Faize biz karar veririz

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Başbakan’ın ‘Faiz indirimi yapın’ çağrısına rağmen geçen hafta Londra’da yabancılara verdiği ‘Kısa sürede faiz indirmeyeceğim’ mesajını dün teyit etti. Başçı, “Faiz indirimlerinin zamanlamasına PPK karar verir. İleride indirim için ölçülü adım atılabilir” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN’ın ‘Olağanüstü toplanıp, faiz indirimine karar vermeli’ sözlerinin muhatabı olan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Faiz indirimlerinin zamanlamasına Para Politikası Kurulu (PPK) karar verir” yanıtını verdi. Başkan Başçı, “İleride faiz indirimleri için ölçülü adımlar atılabilir” diyerek, böyle bir kararın kısa zamanda verilmeyeceğini de ima etti. Merkez Bankası yönetimi böylece, geçen hafta yabancılarla yaptığı toplantıda verdiği ‘kısa sürede faiz indirmeyeceğim’ mesajını içeride de teyit etti.

İSTİKRAR İÇİN OLUMLU

Bu arada Başçı dünkü konuşmasında ‘faiz indirimi yok’ mesajı verirken, yüzde 12 olan faiz koridorunun üst sınırının yüksek olduğunu bunun 10’a düşürülebileceğini söylemesi ise “Normal PPK toplantısında Başbakanla arayı bulmak adına, sadece yüzde 12’lik oranı indirebilir” diye yorumlandı. Piyasalar bu konuşmadan, Merkez Bankası’nın ekonomide ciddi yavaşlama olmadan, enflasyon hedeflerine yakınsamadan ciddi bir faiz indirimi düşünmediği, daha doğrusu yüzde 10 olan fonlama faizini düşürmeyi planlamadığı sonucu çıkardı. Bu kararlı tutumun piyasadaki istikrar için olumlu olduğu kesin. Başbakan Erdoğan’ın Başçı’nın bu sözlerine karşılık verip vermeyeceği, Merkez Bankası’nı faiz indirimine zorlamaya devam edip etmeyeceği ise piyasalardaki istikrarın geleceğini belirleyecek gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

94 KRİZİNİ HATIRLATTI

Dün Kayseri Sanayi Odası’nda konuşan Başkan Erdem Başçı, faiz indirimine PPK’nın karar vereceğini, yüksek montanlı bir indirim beklenmemesi gerektiğini, ileride ölçülü adımlar atılabileceğini belirtirken, zamanlamanın önemine dikkat çekti. Başçı’nın bu konuda verdiği örnek ise, 5 Nisan’da 20. Yılını dolduran 1994 ekonomik krizine ilişkindi. Başçı, faizleri ısrarla düşük tutma politikasının ardından kurun hızla yükselmesi nedeniyle Hazine’nin yüzde 400 faizle borçlanmak zorunda kaldığını hatırlattı. Bence bu mesaj çok açık ve çarpıcı bir mesajdı.

Enflasyon haziran sonrası düşer

BAŞÇI, sıkı para politikası duruşunun, alınan makro ihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle tüketici kredilerinin büyüme hızlarının yavaşlamaya devam ettiğini belirtti. Parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin belirli bir gecikmeyle gözlenebileceğini, enflasyondaki düşüşün Haziran ayından sonra başlayacağının öngörüldüğünü belirten Başçı, ihracat büyümeyi desteklerken özel kesim nihai yurtiçi talebinin bir miktar ivme kaybetmesinin beklendiğini, 2014 yılında cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözlenebileceğinin tahmin edildiğini vurguladı. Başçı, makro ihtiyati tarafta da ölçülü adımlarla ekonomiyi ve bankacılık sektörünü destekleyecek adımlar atılabileceğini belirterek, “Gerekirse bankaların MB`de tuttuğu döviz miktarında azaltma yönünde bir adım atabiliriz” dedi. Ana senaryolarına göre Mayıs ayından itibaren döviz rezervlerinde artış olacağını kaydeden Başçı, alınan tedbirlerin sonuç verdiğini, enflasyonda olumlu haberler geldiğini, büyüme tarafında da endişeli olmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

BÜYÜME yüzde 2.5’i aşacak

ERDEM Başçı, Euro Bölgesi’ne yapılan ihracatın artması halinde büyümenin yüzde 2.5 üzerinde gerçekleşebileceğini söyledi. İç talebin endişe edildiği kadar zayıf olmadığını belirten Merkez Bankası Başkanı, 2014’te net ihracatın büyümeye olumlu katkı yapacağını, otomotiv tarafında da ihracatın büyümeyi destekleyici etki yaratacağını söyledi. Başçı, ihracatın ithalatı karşılama oranının martta yüzde 65 seviyesine ulaşmasını beklediklerini, ödemeler dengesiyle ilgili altı ay boyunca manşet cari açıkta iyileşme beklediklerini kaydetti. Enflasyonun ise iki şart bir araya gelirse yüzde 5’e düşmesinin mümkün olabileceğini kaydeden Başçı şunları söyledi: “Özellikle döviz kurları istikrar kazandığı takdirde yatay bir seyir bile izlese döviz kurları, bundan sonra oradaki baz etkilerinin etkisiyle enflasyon önemli ölçüde 2015 yılının özellikle yaz aylarına doğru düşmesi makuldur, beklenir. Yurt dışından gelebilecek şok yaşamadığımız takdirde bu yüzde 5’e ulaşılabilir.”

Haberin Devamı

Siyasiler yurtdışında Merkez’e karışmıyor

SİYASİLERİN Merkez Bankası’nın bağımsızlığına müdahalesiyle ilgili gelen bir soruya da yanıt veren Başçı, bunun yurt dışında alışıldık bir durum olmadığını belirterek, “Siyasiler yurtdışında Merkez Bankaları politikalarıyla ilgili konuşmamayı tercih ediyorlar” dedi. Yurtiçinde vatandaşın siyasilerin açıklamalarına alışkın olduğunu söyleyen Başçı, vatandaşta ‘Merkez Bankası yine bildiğini yapar’ algısının olduğunu belirtti. Başçı, içte Merkez Bankası’nın sadece verilere baktığını herkes biliyor, dışarıda algıda sorun oluyor dedi.

Çok büyük konuşmamayı öğrendim

ERDEM Başçı konuşmasını tamamlarken, “birkaç iyi haberle ayrılmak isterseniz birincisi yağışlar mart ayında mevsim normallerinin üzerine çıktı. İkincisi ABD`den gelebilecek olan etkilerde yumuşama bekliyoruz. Üçüncüsü de içeride belirsizliklerin büyük ölçüde azalmış olması. Ama bilemezsiniz. Ben çok büyük konuşmamayı öğrendim” şeklinde konuştu. Daha önceki 1.92’lik dolar kuru hedefi hatırlatılarak yöneltilen bir soru üzerine de Başçı, “Artık kur hedefi vermiyorum” dedi. Buna karşılık tahminlerinin arkasında bir kur varsayımı bulunduğunu kaydeden Başçı, “Biz güçlü TL`den yanayız” şeklinde konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları