GeriSeyahat Mexico City’de 36 saat
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mexico City’de 36 saat

Mexico City’de 36 saat

Fetihlerin yıkıntıları üzerine kurulan Mexico City, hem hızlı gelişme dalgasının hem de Pasifik Fay Hattı’nın sarsıntılarına karşın dimdik ayakta. 21 milyon nüfuslu şehir, antik kalıntılar, parlak camlı gökdelenler, sömürge mimarisi ve yerel mimarinin iç içe geçtiği bir kültür potası.

Plazalar ve palmiyelerin gölgesinde, Meksikalı ressamların müthiş duvar resimleri, çağdaş sokak sanatı rengarenk parlıyor. Son yıllarda Distrito Federal semtinde birbiri ardına sanat kurumları açılıyor. Carlos Slim’in sponsorluğunda 70 milyon dolarlık yeni binasına taşınan Soumaya Müzesi’nden, geçen kasımda açılan David Chipperfield tasarımı modern sanat mekanı Jumex Müzesi’ne görülecek çok yer var.

Cuma

15.00
Haydi pazara

Mercado de Medellin, harika çiçek hali Mercado de Jamaica ya da gurmelerin uğrak noktası Mercado de San Juan’a hiç benzemeyen küçük bir pazar. Geçmişin büyük pazarları dağıldığında ortaya çıkan yeni alışveriş mekanlarından. Tezgahlarda baharatlar ağırlıkta. Bunun yanı sıra taze meyve suları, sakatatlar, seyyar lokantalar sıralanmış. Pazarda öğle yemeği için geniş sarı tabelayı bulun; Los Canarios 1968’den beri ızgara etleriyle meşhur. Dilimlenmiş filatonun porsiyonu 14 TL. Yakındaki deniz ürünleri restoranı La Morenita’da mayonezle servis edilen karidesli çıtır puf böreği 1,5 TL.

16.30
Eski dünya

Art deco ve porfirian üslubu gözalıcı tarihi binaların bulunduğu Colonia Roma semtinde kısa bir yürüyüşe çıkın. Yüksek ağaçların sıralandığı Alvaro Obregon bulvarı ve yakınlarındaki Calle Colima’da son yıllarda pek çok kafe, antikacı, butik açıldı. Duvarları seramikle kaplı pastane Panaderia Rosetta’da (Colima No: 179) mola verin. Mis gibi kokan bir fincan espresso’nun eşliğinde klasik Meksika lezzetleri pan de pulque ve conchas’ı tadın. Sandviç isterseniz mönüde kazciğerlisini bile bulabilirsiniz.

18.00
İçkiler indirimli
Biraseverlerin kentteki yeni adresi El Depósito (Alvaro Obregon No: 21, Local 1). Bu küçük birahane zincirinin mönüsündeki çeşitlilik olağanüstü. Eğer çarpıcı, yaratıcı bir dekorasyonda biranızı yudumlamak isterseniz Cabrera 7 (Plaza Luis Cabrera No: 7) tam size göre. Tavanlarından çiçekler sarkan, parlak kumaşların kullanıldığı salonu Plaza Luis Cabrera manzaralı. Çeşmesiyle ünlü bu meydan ressamların, gençlerin buluşma noktası.

20.30
Max’a gidiyoruz

Genç bir çiftin işlettiği zarif köşebaşı bistrosu Maximo Bistrot Local, yeşil zemini, açık mutfağı, elyazısı günlük mönüsüyle sempatik bir mekan. Spesyaliteleri: mantar (huitlacoche) soslu leziz kuzu pirzolası (40 TL), alabalıktan yapılmış şaşırtıcı tartar (21 TL). Servis mükemmel, rezervazyon gerekli (maximobistrot.com.mx). Roma Norte semtinin 2500 metrelik irtifası başınızı yeterince döndürmediyse, yakınlardaki çılgın disko Patrick Miller’da geceye devam edebilirsiniz. 1980’lerin dans müziği, lazer şovları, neondan graffitiler ve sokaklara taşan enerji sizi bekliyor (patrickmiller.com.mx).

Cumartesi

08.00
Popülerlik yarışması

24 saat açık Café El Popular Restaurante’de sert kahveler masada ılık sütle karıştırılarak sunuluyor. Bu retro kafede huevos rancheros ya da enchiladas verdes gibi geleneksel kahvaltılar var. Şanslıysanız bu keyfe klasik gitarcı da eşlik edecektir (cafeelpopular.com.mx). Sonra kentin gelişmiş toplu ulaşım sistemini kullanarak, tercihen metrobüs ile ülkenin en büyük devlet üniversitesine gidin. National Autonomous University’deki Biyoloji Enstitüsü gerçeküstü bir botanik bahçesine sahip. Volkanların, şelalelerin arasından geçen patikada nesli tükenmek üzere olan kaktüslerden, orkidelere yüzlerce özel bitki sergileniyor (www.ib.unam.mx/jardin). Sabah saatleri için bir başka seçenek üniversitenin konser salonu Sala Nezahualcóyotl’daki etkinlikler. Üniversitenin filarmoni orkestrası konserler veriyor, belgesel ve sanat filmleri gösteriliyor(cultura.unam.mx).

11.30
Saat Kulesi boyunca

Tarihi merkezdeki (Centro Histórico) Metropolitan Katedrali’nin taş merdivenlerine tırmanın, küçük fotoğraf galerisinden sonra çan kulesinin üstünde bulacaksınız kendinizi. 7 tonluk Dona Maria adlı çanın ve katedralin öyküsünü öğrenmek isterseniz günde bir kez saat 11.30’da düzenlenen rehberli tura katılmanız gerekiyor. Sonra tütsü kokan Pasaje Catedral’deki hediyelik eşya tezgahlarının önünden geçip El Mayor’a gidin. Çatı katındaki bu bar ve restoran antik Aztek kenti Tenochtitlán manzaralı. Ahşap balkona oturup içkinizi yudumlarken manzaranın tadını çıkarın.

13.30
Klasikler

Kristof Kolomb öncesi dönemden Aztek sanatının sergilendiği İspanyol Kültür Merkezi, bulunduğunuz caddenin hemen aşağısındaki bölgede. Giriş ücretsiz. Sergide seramikler, çene kemiğinden yapılmış süs eşyaları yer alıyor. Üst katta ise geçici sergiler düzenleniyor. Şu anda erotik kuklalar sergisi devam ediyor (ccemx.org). Cuma, cumartesi geceleri saat 22.00’den sonra müze terasındaki tekila barda müzik grupları sahneye çıkıyor. Katedral bahçesine bakan La Casa de las Sirenas’ın manzarası, mönüsü kadar cazip. Cazuela de mariscos Claudia (35 TL) adlı deniz ürünleri tabağı, balık, karides, ahtapot, yengeç, istiridye içeriyor (lacasadelassirenas.com.mx).

16.00
Oyuncağın öyküsü

Museo del Juguete Antiguo’nun kurucusu Roberto Shimizu, 10 yaşından beri oyuncak topluyor. Birkaç yıl önce ağır bir hastalığa yakalandığında Doctores semtindeki ailesinden kalma depoyu müze ve kültür merkezine dönüştürmüş. Shimizu’nun tuhaf ve büyülü koleksiyonu görülmeye değer (museodeljuguete.mx).

19.00
Merkeze gidiyoruz

Geçen yıl tarihi bölgede açılan Downtown’da butik otel ve hostelin yanı sıra tapas ve mezcal barlarını, çikolatacı ve elişleri satan mağazaları göreceksiniz. Remigio bölgesinden otantik ürünler satan Caracol Púrpura’ya uğrayın. Oaxaca işi giysilere gözatın (theshops.mx). 17’nci yüzyıldan kalma Palacio de los Condes de Miravalle adlı yapının yanındaki parke taşlı dar sokak sizi Azul Histórico’ya ulaştıracak. Ağaçlardan sarkan ışıklarla aydınlanan bu romantik restoranın mutfağı şef Ricardo Muñoz Zurita’ya emanet. Leziz et yemeği cochinita pibil (26 TL) ve pipián verde soslu karides (33 TL) yerel mutfaktan tadabileceğiniz örnekler (azulrestaurantes.com).

21.00
Maguey City

Yemek sonrasında Bósforo’ya yürüyün. Aralara saklanmış küçük barın içki mönüsü, müziği seçenek açısından zengin. Yerel içki mescal’ın pek çok türünü tadabilirsiniz. Acıkınca çekirgeli, ağustos böcekli mavi mısır dürüme ne dersiniz (Luis Moya No: 31)? Aztek içkileri için Plaza Garibaldi’deki La Hermosa Hortensia’ya gidin. 77 yıllık bar, Yaşayan Müzeler (Museos Vivos / museosvivos.com) projesi kapsamında çilek, hindistan cevizi aromalı Aztek çağının içkilerini sunuyor (Callejón de la Amargura No: 4).

Pazar

10.00
Tatlısıyla, tuzlusuyla

Kentin büyük caddelerinden Paseo de la Reforma pazarları sadece bisikletlilere açık. Turizm bürosuna bir gün önceden başvurup EcoBici’den (ecobici.df.gob.mx) rezervasyon yaptırın. Sonra siz de bisikletli kalabalığa katılın. Brunch için uğramanızı tavsiye edeceğimiz restoran Condesa’s Duo: Salado y Dulce. Turkuvaz mavisi yer karoları, kontrast renkli iskemleleriyle ilginç bir mekan burası. Oaxaca çikolatısıyla yapılan açma türü hamurişleri müthiş leziz. Öğlen yemeği için giderseniz yerel şarap, bira ve mescal mönüsüne mutlaka gözatın (duosaladoydulce.com).

13.00
Sömürge bakış açısı

Condesa’nın ikiz parkları Parque Mexico ve Parque Espana’da Castillo de Chapultepec’e doğru yürüyüşe çıkın. Hava açıksa halk Chapultepec Tepesi’ne pikniğe gidiyor. Buradaki sömürge çağından kalma saray cumhuriyet döneminde de yedi cumhurbaşkanına ev sahipliği yaptı. Şimdi Ulusal Tarih Müzesi. Mermer terasları, çeşmeleri, tarihi objeleri ve panoramik manzarası için görülmeye değer(mnh.inah.gob.mx).

Nasıl gidilir

Nisanın son haftasında İstanbul’dan Mexico City’ye gidiş-dönüş iki aktarmalı uçuşlar Air France / Delta ortak servisinde 2273 TL’den; tek aktarmalı Air France / KLM uçuşları 2482 TL’den başlıyor.

False