Jak Kamhi suikasti davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Jak Kamhi suikasti davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2004 13:20

İşadamı Jak Kamhi suikasti girişiminde gözcü olduğu öne sürülen ve geçen hafta yakalanarak gıyabi tutukluluğu vicahiye çevrilen Kamil Aşkın'ın, önceki yıl yakalanan Yaşar Polat ile yargılanmasına başlandı.

Haberin Devamı

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Yaşar Polat ile Kamil Aşkın getirildi. Hakkında ek iddianame düzenlenerek davası, Yaşar Polat'ın yargılandığı dava ile birleştirilen Kamil Aşkın'ın, duruşmada sorgusu yapıldı.

O dönemde reklamcılık yaptığını ve dosyada adı geçen kişileri bu nedenle sadece tanıdığını ileri süren Aşkın, çevresindeki esnafın da kendisini tanıyabileceğini belirtti.

Aşkın, “Hakkımdaki iddialar bana iftiradır. O kişilerle beşeri ve fikri yapım farklıydı. Dosyada sanık olarak görünen ve daha önce yargılanarak hakkında hüküm verilen kişilerle bir siyasi görüşü tartışmadım. Herhangi bir örgüt kurmadım. Jak Kamhi'ye suikast girişimi olayına da katılmadım” dedi.

Diğer sanıkların “Caferi” yada “Selefi” olabileceklerini ileri süren sanık Aşkın, “Olaydan sonraki günlerde çıkan gazetelerde suikast girişimine karışan ve aranan kişiler arasında benim de olduğumu gördüm. Çok şaşırdım ve korkuya kapıldım. Kimseye derdimi anlatamadım. Türkiye'den kaçmadım. Esnaf olarak çalıştım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sanık Yaşar Polat da, söz alarak, o dönemde çıkarttığı Yeryüzü Dergisi'nin Türkiye'de popüler olduğunu, gazeteci olması nedeniyle Aşkın'ın kendisini tanıyabileceğini söyledi.

Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

İSTENEN CEZALAR VE OLAYIN GEÇMİŞİ

İddianamede, işadamı Jak Kamhi'ye 28 Ocak 1993 tarihinde Beylerbeyi'ndeki evinden çıkarken suikast girişiminde bulunulduğu belirtiliyor.

Kamhi'nin yara almadan kurtulduğu suikast girişiminin organizatörü olduğu iddiasıyla 10 yıldır aranırken, 2003 yılının Kasım ayında yakalanan Yaşar Polat hakkında, “anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan müebbet ağır hapis cezası talep ediliyor. Kamil Aşkın hakkında düzenlenen ek iddianamede de, aynı ceza tertibi öngörülüyor.

Olaya karıştığı gerekçesiyle yakalanan ve daha önce yargılanan Can Özbilen, Ali Rıza Bayramçavuş ile Osman Erdemir, 1998 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargılamada bir sanık hakkında delil yetersizliğinden beraat kararı verilmişti. Suikast girişimi olayına karıştığı bildirilen ve halen yakalanamayan bir kişinin dosyası ise ayrılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!