiyatlarla satmaya başlamıştı. Ancak yeni model ise yaklaşık 2 bin 500 lirayla Türkiye’deki tüketicilerle buluşucak. Gelecek aylarda Türkiye’de satışa çıkacak olan telefonlarda da benzer artışların yapılması bekleniyor. Teknoloji marketleri cep telefonlarının stokları yenilenmeye devam ettikçe güncel kurlara göre fiyatları yeniden belirliyor. Ocaktan bu yana cep telefonlarının fiyatının yüzde 30 civarında arttığı paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor. Geçen hafta Türkiye’deki ilk mağazasını açan Apple ise fiyat değişikliğine henüz gitmedi.

Otomobil

2014 model zam

Haberin Devamı

2013 yılında rekor kıran otomotiv sektörü 2014 yılına ÖTV ve kur artışıyla girdi. Ocak ayında ÖTV artışıyla fiyatları otomatik olarak yüzde 5 civarında artan otomobil fiyatları, 2014 modelleri devreye girmesiyle ortalama yüzde 15 zam daha gördü. Böylece otomobil fiyatları mart ayında geçtiğimiz aralık ayına göre en az yüzde 20 civarında arttı. Bu artışla birlikte mart ayında iç pazar yüzde 31 düşüş yaşarken, ilk üç aylık kayıp ise yüzde 25 olarak gerçekleşti.

Konut

Maliyet

Haberin Devamı

KURLARDAKİ hareketle konut piyasasında da zam sinyalleri verilmişti. Demir, tuğla, çimento ve hazır beton gibi çok sayıda inşaat malzemelerinde gelen zam inşaat maliyetlerini yukarı çekti. Maliyetleri artan gayrimenkul şirketleri bu farkı konut fiyatlarına yansıtacak. 2014’ün ilk aylarında sektörün durgun bir dönem geçirdiğini ve bu nedenle zam yapmadıklarını söyleyen inşaat sektörü temsilcileri yıl içinde kademeli olarak yüzde 15 zam yapmaya hazırlanıyor. Kdnut almayı planlayanların bu dönemi değerlendirmesi ve zam gelmeden alım yapması öneriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!