Pulitzer'li gazeteciden Türkiye’ye ağır suçlama

Güncelleme Tarihi:

Pulitzerli gazeteciden Türkiye’ye ağır suçlama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2014 01:15

Pulitzer ödüllü ABD’li gazeteci Seymour Hersh "London Review of Books" dergisinde yayımlanan makalesinde, Ağustos 2013'te Suriye’nin başkenti Şam’ın Doğu Guta banliyösünde gerçekleştirilen kimyasal saldırının arkasında Türk hükümetinin bulunduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Gazeteci, Amerikan istihbarat kaynaklarına dayandırdığı iddiasında, saldırının El Kaide yanlısı El Nusra Cephesi tarafından gerçekleştirildiğini, militanlara gerekli malzemeyi ve eğitimi de Türk hükümetinin sağladığını öne sürdü.

Hersh, ABD’nin son anda kimyasal saldırının arkasında Beşar Esad değil, Türkiye’nin desteklediği isyancıların olduğunu çeşitli istihbarat ajanslarından gelen raporlar sonucunda öğrenerek Suriye’ye askeri müdahale yapmaktan vazgeçtiğini de iddia etti.

Gazeteci, İngiliz istihbarat ajansı MI6’in Guta’dan aldığı sarin gazı örneklerini Suriye’nin envanterinde bulunan kimyasallarla karşılaştırdığını ve bu gazın başka bir kaynaktan geldiğini tespit ettiğini belirtti.

Hersh yazısında ABD’nin elinde Türkiye’nin muhaliflere kimyasal silah sağladığı ve bu konuda eğitim verdiği ile ilgili birçok sağlam delil bulunduğunu iddia ediyor. Gazeteci Amerikan Savunma İstihbaratı Ajansı (DIA) ve BM’nin bu konuda hazırladığı birçok raporu gördüğünü ancak bu raporların “korkunç sonuçlar doğuracağı” gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY'DAKİ GÖRÜŞME
Makalede dikkat çeken bir başka iddia da ABD Başkanı Barack Obama, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs 2013'te Beyaz Saray’da yapılan bir görüşmede gerçekleştiği iddia edilen konuşmaları içeriyor.

Hersh; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'li mevkidaşı John Kerry, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon’un da hazır bulunduğu yemekte Başbakan Erdoğan’ın Obama’yı sürekli Esad hükümetinin “kırmızı çizgiyi geçtiğini" söyleyerek askeri müdahale konusunda ikna etmeye çalıştığı ancak Başkan Obama’nın, “Ne yaptığınızı biliyoruz, isyancılarla birlikte ne yaptığınızı biliyoruz” diyerek cevap verdiğini iddia ediyor.

Gazeteci, DIA’dan bir yetkilinin kendisine Erdoğan’ın yemek sırasında sinirlenerek Başkan Obama’ya parmağını salladığını belirtiyor ve Donilon’un bu olayı daha sonra “Lanet olsun! Beyaz Saray’da başkana parmağını salladı” diyerek anlattığını belirtiyor.

Hersh bu buluşmanın gerçekleştiğinin ABD'li üst düzey yetkililer tarafından doğrulandığını ve yemekte çekilmiş bir fotoğrafı gördüğünü de iddia ediyor.

Haberin Devamı

SEYMOUR HERSH KİMDİR
Vietnam Savaşı sırasında ABD ordusunun yüzlerce silahsız Vietnamlıyı katlettiği My Lai olayını ortaya çıkaran haberiyle 1970’te Pulitzer ödülü alan Hersh, ABD’nin en iyi araştırmacı gazetecilerinden biri olarak anılıyor. Ancak Hersh, iddialarını genellikle anonim kaynaklara dayandırdığı için de çok ciddi eleştiriler alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!