Türkiye ile ilgili şok iddia

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile ilgili şok iddia
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2014 11:14

Pulitzer ödüllü ABD’li gazeteci Seymour Hersh "London Review of Books" dergisinde yayimlanan makalesinde, Ağustos 2013'te Suriye’nin başkenti Şam’ın Doğu Guta banliyösünde gerçekleştirilen kimyasal saldırının arkasında Türk hükümetinin bulunduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Gazeteci, Amerikan istihbarat kaynaklarına dayandırdığı iddiasinda, saldırının El Kaide yanlısı El Nusra Cephesi tarafından gerçekleştirildiğini ve militanlara gerekli malzemeyi ve eğitimi Türk hükümetinin sağladığını one surdu.

Hersh, ABD’nin son anda kimyasal saldırının arkasında Beşar Esad değil, Türkiye’nin desteklediği isyancıların olduğunu çeşitli istihbarat ajanslarından gelen raporlar sonucunda öğrenerek Suriye’ye askeri müdahale yapmaktan vazgeçtiğini de iddia etti.

Gazeteci, İngiliz istihbarat ajansı MI6’in Guta’dan aldığı sarin gazı örneklerini Suriye’nin envanterinde bulunan kimyasallarla karşılaştırdığını ve bu gazın başka bir kaynaktan geldiğini tespit ettiğini belirtti.

Hersh yazisinda ABD’nin elinde Türkiye’nin muhaliflere kimyasal silah sağladığı ve bu konuda eğitim verdiği ile ilgili birçok sağlam bulunduğunu iddia ediyor. Gazeteci Amerikan Savunma İstihbarati Ajansı (DIA) ve BM’nin bu konuda hazırladığı birçok raporu gördüğünü ancak bu raporların “korkunç sonuçlar doğuracağı” gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

HAKAN FİDAN VE ERDOĞAN’IN OBAMA İLE GİZLİ BULUŞMASI
Makalede dikkat çeken bir başka iddia da ABD Başkanı Barack Obama, MIT Mustesari Hakan Fidan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayında Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği one surulen bir gorusme.

Hersh; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'li mevkidasi John Kerry, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon’un da hazır bulunduğu gizli yemekte Başbakan Erdoğan’ın Obama’yı sürekli Esad hükümetinin “Kırmızı çizgiyi geçtiği”ni söyleyerek askeri müdahale konusunda ikna etmeye çalıştığı ancak Başkan Obama’nın, “Ne yaptığınızı biliyoruz, isyancılarla birlikte ne yaptığınızı biliyoruz” diyerek cevap verdiğini iddia ediyor.

Gazeteci, DIA’dan bir yetkilinin kendisine Erdoğan’ın yemek sırasında sinirlenerek Başkan Obama’ya parmağını salladığını belirtiyor ve Donilon’un bu olayı daha sonra “Lanet olsun! Beyaz Saray’da başkana parmağını salladı!” diyerek anlattığını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!