Yasa değişikliği uyuşturucu kaçakçılarına yaradı

Güncelleme Tarihi:

Yasa değişikliği uyuşturucu kaçakçılarına yaradı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2014 17:13

İspanyol hükümetinin evrensel hukukla ilgili şubat ayında meclise sunduğu ve burada sadece iktidardaki Halk Partisi'nin oyuyla kabul edilen reform, uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla yakalanan sekiz Mısırlının serbest kalmasını sağladı.

Haberin Devamı


İspanya'da bu zamana kadar Ulusal Mahkeme'nin sıklıkla kullandığı, "dünyanın neresinde olursa olsun insanlığa karşı işlenmiş suçların soruşturulmasıyla bağlantılı yetkiye" son veren reform, yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra tartışma yarattı. Bunun nedeni ise geçen ay İspanya'nın güneyindeki Almeria kıyılarının 60 mil açığında 9,8 tonluk haşhaş ile yakalanan sekiz Mısırlının serbest bırakılması oldu.

Ulusal Mahkeme yargıcı Fernando Andreu, teknede bulunan uyuşturucunun imha edilmesi talimatını verdi ancak teknedeki Mısırlı denizcileri "yargılama yetkisine sahip olmadıklarını" açıklayarak serbest bıraktı.

Teknenin İspanya sınırlarının dışındayken durdurulduğunu, içindekilerin İspanyol vatandaşı olmadığını ve İspanya'ya değil Libya'ya doğru seyir halinde olduklarını belirten İspanyol yargıç, İspanya'da yürürlüğe giren yeni evrensel hukuk kurallarına göre İspanyol mahkemelerinin uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları iddia edilen Mısırlıları yargılama yetkisine sahip olmadıklarını kaydetti.

Yeni yasa gereği İspanyol mahkemeleri, uyuşturucu suçunu bir İspanyol vatandaşının işlemesi ya da bir yabancı olması durumunda ise bunu İspanyol topraklarında yapması halinde yargılayabiliyor.

İspanya'da Ulusal Mahkeme bu zamana kadar dünya çapında yankı uyandıran soruşturmalar başlatmış ve bundan dolayı başta İsrail, Çin ve ABD gibi ülkelerden baskılar görmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!