ABD ve AB’den Kıbrıs atağı

Güncelleme Tarihi:

ABD ve AB’den Kıbrıs atağı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2014 01:15

AVRUPA Birliği ve ABD, BM çerçevesindeki çözüm müzakerelerinin devam ettiği Kıbrıs’a peş peşe iki üst düzey ziyaret gerçekleştiriyor. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Eric Rubin Türk ve Rum liderlerle ayrı ayrı Kıbrıs sorununu masaya yatıracak.

Haberin Devamı

Füle bugün Ada'ya geliyor. Füle önce Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ardından da KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşecek. AB Komiseri ardından her iki tarafta da siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile bir dizi temasta bulunacak.

KKTC, AB MÜKTESEBATINA HAZIRLANIYOR

Füle’nin KKTC ziyaretinde birinci gündem maddesi, Kuzey Kıbrıs’ın AB müktesebatına uyum çalışmaları olacak. KKTC muhtemel bir çözüme hazırlık çerçevesinde müktesebata uyum çalışmalarının AB denetiminde başlaması ve hızlandırılmasını talep ediyor. Füle’nin bir diğer gündem maddesi ise, AB’nin Kıbrıs müzakere sürecine teknik düzeyde dahil edilmesi olacak.

ABD, HIZLI ÇÖZÜM İSTİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Eric Rubin ise yarın Ada’da olacak. Rubin’in de Füle ile benzer şekilde Kıbrıs sorununa bir an önce çözüm bulunması konusunda ısrarlı olacak. ABD’li yetkilinin gündeminde, doğu Akdeniz’de varlığı saptanan doğalgaz ve Washington’un müzakere sürecine katkısı bulunuyor.
ABD ve AB’den gerçekleşecek ziyaretler, Şubat ayında resmen başlayan Kıbrıs müzakerelerinin temposunu artırmayı amaçlıyor. Türk ve Rum liderlerin müzakerecileri Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis, geçen ay Atina ve Ankara’ya eş zamanlı çapraz ziyarette bulunmuştu. Kıbrıs tarihinde ilk kez gerçekleştirilen çapraz ziyaretlerde Türkiye Kıbrıslı Rumlar’la, Yunanistan da KKTC ile doğrudan temas kurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!