İŞTE BÖYLE...

Güncelleme Tarihi:

İŞTE BÖYLE...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2014 16:00

Berlin'in göbeğinde mültecilerin kurduğu çadır kent olaysız kaldırıldı. Mimarı: Berlin'in Çalışma, Kadın ve Uyum senatörü Dilek Kolat.

Haberin Devamı

BİR BUÇUK yıldır Berlin'in göbeğinde, Kreuzberg semtinin Oranien Meydanı çadır işgali altındaydı.

İŞTE BÖYLE...
Afrika kıtasından gelen ve sayıları 60 ile 100 arasında değişen mülteciler Oranien Meydanı’nı birbuçuk yıldır işgal ediyorlardı. Talepleri kendilerine burada kalma hakkı verilmesiydi. Berlin İçişleri Senatörü CDU’lu Frank Henkel, 18 ocak’a kadar mültecilere çadırları kaldırmaları için ültimatom verdi. Yoksa çadırlar polis zoruyla kaldırılacaktı. Ancak mülteci çadırlarının arkasında Berlin'deki sol gruplar vardı. Çadırların zorla sökülmesi durumunda İstanbul'daki Gezi eylemleri benzeri olayların patlamasından korkuluyordu. Aralık ayında Hamburg'ta Rote Flora adlı kültürevinin kapatılmak istenmesi üzerine çıkan olaylar bunun en önemli uyarısıydı.

Haberin Devamı

DİLEK ÇIKTI
Çadırlar zor kullanmadan, olaysız nasıl kaldırılacaktı?
Berlin Eyalet Başbakanı SPD’li Klaus Wowereit, bunun için bakanlar kurulunda bir kahraman aradı. Çalışma, Kadın ve Uyum senatörü SPD’li Dilek Kolat, bu çok zorlu işe ocak ayı sonunda gönüllü aday oldu. Kolat mültecilerle konuşarak, çadırları gönüllü sökmeye ikna edecekti. Kimse buna pek şans tanımadı. Dilek Kolat bunu başarırsa, Berlin Eyalet Başkanı Wowereit'ın veliahtı olur, başarısız kalırsa, yıldızı söner yorumları yapıldı.

NE POLİS, NE ÇEVİK KUVVET
Ve dün sabah saat 06.00'da olan oldu. Mülteciler kendi elleriyle çadırları sökmeye başladı. Kepçeler çadırları konteynere taşıdı. Ortada ne polis vardı, ne çevik kuvvet, ne TOMA ile tazyikli su sıkan polis araçları, ne de biber gazı.
Çadırların sökülmeye başlandığı haberi sosyal medya üzerinden rüzgar gibi yayıldı. Çadırların kalmasını isteyen otonomlar meydana gelip, mültecilerden çadırları sökmemesini istedi. Aralarında sert tartışmalar çıktı. Yer yer itişip kakışmaya kadar varan tartışmalar olaysız önlendi. Mülteciler “Siz karışmayın” diye karşı çıktılar. Otonomlar akşam gösteri yapmaya karar verdi.

Haberin Devamı


ÖRNEK OLSUN
Dün öğlen saatlerine doğru bir iki çadırın dışında tüm çadırlar söküldü. Bakan Kolat, bu çadırların sahipleri gönüllü sökmediği için müdahale etmediklerini ama onları da ikna edeceklerini söyledi.
Çadırlar sökülürken, Dilek Kolat'la konuştum. “Nasıl ikna ettiniz?” diye sordum. İşte cevabı:
“Mültecilerle konuşarak, bu sorunu çözdük. Çadırların sökülmesi işini mültecilerle birlikte hazırladık. Onlar söktü, kepçeler taşıdı. Tüm endişemiz otonom grupların olay çıkarması yönündeydi. Buna karşı da tedbirimizi aldık. Mültecilere kalmaları için iyi bir yer ayarladık. Burada kalma hakkını yasalar belirliyor. Kalma hakkı sözü vermedik ama bunun için onlara hukuksal destek garantisi verdik. Bu uzlaşı, konuşarak, dilayog içinde sorunları çözmenin mümkün olduğunu gösteren en iyi örnek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!