4 yıl ‘okul’uz

Güncelleme Tarihi:

4 yıl ‘okul’uz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2014 09:32

1 Eylül 2015’e kadar faaliyetlerine izin verilen dershaneler bundan sonrasında yola okul olarak devam etmek niyetinde. Bakanlık verilerine göre son 3 ayda 43 dershane kapısına kilit vurdu.

Haberin Devamı

Dershane yasası Meclis’ten geçti ancak dönüşüm için gerekli şartlar henüz net değil. Çünkü, okul olma koşullarını içeren yönetmelik henüz yayımlanmadı. Yasa kurumların 1 Eylül 2015’e kadar dershane olarak devam etmelerine izin verirken, bu tarihten sonra da 4 yıl boyunca lise olarak eğitim vermelerine olanak sağladı. Gerekli fiziki şartları yerine getirenler, 4 yıldan sonra da okul olarak kalabilecek. Bazıları da etüt merkezi olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2014 başında sayıları 3 bin 622 olan dershane sayısı 3 bin 579’a indi. Son üç ayda 43 dershane kapanmış oldu. Dershanelerin dönüşüm için ne gibi hazırlıklar yaptıklarını genel müdürlerine, dernek yöneticilerine sorduk.

UĞUR’DAN YENİ MODEL

200’ün üzerinde şubesi olan Uğur Dershaneleri, Eylül 2015’e kadar dershanecilik faaliyetlerini sürdürecek. Önümüzdeki dönem faaliyete geçmek üzere, Uğur Hazırlık Liseleri modelini geliştirdi. Hedefleri Türkiye genelinde 30 şube açmak. Mevcut dershaneler için kayıt dönemi de kasım ayında başladı. Şu anda dershanelerdeki öğretmen ve personelden de işten çıkarılan kimse yok. Yönetim kadrosunda bazı değişiklikler var ancak, bu durumun, dershanelerin dönüşümü ile ilgili olmadığı söylendi.

Haberin Devamı

SINAV OKUL OLUYOR

Sınav Eğitim Kurumları’nın da 200’den fazla şubesi var. Okullaşma çalışmalarına dershanelerin dönüşümü ortaya çıkmadan önce başladı. Dönüşüm şartlarını içeren yönetmeliği bekleyen kurum, Eylül 2015’ten sonra da 4 yıllık süre içinde okul olarak eğitime devam edecek. Ancak 4 yıl içinde gerekli fiziki koşullarını tamamlayabilecek durumda olanlar açık kalacak. Ayrıca kurumlara verilecek teşviklere bağlı olarak kaç şubesinin okul olarak kalabileceği biraz daha netleşmiş olacak. Mevcut kadrolarında bir değişiklik yok.

YÖNETMELİK BEKLİYORLAR

Yönetmeliği bekleyen bir diğer kurum ise Fen Bilimleri Dershaneleri. Eylül 2015’e kadar dershane olarak devam edecek, sonra da yönetmelikte yer alacak teşvikler çerçevesinde önce 4 yıl boyunca lise eğitimi verecek. Bu süre içinde personelde herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmüyorlar ama yine de yönetmelikte yer alacak şartlara göre karar verecekler. Şu anda öğretmen, idareci veya diğer personelde işten çıkarma olmadı. Türkiye genelinde 80 şubesi olan kurumun, yönetmelik yayımlanmadığı için 4 yılın sonunda hangi şubelerinin okul olarak devam edeceği belli değil.

Haberin Devamı

4 YIL LİSE OLACAK

Final Dergisi Dershaneleri ve TÖDER üyelerinde dönüşüm çalışması başlatılmadı. Bütün kurumlar Eylül 2015’e kadar dershaneciliğe devam edecek. Yurtiçinde ve dışında 217 şubesi ve 21 okulu olan Final Dergisi Dershaneleri, okul açmaya devam ediyor. Final’de ve TÖDER üyesi dershanelerde yeni kayıt alınıyor, öğretmen, personel ve idarecilerde de herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bütün şubeleri 4 yıl boyunca lise olacak.

600 KURUM KAPANDI

GÜVENDER üyesi dershanelerin planı da 4 yıl boyunca okul olarak kalmak. Ancak her şey çıkacak yönetmeliğe bağlı. Bakanlığın önerdiği etüt merkezleri ve okul modellerinin birçok üyeyi zorlayacağı düşünülüyor. Çünkü etüt merkezlerinde 12 yaş sınırı var ve sadece liseye geçiş sınavlarına hazırlayan üyelerin maddi sıkıntıya düşeceği tahmin ediliyor. Şimdiye kadar 600’e yakın dershanenin kapandığını belirten GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı, “Mevcut koşullar birçok dershanenin kapanacağını gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

MÜCADELE EDİYORLAR

Yaklaşık 1000 üyesi olan ÖZ-DE-BİR ise, hukuki mücadele için hazırlıklarını sürdürürken, dershanelerin kapanacağını düşünmüyorlar. Dershanelerle ilgili bir rapor hazırlayan ÖZ-DE-BİR, bunu ana muhalefet partisine sundu ve konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımayı planlıyorlar. Önümüzdeki dönem için öğrenci kaydı alan ÖZ-DE-BİR üyeleri, kanun TBMM’den geçmesine rağmen Anayasa Mahkemesi’nin iptal edeceğini ve dershanecilik faaliyetinin sürdürüleceğini düşünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!