Sandığı böyle korudular

Güncelleme Tarihi:

Sandığı böyle korudular
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2014 01:15

Afganistan’da Taliban’ın devrilmesinden bu yana en yoğun katılımın gerçekleştiği cumhurbaşkanlığı seçimlerine dünyadan tebrik geldi. Ancak tüm güvenlik önlemlerine rağmen dün oy pusulalarını taşıyan kamyonlar hedef alındı. İki seçim görevlisi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

ÜLKEDE 2001’den bu yana düzenlenen demokratik ikinci seçim öncesi, güvenlik gerekçeleriyle halkın sandığa gitmemesi ve hile yapılması endişeleri yüksekti. Fakat, Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, önceki gün cumhurbaşkanlığı seçiminde 12 milyon seçmenden 7 milyonunun oy kullandığını açıkladı. Bu rakam, yüzde 53.8’lik bir katılım oranıyla ülkede Taliban’ın devrilmesinden bu yana seçimlere yapılan en yoğun katılım anlamına geliyor. Öyle ki, bazı seçim merkezlerinde oy pusulaları yetersiz kaldı, seçim süresi bir saat daha eklenerek yerel saatle akşam 17:00’ye kadar uzatıldı. Katılım oranının yüzde 34’ünün kadınlara ait olması da olumlu karşılandı.

DÜNYADAN TEBRİK YAĞDI

ABD Başkanı Barack Obama da “Afgan halkını, güvenlik güçlerini ve seçim görevlilerini seçimlere katılım oranından dolayı takdir ediyorum” mesajı gönderdi. “Etkileyici bir katılım oranı” diyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan için tarihi bir anın yaşandığını söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da “Siyasi olgunluk içinde hareket eden Afgan devleti ve halkını sağduyulu tutumları nedeniyle tebrik ediyoruz” mesajı iletti.

Haberin Devamı

SANDIK KONVOYUNA SALDIRI

Öte yandan, yarışı önde götüren adaylar Abdullah Abdullah ve Zalmay Resul seçimlerde hile yapıldığını iddia etti. Dün sabah Seçim Şikayetleri Komisyonu’na (ECC) en az 1200 başvuru yapıldı. En şanslı adaylar arasında başı çekenlerden Eşref Gani, Twitter hesabından bazı bölgelerde ciddi oranda hile yapıldığını öne sürerek ECC’ye başvurulacağını açıkladı. Ayrıca dün kuzeydeki Kunduz bölgesinde oy pusulalarını taşıyan kamyonun geçtiği yola yerleştirilen bomba patladı, iki seçim görevlisi ve bir polis hayatını kaybetti. Sekiz sandık zarar gördü. İçişleri Bakanı Muhammed Daudzai, seçim günü boyunca ülke çapında 16’sı güvenlik görevlisi en az 20 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Hıristiyan first lady yolda mı

Sandığı böyle korudular

Haberin Devamı

Seçimde ilk tur sonuçları 24 Nisan’da belli olacak, adaylardan hiçbiri oyların yüzde 50’sini alamazsa mayıstaki ikinci turda en çok oy alan iki aday yarışacak. Favori adaylardan Eşref Gani’nin kazanması halinde ülkede bir de Hıristiyan first lady sürprizi yaşanacak. Arap televizyonu El Arabiya’nın haberine göre, Gani’nin eşi Rula Lübnan Hıristiyanlarından. Pek çok kez seçmenin karşısına eşiyle çıkan Gani’nin, bu sayede kadın seçmenlerin desteğini artırdığı düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!