AB'den Türk-Rum kanalizasyon birliği

Güncelleme Tarihi:

ABden Türk-Rum kanalizasyon birliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2014 20:40

AVRUPA Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Kıbrıs müzakerelerine destek vermek amacıyla geldiği Lefkoşa’da Türk ve Rum liderlerle görüştü. Füle, ziyareti öncesinde Türk ve Rum medyasına ayrı ayrı iki mektup gönderdi ve KKTC’nin AB müktesebatına uyumlaştırılması için çalışmaların hızlandırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Stefan Füle, önce Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüştü, ardından akşam saatlerinde KKTC’ye geçerek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile biraraya geldi. Kıbrıs sorununun çözümünün önemine dikkat çeken Füle, Kıbrıslı Türkler için yazdığı mektupta AB’nin Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği önemi anlattı.

Füle mektubunda, “Müzakerelere Avrupa Komisyonu Başkanı Barraso’nun özel temsilcisi Pieter van Nuffel aracılığıyla aktif destek veriyoruz. Kıbrıs Türk toplumunun, ‘AB yasalar bütününü uygulamaya hazırlanmasına’ yönelik çabaların sürmesi ve hızlandırılması önem arz etmektedir. Bir çözümün ardından AB’nin bir üye devlet olarak taahhütlerini yerine getiren etkin ve verimli bir birleşik Kıbrıs’a güvenebilmesini birlikte sağlamalıyız. Bu sadece diğer AB üyelerine karşı değil, birleşik Kıbrıs’ın vatandaşlarına karşı da bir yükümlülüktür” dedi.

Haberin Devamı

ORTAK ARITMA TESİSİ AÇACAK

Füle, Ada’aki temasları çerçevesinde her iki kesimden siyasi parti liderleri ve sivil toplum örgütleriyle de biraraya gelecek. Füle bugün AB fonlarıyla desteklenen Lefkoşa Türk ve Rum atık sularının arıtılacağı tesisin açılışını yapacak. Arıtma tesisi KKTC’nin Haspolat köyü yakınında bulunuyor. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında Lefkoşa’nın kanalizasyon sisteminin bir bölümü Rum kesiminde bir bölümü de KKTC topraklarında kaldı. Arıtma sisteminin bulunmaması nedeniyle Rum kesiminden gelen atık sular KKTC’de büyük çevre sorunlara yol açıyordu. Açılışı yapılacak tesis, kentin her iki kesiminden gelen atık suları arıtacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!