Bursa ‘Fiat’ı 7’ye çıkaracak

Güncelleme Tarihi:

Bursa ‘Fiat’ı 7’ye çıkaracak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2014 01:05

İtalyan devi yeni hedeflerine Tofaş’la koşuyor.

Haberin Devamı

Fiat, ABD’li Chrysler’i aldıktan sonra hedeflerini Türkiye’nin de desteğiyle artırdı. 7 milyon satış ve 7’inci büyük otomotiv üreticisi olmayı hedefleyen Fiat-Chrysler, özellikle bu yolda Bursa’da ürettiği Amerikan Doblo’su ve yıl sonu üretilecek yeni orta segment sedan modele çok güveniyor.

İTALYAN Fiat’ın ABD’li Chrysler’in satın almasıyla doğan yeni otomotiv devi hedeflerini yükseltti. Fiat-Chrysler Automobiles (FCA), önümüzdeki dönemde hem satışlarını yüzde 55 artırarak 7 milyon adede yükseltmeyi planlarken hem de dünyanın 7’nci büyük otomotiv üreticisi olmayı hedefliyor. Yeni otomotiv devinin bu büyümede en büyük kozlarından biri ise tartışmasız Türkiye. Fiat’ın Koç Holding’le ortak olduğu Tofaş, Fiat’ın dünyadaki tek ‘Altın Madalya’lı yani en iyi kalitede üretim yapan tesisi olmasının yanı sıra aynı anda hafif ticari ve otomobil üreten en önemli üretim üssü. Otomotivin anavatanı ABD’ye ‘Ram’ markasıyla yılsonunda ihraç edilecek Bursalı yeni Doblo ve 2015’te üretilmeye başlanacak yeni B sedan otomobil, Fiat Chrysler Automobiles’e önemli katkı sağlayacak.

MAYISTA DUYURUCAK

FCA CEO’su Sergio Marchionne, mayıs ayında Fiat’tan Alfa Romeo’ya, Chrysler’den Ram’e kadar yeni modeller ve yeni yatırımları lanse edecek. Tofaş CEO’su Kamil Başaran da ODD Genel Kurulu’nda FCA’nın Türkiye’yi de çok yakından ilgilendiren tüm yeni stratejilerini mayısta dünyaya duyuracağını doğruladı. Başaran, “Fiat Chrysler Automobiles CEO’su Sergio Marchionne yeni modelleri, yeni yatırımları açıklayacak. Toplantıyı merakla bekliyoruz” dedi. Başaran, Marchionne’nin bu toplantısında Bursa’da üretilecek yeni sedan otomobilin tanıtılıp tanıtılmayacağı konusunda ise net bir bilgiye sahip olmadığını açıkladı.

ORTA SEGMENT TANITIMI

Fiat ve Chrysler markalarının yeni planlarının paylaşılacağı ilk toplantıda Marchionne, Fiat tarafında Panda, dünyada önemli satış grafiği yakalayan 500 ailesi ile orta segment araçları tanıtacak. Fiat Chrysler Automobiles’in orta segment B sedan otomobilini Tofaş üretecek. 175 Fiat-Chrysler tesisi ve grubun 350 tedarikçisinin fabrikalarının içinde en iyisi seçilerek ‘Altın Madalya’ alan Tofaş, 520 milyon dolar yatırımla önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren yeni otoyu üretecek. B sedanın platformu tamamen yeni olacak yani sıfırdan geliştirilecek. Yeni aracın birkaç farklı versiyonu olması planlanıyor. Tofaş, otomobilden 2015-2023 yılları arasında toplam 580 bin adet üretmeyi hedefliyor. Bu üretimin üçte biri de dünya pazarlarına gönderilecek. Tofaş Ar-Ge’si C segmentinde yer alacak yeni bir binek oto üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Amerikan Doblo’su yıl sonu yolcu

Haberin Devamı

Marchionne’nin dünyaya tanıtımını yapması beklenen bir diğer önemli model ise Amerikan Doblo’su. Bursa’da üretilen yeni Doblo, yılsonundan itibaren Kuzey Amerika’ya ihraç edilecek. 360 milyon dolar yatırımla ortaya çıkan araç, ABD’de Ram Promaster City markasıyla satılacak. Tofaş’ın ABD normlarına uygun olarak yenilediği hafif ticari araç, 2015 model yılı olarak yollara çıkacak. Tofaş, yeni Doblo’dan 2021 yılına kadar ABD’ye minimum 175 bin araç ihraç etmeyi planlıyor. Talep doğrultusunda ihracat rakamı artabilecek.

400 binlik kapasite

TOFAŞ, yeni Doblo ile yeni B sedan otomobilleriyle üretim ve ihracatını artıracak. Geçen yıl 244 bin 614 adetlik üretime ulaşan şirket, yeni ürünleriyle devreye girmesiyle bu sayıyı 350 bin adet civarına yükseltecek. Altın Madalyalı Bursa fabrikası böylece 400 bin adetlik kapasiteye yaklaşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!