GeriSeyahat Golf gezginleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Golf gezginleri

Golf gezginleri

Onlar için golf bir oyun değil yaşam biçimi. En güzel sahalarda oynamak için şehirden şehire, ülkeden ülkeye geziyorlar. Golf aşkına İspanya’da yazlık alan, dünyayı dolaşıp 250’ye yakın sahayı deneyenler var aralarında. Golf gezginleri tutkularını anlattı, tercihlerini ve golf seyahatine çıkacaklara önerilerini sıraladı.

Yaşar Gürsoy (inşaat mühendisi)
Antalya’daki golf otellerinin fiyat ve kaliteleri hayret verici

KAÇ YILDIR OYNUYOR
77 yaşındayım, İngiltere’de yaşıyorum, 1989’da amatör golfe başladım, 20 yıldır turnuvalara katılıyorum. Bu sigara gibi, bırakılması zor bir hastalık benim için. Bir saat boş zamanım varsa, en yakın sahaya koşup antrenman yaparım. Royal Automobile Club’ın golf grubunun üyesiyim. Ayrıca yaşadığım Londra yakınlarındaki Walton on Thames’te arkadaşlarımla Walton and Weybridge Society adlı bir dernek kurduk, her ay bir başka amatör golf kulübüyle turnuva yapıyoruz. İngiltere’de katıldığım amatör turnuvalarda birçok ödül kazandım.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
12 yıl üst üste golf için ABD’nin kuzey ve güney Carolina’daki, San Francisco ve Florida’daki önemli kulüplerine gittim. Palm Beach’teki meşhur golf kulübü dahil hepsinde oynadım. İspanya’nın Murcia Bölgesi’ndeki, La Manga’ya gidiyordum golf oynamak için. Üç sahası bulunan bu sahil şehrinde, dilediğimce golf oynayabilmek için 1987’de bir ev aldım. 2005’e kadar her fırsatta gittim. Fransa’dan Malezya’ya pek çok ülkede golf oynadım.
NASIL SEÇİYOR
Golfü o kadar çok seviyorum ki her yerde oynayabilirim. Üyesi olduğum Royal Automobile Club’ın golf birimindeki antenörler dünyadaki tüm kulüpleri inceliyor, özel geziler düzenliyor. Arkadaş gruplarımla bu gezilere katılıyoruz.
YURTDIŞINDAKİ FAVORİLERİ
Dünyanın en iyi golf sahaları ABD’de. Edinburgh’taki saha da iyidir.
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHİ
Antalya Belek’teki National Golf Kulübü gerçekten çok kaliteli. İngiltere’den sekiz arkadaşımla yakındaki bir otelden golf tatili paketi aldık. Avrupa standartlarına göre o kadar ucuzdu ki anlamakta zorlandım.
ÖNERİLERİ
Golf üzerine uzmanlaşmış seyahat acentaları en iyi çözüm.

Kaya Çilingiroğlu (işadamı)
Favorim İskoçya’daki St Andrews

KAÇ YILDIR OYNUYOR
16 senedir golf oynuyorum. 1999’da Türkiye Amatör Golf Şampiyonuluğu’nu, 2003’te babam adıma düzenlediğim turnuvayı kazandım. Geçen yıl dünyanın sekiz önemli golfçüsünün katıldığı THY Open’da pro-am kategorisinde oynadım.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
Hawaii’den Yeni Zelanda’ya her yerde yaklaşık 250 sahada oynadım. Güney Afrika hariç...
NASIL SEÇİYOR
Zorluk derecesi yüksek, mimarı meşhur, meşhur golfçülerin oynadığı sahaları seçerim. Aynı kompleks içinde 5-6 sahanın bulunması tercih nedenimdir.
YURTDIŞINDAKİ FAVORİLERİ
Dünyanın en iyi sahaları ABD’de. Toplam 20 bin saha var, sadece Florida’dakiler 2200 tane. Favorilerim İskoçya’daki St. Andrews Links, San Francisco’daki Pebble Beach, Yeni Zelanda’daki
Titirangi. Bugüne kadar gördüğüm en zor saha, İspanya’nın Marbella kentindeki Monte Mayor, tam 25 top kaybettim.
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHİ
Hepsinde en az 100’er kez oynamışımdır. Favorim Antalya’daki National Golf Club. Zor ve uzun bir sahadır, manzarası güzeldir. İkinci tercihim Lykia Links... Bir tarafı deniz, arazisi inişli, çıkışlı, green’ler epeyce zorlu.
ÖNERİLERİ
Golf oynamak için seyahate çıkacaklar önce mevsim koşullarına göre şehri belirlemeli. Sonra bütçesine uygun saha seçmeli. Örneğin Las Vegas’taki sahalara 600 dolar ödersiniz. İnternette her türlü bilgiyi bulmak mümkün. Garantili yeri kolay bulmak istiyorsanız Four Seasons otellerini incelemenizi öneririm. Golfle en iyi iç içe geçen otel zinciri budur.

Prof. Dr. Halim Hattat (doktor)
Golf arkadaşlığı çok özeldir
saha tercihimde etkisi büyük

KAÇ YILDIR OYNUYOR
25 yılda 20’den fazla ödül aldım. Golf benim için hayat tarzı. Güne 9 çukur oynayarak başlarım. Stresi, kiloları kontrol ediyor, denge ve koordinasyonu geliştirirken eklem esnekliği ve kemik yoğunluğunu, özgüveni, kas dayanıklılığını artırıyor. Her yaşta yapılabilen müthiş bir strateji ve konsantrasyon sporu.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
Tıp kongreleri için yurtdışına çıktığımda mutlaka golf sahası bulunan yerleri tercih ederim ve golfe birkaç gün ayırırım. Başta İtalya, İspanya, Portekiz olmak üzere Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu’da pek çok sahada oynadım.
NASIL SEÇİYOR
Zorluk derecesi yüksek olmalı. Mücadele verirken tam konsantrasyon oyunun keyfini artırıyor. Kulübün yiyecek, içecek, konaklama kalitesi de önemli. Hepsinden önemlisi dostluklar. Golf arkadaşlığı farklıdır, insanı sosyal yönden müthiş besler. Doktor arkadaşlarımın olduğu ülkeleri tercih ediyorum.
YURTDIŞINDAKİ FAVORİLERİ
Kışın Dubai ve Abu Dabi’yi seviyorum. Hafta sonu için bile gitmeye değer. Türkiye kışı yaşarken orada deniz kıyısında golf oynamanın tadı bir başka.
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHİ
İstanbul’daki Kemer Country ilk tercihim. Yakın olması her gün oynama imkanı veriyor. Cennet misali bir saha. Hattat Hastanesi’nin ve başkanı olduğum Aile Sağlığı Araştırma Derneği’nin kuruluş yıldönümlerini de burada golf turnuvası düzenleyerek kutladık. Kış için Antalya’da birbirinden güzel sahalar mevcut.
ÖNERİLERİ
Türkiye Golf Federasyonu bilgi almak ve yeni başlayanları yönlendirmek konusunda en doğru adres.

Beyhan Goldmannn Benardete (işkadını)
Sık ormanlık ve dağlık sahaları severim, favorim Wentworth

KAÇ YILDIR OYNUYOR
18 senedir golf oynuyorum. Turnuvalardan buyük keyif alırım, çoğuna katılırım. Bugüne kadar bin civarında ödül aldım.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, İsveç, İsviçre başta olmak üzere Avrupa’nın önemli sahalarında, ABD ve Tayland’daki sahalarda oynadım.
NASIL SEÇİYOR
Çoğunlukla zor sahaları seçerim. Sık ormanlık, dağlık yerler tercihimdir.
YURTDIŞINDAKİ FAVORİLERİ
İngiltere’nin Surrey bölgesindeki Wentworth Golf Club, İskoçya’daki Gleneagles Golf Club, İsviçre’nin Crans-Montana Dağı’ndaki Golf-Club Crans-Sur-Sierre. Sonbaharda Fransa’nın golf sahaları keyiflidir.
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHİ
Tek isim veremem, herbirinde oynamak ayrı bir keyif. İstanbul’daki Klasis Golf, Kemer Country, Antalya’nın Belek bölgesindeki tüm sahalar...
ÖNERİLERİ
Yurt dışında golf oynamak isteyenlerin öncelikle mevsimlik hava koşullarına dikkat etmesi gerekir. Internetten ustalık seviyelerine göre saha seçebilirler.

Ediz Kemaloğlu (Türk Golf Milli Takımı Oyuncusu)
Tarihi sahaları seviyorum

KAÇ YILDIR OYNUYOR
Golfe 10 yaşında babamın teşvikiyle başlamıştım, 10 yıldır oynuyorum. Bugüne kadar pek çok turnuvada yarıştım. Ödüller aldım. En önemli turnuva, geçen kasımda Antalya’da Tiger Woods dahil dünyanın önde gelen sekiz profesyonel oyuncusuyla katıldığım THY Open. Milli takımdan seçilen üç oyuncudan biriydim.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
Şu anda Sardinya Adası’ndaki İtalyan Amatör Şampiyonası’nda yarışıyorum. Geçen yıl ABD’deki okulumu temsilen İrlanda’da Avrupa Amatör Şampiyonası’na katıldım, Avrupa’nın en iyi amatör oyuncularıyla karşılaştım. İki yıl önce Bulgaristan’daki Balkan Şampiyonası’nda şampiyon olduk. Dört yıl önce Macaristan’da Avrupa Genç Ustalar Şampiyonası’nda oynadım.
NASIL SEÇİYOR
Her sahada oynamaktan zevk alıyorum. Çoğunlukla turnuvalar için gidiyorum. Kişisel seçim yapmak istesem öncelikle tarihi golf sahalarına gitmek isterim. Geçmişte dünyanın en iyilerinin çıktığı tarihi bir sahada oynamak çok güzel bir his.
YURTDIŞINDAKİ FAVORİLERİ
İspanya’nın Sotogrande bölgesindeki sahalar çok güzel. Tarihi öneme sahip Real Golf Club de Sotogrande favorim. 1997’de ünlü Ryder Cup’ın oynandığı Valderrama da çok güzel. Sardinya’daki Is Molas ve Slovenya’da iki yıl üst üste ikinci ve üçüncü olduğum Bled şehrindeki Bled Golf Club sevdiğim sahalar.
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHİ
Hepsinde oynadım. En sevdiklerim: Carya, Antalya Golf Kulübü’ndeki Sultan sahası, Gloria’nın eski sahası, MaxxRoyal’in Montgomerie tasarımı sahası.
ÖNERİLERİ
İklim koşulları kontrol edilmeli. Deniz kıyısındaki (link course) sahalar çoğunlukla açık, rüzgarlı ve kumludur, çimleri uzun ve kalın olur. En zorlu sahalar bunlardır. Ben pek tercih etmiyorum. Yine de bu tür sahaları seviyorsanız en ünlüleri İskoçya, Galler ve İrlanda’da. Normal sahalar hakkında internetten detaylı bilgi bulmak mümkün. İspanya, İtalya, Kuzey Afrika’dakilere talep çok, saha kapasitesi yetersiz. Bu nedenle 3-4 saatte bitecek turlar, bekleme nedeniyle 5-6 saati buluyor ki rahatsız edici bir durum. Türkiye için de kısmen aynı sorun sözkonusu.

A. Sinem Wevers (işkadını)
Saha dışındaki aktiviteler de önemli

KAÇ YILDIR OYNUYOR
7 yıldır golf oynuyorum, turnuvalara da katılıyorum tabii ki. Sayısını tam olarak bilmediğim kadar çok kupam var.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
Pek çok ülkede, şehirde golf oynadım: Avrupa’da kuzey ülkeleri hariç neredeyse hepsinde, İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya, Almanya, Avusturya’da, Afrika’da Tunus, Fas’ta, Japonya’da Tokyo, Çin’de Pekin ve Şanghay, Malezya’da Kuala Lumpur ve Lankawi Adası, Singapur, Endonezya’da Bali...
NASIL SEÇİYOR
En önemlisi hava şartları. Soğukta, fırtınada oynamaktan haz etmiyorum. Musonda Uzakdoğu’da, 50 derece sıcakta Körfez ülkelerinde olmak büyük talihsizlik. Diğer önemli konu, ustalık seviyesine göre seçim yapmak. Aksi halde keyif organizasyonu kabusa dönebilir. Ve tabii ki, golfçülerin tabiriyle, gideceğim yerdeki “19’uncu çukur” aktiviteleri, yani restoranlar, hizmet tatmin edici olmalı. Mükemmel seyahat için golften artan zamanda da güzel vakit geçirmek gerekir.
YURDIŞINDAKİ FAVORİLERİ
Tokyo’da birkaç farklı sahada oynadım, hepsi birbirinden güzel, çekici, bakımlı, zorluydu. Birinciliği Japonlara veriyorum. 5-6 sene önce Çin’de gece golf oynadım, aydınlatılmış sahada, çok ilginç bir tecrübeydi. Şimdi Antalya Belek’teki Carya Golf Club da sahasını gece aydınlatıyor, bu da önemli bir adım.
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHİ
Maalesef Antalya Belek dışında pek alternatif yok. İstanbul’da 2, Kuşadası’nda 1, Bodrum’da sadece bir 9 çukur ve Kuzey Kıbrıs’ta 1 golf sahası var. Hepsinde oynadım. Belek’teki National Golf Club ve İstanbul Klassis sahasını hiçbirine değişmem.
ÖNERİLERİ
Tüm golf seyahatlerimi kendim organize ediyorum, kaynağım tabii ki internet ve eş, dost tavsiyeleri. Saha arayanlara interneti tavsiye ederim.

Erol Bilecik (işadamı)
Dubai’li ortaklarımızla ortak hobimiz

KAÇ YILDIR OYNUYOR
9 yıldır dinlenmek, kaliteli zaman geçirmek, spor amaçlı golf oynuyorum. Başlarken en büyük motivasyonum kızım Naz ile daha çok zaman geçirebilmekti. Müthiş bir ikiliydik. Kızım büyüyünce motivasyonum azalsa da daha fazla zaman ayırmayı arzu ediyorum. Turnuvalara katılmıyorum.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai’ye.
NASIL SEÇİYOR
Grubumuzun Dubai’deki iş ortaklarıyla ortak hobimiz, iş dışında keyif aldığımız mekan golf sahaları. Ülkenin en popüler sporlardan biri golf. Seçenekler çok zengin. Tercihi birlikte yapıyoruz.
YURTDIŞINDAKİ FAVORİLERİ
Bu sporun hazzını Dubai’de yaşadım, yaşıyorum.
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHİ
İstanbul’daki Kemer Country’nin yanı sıra Antalya ve Bodrum’da keyifli deneyimler yaşadım.

Pınar Eczacıbaşı (İşkadını)
Belek’teki sahalar pek çok açıdan önde

KAÇ YILDIR OYNUYOR
California’daki eğitimim sırasında Seventeen Miles Drive’da gördüğüm kortlar golfle ilk tanışmamdı. Okyanus kıyısındaki yemyeşil sahalara bayılmış, bir gün mutlaka golfe başlamaya karar vermiştim. Beş sene önce İstanbul’da golfe başladım. Daha yolun başındayım. İlk turnuvama geçen yıl Antalya’da katıldım. Henüz ödülüm yok.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
Birçok ülkede golf sahalarında bulundum.
YURTDIŞINDAKİ FAVORİLERİ
Portekiz’de Faro ve California...
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHİ
Türkiye inanılmaz güzel golf sahaları var. Antalya Belek’teki sahalar pek çok açıdan bu konuda önde...
ÖNERİLERİ

Yurt dışında golf üzerine ihsaslaşmış bir çok şehir var. Bunlara seyahat acentaları ya da internet kanalıyla ulaşabilirsiniz.

Feraye Çilingiroğlu (film yönetmeni)
Florida’daki PGA’i, Miami’deki Doral’i unutamıyorum

KAÇ YILDIR OYNUYOR
10 senedir golf oynuyorum. Raflara sığdırmakta zorlandığım sayıda kupam var. Aralarından benim için önemli olanlar yüksek puanla kazandığım Prof. Dr. Kaya Çilingiroğlu ve BMW turnuvalarında kazandığım ödüller.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
Amerika, Fransa, Güney Afrika, Hawaii ilk aklıma gelenler...
NASIL SEÇİYOR
Yola çıkmadan gideceğim şehrin en iyi golf sahalarını araştırır, önemli golfçülerin tasarladığı, zorlu sahaları tercih ederim.
YURTDIŞINDAKİ FAVORİLERİ
Palm Beach’in en iyisi PGA National, Miami’de Doral, Hawaii’de Four Seasons Oteli’nin içindeki Jack Nicklaus tasarımı Hualalai sahası, Güney Afrika’nın George kentinde Fancourt içinde yer alan Montagu Guetenigua unutamadığım, en sevdiğim sahalar.
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHİ
En çok sevdiğim, zor bir saha olduğu için National Golf Club.
ÖNERİLERİ

Golf seyahatine çıkmadan önce tercih edilen şehrin golf otellerini incelemekte yarar var. Bu yolla saha rezervasyonu da yaptırılabilir. Aylık golf dergileri ve golf kulüplerinden de bilgi almak mümkün.

Zeki Zorlu (işadamı)
Deniz kıyısındaki zorlu sahalar beni çeker

KAÇ YILDIR OYNUYOR
Dört yıldır golf oynuyorum, turnuvalara katılıyorum, birçok ödülüm var.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
İngiltere, Portekiz
NASIL SEÇİYOR
Her farklı saha tecrübedir. Bu açıdan zor olanları seçiyorum. Deniz kıyısında, ünlü oyuncuların katıldığı turnuvalar düzenlenen sahalar favorim.
YURTDIŞINDA FAVORİLERİ
Portekiz’in Carcais kentindeki Oitavos Dunes Link Course... Okyanustan esen rüzgar sürekli yön değiştiriyor, konsantrasyon ve sürekli stratejik plan gerektiriyor. Sintra kentindeki Penha Longa ise saha içindeki tarihi yıkıntılarıyla sıradışı, Avrupa’nın en iyilerinden biri; Portekiz Open turnuvaları burada yapılıyor.
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHLERİ
National Golf Club’ın sahası her zaman bakımlı ve zorlu, personeli güler yüzlü. Diğer tercihlerim Gloria ve Carya.
ÖNERİLERİ
Kulüplerdeki profesyoneller ve internet siteleri saha seçme konusunda yardımcı olabilir. Yola çıkmadan golf sahaları arasındaki mesafelerin kontrol edilmesini, club’ları bavula yerleştirirken ekstra koruma koymalarını öneririm.

Serra Tokar (işkadını)
Eğlendiğim, keyif aldığım kişilerle golf oynarım

KAÇ YILDIR OYNUYOR
14 senedir golf oynuyorum, turnuvalara katılıyorum ve ödüllerim var.
HANGİ ÜLKELERE GİDİYOR
Amerika’da Miami ve Las Vegas’ta golf oynadım.
NASIL SEÇİYOR
Birlikte oynamaktan keyif aldığım arkadaşlarımla beraber olduğum müddetçe hangi saha olduğu çok önem teşkil etmiyor. Önceliğim eğlendiğim ve keyif aldığım insanlarla oynamak.
YURTDIŞINDAKİ FAVORİLERİ
Miami ve Las Vegas’ın her ikisinden de keyif aldım.
TÜRKİYE’DEKİ TERCİHİ
Türkiye’deki neredeyse tüm sahalarda oynadım. En keyif aldığım saha Antalya Belek’deki National Golf Club.

False