Güney Kıbrıs'ta bana saldıranlar Rum paralelleri

Güncelleme Tarihi:

Güney Kıbrısta bana saldıranlar Rum paralelleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2014 01:15

KKTC'nin ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, geçen ay Kıbrıs Rum Kesimi'nde katıldığı bir konferans sırasında saldırıya uğramıştı.

Haberin Devamı

Talat, Hürriyet'e saldırı konusunda yaptığı açıklamada, saldırının Güney Kıbrıs'taki "paralel devletin" organizasyonu olduğunu belirterek "bana saldıranlar da Rum Kesimi'nin paralelleri" dedi.
Maraş'ın Rumlar'a verilmesinin "Güven arttırıcı önlemler kapsamında düşünülemeyeceğini" de vurgulayan Mehmet Ali Talat, "Maraş, sadece kapsamlı çözümün parçası olabilir" dedi. Talat, kendi Güven Arttırıcı Önlemler önerilerini de Hürriyet ile paylaştı.
Talat, şunları söyledi;

-SALDIRANLAR RUM PARALELLER
Saldırı yapıldığında orada sadece 5-10 polis vardı. 5-10 polis ne yapabilirdi ki ?bence polis ve eylemciler işbirliği içindeydiler. Poliste hala EOKA -B örgütü çok güçlü. Bu örgütün de saldırıyı yapan ELAM'cılarla işbirliği vardı. Bana saldırıları ve göz yumanları Rum Kesimi'nin paralel devleti olarak adlandırabiliriz.

-EOKA RUM POLİSİNDE ÇOK GÜÇLÜ
Kıbrıs Rum Devleti, EOKA'dan sonra kurulan paramiliter bir devlettir. Devletin kuruluşuyla birlikte bütün eski EOKAcılar polis teşkilatına alındı. EOKA'cıların oluşturduğu gelenek hala devam ediyor.

-ANASTASİYADES GEÇMİŞ OLSUN DEDİ, POLİS MÜDÜRÜNÜ GÖREVDEN ALDI
Rum yönetimi olaya çok ciddi tepki koydu. Rum Cumhurbaşkanı Anastasiadis beni telefonla aradı, üzüntülerini bildirdi. Polis genel müdürünü de görevden aldı. Ben sürecin yönetimi bakımından tatmin oldum. Ama polisin tavrı bakımından tatmin olmadım. Saldırının amacı konferansı bozmak ve "Talat korktu kaçtı" dedirtmekti. Ama isteselerdi orayı yakabilirlerdi. Çünkü bizi koruyacak kimse yoktu. Konferansa gelen Rumları da, yine katılımcı olan ABD Büyükelçisi'ni de Allah korudu.

-SALDIRI İYİ OLDU
Bana göre bu saldırı da çok iyi oldu. Çünkü ne yapmamız gerektiği konusunda da bilinçlenmemizi sağladı. Kıbrıs'ta barış sürecini sabote etmeye çalışan ve buna yönelik ırkçı, ötekileştirici tavır ve söylemler hemen yasaklanmalı. Ayrıca müzakerelerden sonra da bu tür yaklaşımlar federal suç kapsamına alınmalı.Aksi takdirde barış yaşamaz.

-MARAŞ KAPSAMLI ÇÖZÜMÜN PARÇASI

Maraş'ın açılmasının güven artırıcı önlemle alakası yok. Maraş, kapsamlı çözümün parçasıdır.

Haberin Devamı

İŞTE TALAT'IN GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEMLER ÖNERİLERİ

Haberin Devamı

Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta liderler kapsamlı barış için müzakereleri sürdürürken, diğer yandan da halkları kaynaştıracak, birbirlerini tanımalarını sağlayacak güven arttırıcı önlemler alınması gerektiğini söyledi. Talat, güven arttırıcı önlem olarak da şunları önerdi;

-Rum tarafında Türkçe, Türk tarafında ise Rumca dersleri lise müfredatına sokulmalı.
-Kıbrıs'ta her iki taraf da, çözümü beklemeden nefret suçları yasası çıkarmalı. Ötekileştirme suç sayılmalı.
-İki tarafın okullarındaki müfredat uyumu sağlanmalı
-Ara bölgede 3 dilli (Türkçe, Rumca ve İngilizce) bir üniversite ya da lise açılsın
-Cep telefonlarının roaming meselesi çözülsün. Şu anda iki taraf arasında cep telefonu şirketleri arasında roaming yapılamıyor
-Öğrenci ve öğretmen değişimi yapılsın
-Ortak televizyon programları yapılsın, diziler çekilsin. İki tarafda da buna hazır televizyon kanalları var

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!