Tiyatroya gece 03.00 baskını

Güncelleme Tarihi:

Tiyatroya gece 03.00 baskını
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2014 01:34

Kesilmemesi için tiyatrocuların bir ay önce nöbet tuttuğu İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’ndeki ağaçlar kurtarılamadı. Önceki gece 03.00’te dozerlerle araziye gelen firma yetkilileri bütün ağaçları kesti.

Haberin Devamı

Devlet Tiyatroları’nın 60 yıldır kullandığı ve sahnesinin yanı sıra çok sayıda atölyesinin de olduğu alan, Milli Emlak tarafından bir firmaya satılmıştı. Firma da Mart ayı başlarında bir gece yarısı alandaki 40’a yakın ağacı keserek sanat dünyasından büyük tepki görmüştü. Araziyle ilgili hukuki süreç devam ederken bir gece baskını da önceki gece gerçekleşti. Ellerinde sopalarla saat 03.00’te gelen 30-40 kişilik bir grup, kurumun özel güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirerek, dozerlerle 2 bin 250 metrekarelik alandaki ağaçları da kestiler. Olayı duyar duymaz Macunköy’e gelen DT Genel Müdürü Mustafa Kurt, yaşananları şöyle anlattı:

DOZERLERLE POLİSLERİ KOVALADILAR

“Ne hukuk ne de kanun dinliyorlar. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı var, Kaymakamlığın ‘girmeyeceksiniz’ diye yazısı var. Belediye ‘ruhsatınızı iptal edgüvenliği etkisiz hale getiriyorlar. Polisler hiçbirşey yapamıyorlar. Dozerlerle erim girmeyin’ diyor. Sabaha karşı 30-40 kişi ellerinde sopalarla girip, polisleri kovalıyorlar, bütün ağaçları alıyorlar. Bu nasıl birşeydir, kamu kurumuyuz herşeyin hukuki olmasını isteriz. 60 yıldır kullandığımız bir arazi, her dakika, her saniye gece girip, sabaha karşı ağaçlarımız kesiliyor. Bu akıl mantık alır bir şey değil. Güvenlikçilere ‘Sesinizi çıkartmayın, asarız keseriz biçeriz’ denilerek etkisiz hale getiriliyorlar. Yanlarında da polisler var. Polisler güç kullanamamış ve bütün ağaçları sökmüşler. 2 bin 250 metrekare alandaki bütün ağaçları aldılar. Bir tane ağaç yok. Gece 03.00 gibi giriyorlar. 05.00 civarında biz de orada olduk. Manzara savaş alanı gibi korkunç. Olacak iş değil. Akıl mantık alır değil. Mahkemenin ‘dur’ dediği alanı; kanun kitap dinlemeden zorbalıkla bir savaş alanına çevirmişler. Her yerle görüşüyoruz. Durumu hukuki olarak izah ediyoruz. Yine anlatacağız. 60 yıldır kullandığımız bir alan kabul edilebilir bir durum değil. Çalışanlar ağlıyor, herkesin anısı var.”

Haberin Devamı

BÜTÜN AĞAÇLAR KATLEDİLDİ

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada da yaşanan olayla ilgili şunlar kaydedildi:
“Daha önce de aynı şekilde DT’nin Atölye Sahneleri’nin ve atölyelerinin bulunduğu tesise gece yarısı adeta baskın yaparak giren şirket yüzü aşkın ağacı kesmişti. Yenimahalle kaymakamlığının 13 Mart tarihli meni müdahale kararına ve Ankara 12.İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararına rağmen hukuka aykırı bir şekilde araziye girilmiş ve bütün ağaçlar katledilmiştir. Konuyla ilgili Ostim Şehit Kadir Özcan Polis Merkezi Amirliği’ne suç duyurusunda bulunulmuştur. Olay yerine gelen polisler olaya müdahale etmek istemişler ancak polislerin üzerine kepçe sürülerek yıkım devam ettirilmiş ve takviye ekip gelene kadar bütün ağaçlar katledilmiştir. Genel Müdürlüğümüz sorumluların gerçekleştirdikleri bu kabul edilemez fiillerin gerektirdiği her türlü mali, idari ve cezai yaptırıma uğratılmasının takipçisi olduğu gibi, meydana gelen zarar ve tahribatın giderilmesi ile alanın yeniden ihyası için gerekli önlem ve tedbiri de alacaktır.”

Haberin Devamı

BİN 42 AĞAÇ, 47 GÜL, 470 ADET SARMAŞIK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu’nun DT’nin Macunköy Tesisleri ile ilişkin soru önergesini yanıtlarken, SS İvme Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ne yapılan satışın iptaline ilişkin herhangi bir mahkeme kararı bulunmadığının satışın iptalinin söz konusu olmadığını söyledi. Alanla ilgili bilgi veren Şimşek, şunları söyledi: “DT Genel Müdürlüğü tarafından, Genel Müdürlüklerine tahsisli olan 10 parselin bitişiğinde bulunan 11 parseli satın alan S.S. İVME Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi tarafından, kendi taşınmazlarının 4 bin 250 metrekarelik kısmına tecavüzde bulunulduğu gerekçesiyle bu alanın terk edilmesi ve Genel Müdürlüklerince halen kullanılan 11 parselin 4 bin 250 metrekarelik kısmı üzerinde bin 42 ağaç, 47 adet gül ağacı, 470 adet sarmaşık bulunduğu ve İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesinin ana girişinin bulunduğu nizamiye duvarının büyük bir kısmının da bu alan içerisinde kaldığından bahisle, söz konusu alana ilişkin satışın iptal edilmesi istenilmiştir. Ancak, S.S. İVME Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifine 11 nolu parselin satışı yürürlükteki mevzuata uygun olarak yapılmıştır. Satışın iptaline ilişkin herhangi bir mahkeme kararı bulunmadığından, S.S. İVME Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi tarafından kendi mülkiyetlerinde olan taşınmaz üzerinde küçük sanayi sitesi yatırımı devam etmektedir. Dava süreci devam ederken, bu aşamada S.S. İVME Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi hakkında Bakanlığımızca yasal yollara başvurulması mümkün bulunmamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!