GeriSeyahat Çifte taçlı Sardinyalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çifte taçlı Sardinyalı

Çifte taçlı Sardinyalı

Sardinya Adası’nın güneyindeki Cagliari pek çok uygarlığın el ele verip şekillendirdiği bir antik şehir. Huzurlu, ucuz, güvenli. Bir zamanlar Sardinya Krallığı’nın hatta kısa süre İtalya’nın başkentiydi. Okurumuz, müzisyen gezgin Attila Atasoy gitti, izlenimlerini yazdı.

Şöyle kışın yorgunluğunu biraz olsun atmak, bahar gelirken biraz kafayı dinlemek, biraz eğlenmek, ulaşımı kolay, derli toplu, ucuz ve güvenli bir yerde birkaç gün tatil istiyorsanız, buyrun Cagliari’ye... Sardinya Adası’nın en güneyindeki antik şehre... Aradaki yağmur geçişlerine aldırmadan romantik bir kaçamak için buyrun mutedil topraklara.
İtalya’nın sekiz şehre bölünmüş özerk adası Sardinya, tarih boyunca o kadar çok el değiştirmiş ki her kent bir açık hava müzesi. Cagliari yazın sayfiye ve eğlence hayatıyla diğerlerine fark atıyor.

Çifte taçlı Sardinyalı

İTALYA’DAN FARKLI

MÖ 250’den itibaren yerleşimin başladığı Sardinya (aslı Sardegna ya da Sardinia), Fenike, Kartaca, Roma, Fatumi, Osmanlı, İngiliz, Avusturya, Fransız ve nihayet İtalyan hakimiyetine girmiş. Her dönemde tahıl ambarı olmuş. Halkın çoğunluğu halen tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Akdeniz’in Sicilya’dan sonraki en büyük adası Sardunya’da balıkçılığı Sicilyalılar yapıyor.
1948’de İtalyan Anayasası’nca özerklik verilen adanın merkezi Cagliari, halkı ise yine İtalyan Anayasası’nın tanıdığı iki ulustan biri. Bölgede Sardu’ca ve Katalanca’nın bir lehçesi olan Algero’ca konuşuluyor.
Kenti keşfederken belediye otobüslerini kullanmanızı öneririm. Mesela 8 numaraya binin, kalesinden üniversitesine, tepelerden düzlüklere merkezi dolaşıp şehir dışındaki tıp fakültesi hastanesine kadar gidin. 1 numaraya binin, şehrin en güzel ve özel meydanlarını da kapsayan mahallelerini gezin. PF’ye binin, sahil yolunda güzel binalar önünden geçerek şehrin doğusundaki upuzun plajlar (Poetto) sizin olsun. Martta da olsa güneşlenebilir ve 9 TL’ye yarım litre şarap, 36 TL’ye kocaman tabakta kalamar yiyebilirsiniz. Üstüne 3,5 TL’ye kahvenizi içebilirsiniz. Ayrıca Sardunya’ya özel, Mersin bitkisi tohumlarından yapılan mirto liköründen de tadın mutlaka... (Not: Alkol sağlığa zararlıdır!)

OTOMOBİL KİRALAYIN ADANIN TÜMÜNÜ GEZİN

Bronz Çağı’ndan Roma ve Bizans’a kadar farklı dönemlere ait romantik kiliseler, modern müzelerin yanı sıra tarih öncesi bölgesi Su Nuraxi, Roma kalıntıları Tharros ve Nora, Saccargia’daki Kutsal Trinity Kilisesi, Cagliari Müzesi ve Arkeoloji Müzesi meraklılarını bekliyor. Yazın ada turları düzenleniyor ama kışın 30 TL’ye sadece şehrin merkezindeki Piazza Yenne’nden kalkan yarı kapalı otobüslerle şehir turu yapılıyor. Otomobil kiraları ucuz. 24 bin kilometrekarelik adanın tümünü görmek isteyenler araç kiralamayı tercih ediyor. Adanın 1.7 milyonluk yerleşik nüfusu, Cagliari sayesinde yazın üç katına çıkıyor.

Limana yakın otellerde kalın

Gelelim sadede. Evet, limana yakın otellerde kalın ki her yere yürüyerek ya da otobüsle ulaşabilin. Ara sokaklarda ve kaleye doğru uygun ucuz ve rahat oteller var. Böylece kale ve eteklerindeki onlarca cafe, bar, restoran, alışveriş yapılacak sokaklar avucunuzun içinde olur. Halk akşam yemeğine 22.30’da çıkıyor. Herhangi birine ‘Piazza Yenne’, ’Castello’, ’Marina and Stampace’, ’Elephant Tower’ diye sorarsanız eğlencenin merkezlerini öğrenmiş olursunuz...

Nasıl gidilir

Kışın Alitalia ve THY’nin Roma aktarmalı uçuşları var, yazın diğer hava yollarıyla beraber direkt seferler başlıyor. Küçük liman şehirlerinin sevimli, sıcak atmosferini, ulaşım kolaylığını ve ucuzluğunu burada bulabiliyorsunuz. Mesela havaalanından yarım saatte bir kalkan halk otobüsleriyle 12 TL’ye merkeze gidebiliyorsunuz. Zaten havaalanından şehir merkezi 15 dakika. Şehirlerarası ulaşım kamuya ait. Son derece düzenli ve rahat. Şehrin içinde ise belediye otobüsleri ideal. Günlüğü 9 TL’lik sınırsız biletle gece yarısına kadar her yere gidebiliyorsunuz. Oturmuş elektronik sistem ve parkurlar sayesinde milim şaşmıyor.. Binişte bileti otobüsteki otomata okutmak yeterli.

False