Afganistan’dan rekor katılımlı seçim

Güncelleme Tarihi:

Afganistan’dan rekor katılımlı seçim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2014 11:50

Afganistan'da halk, gelecek beş yıl boyunca ülkeyi yönetecek yeni ismi belirlemek üzere sandığa gitti. Yoğun güvenlik önlemleri altında geçen seçim süresince 20 kişi hayatını kaybetti, 89 Taliban militanı etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri, Taliban’ın devrilmesinden bu yana ülke tarihinin en büyük katılımıyla gerçekleşti. Sekiz adayın yarıştığı seçimlere uluslararası kamuoyunun da ilgisi yoğundu. NATO, BM ve Obama’dan tebrik gecikmedi. Alınan tüm üst düzey önlemlere rağmen saldırılar sürdü

Ülkede 2001’den bu yana düzenlenen demokratik ikinci oylamanın yapılacağı seçim öncesi süreçte saldırılar nedeniyle gölge düşmesi, güvenlik gerekçeleriyle halkın sandığa gitme korkusu ve hile yapılması gibi endişeler yüksekti. Fakat, Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu 12 milyon seçmenden 7 milyonunun oy kullandığını açıkladı. Bu rakam, yüzde 53.8’lik bir katılım oranıyla ülkede Taliban’ın devrilmesinden bu yana seçimlere yapılan en yüksek katılım anlamına geliyor. Öyle ki, bazı seçim merkezlerinde oy pusulaları yetersiz kaldı, seçim süresi bir saat daha eklenerek yerel saatle akşam 17:00’ye kadar uzatıldı. Katılım oranının yüzde 34’ünün kadınlara ait olması da olumlu karşılandı.

Haberin Devamı

DÜNYADAN TEBRİK YAĞDI
Birleşmiş Milletler Konseyi Afganistan Özel Temsilcisi Jan Kubis, “Afgan halkının aşırıcılar, teröristler ve Taliban tehdidine rağmen sandık başına girme cesareti övgüye değer” dedi. ABD Başkanı Barack Obama da “Afgan halkını, güvenlik güçlerini ve seçim görevlilerini seçimlere katılım oranından dolayı takdir ediyorum” mesajı gönderdi.

“Etkileyici bir katılım oranı” diyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Afganistan için tarihi bir anın yaşandığını açıkladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da “Siyasi olgunluk içinde hareket eden Afgan devleti ve halkını sağduyulu tutumları nedeniyle tebrik ediyoruz” mesajıyla seçimlerin öngörülen takvim çerçevesinde gerçekleştirilmiş olmasından memnuniyet duyulduğunu iletti.

SANDIK KONVOYUNA SALDIRI
Öte yandan, yarışı önde götüren adaylar seçimlerde hile yapıldığını iddia etti. Dün sabah Seçim Şikayetleri Komisyonu’na (ECC) en az 1200 başvuru yapıldı. Favori adaylar Abdullah Abdullah ve Zalmay Resul seçimlerde usulsüzlük yapıldığını iddia etti. En şanslı adaylar arasında başı çekenlerden Eşref Gani’yse de Twitter hesabından bazı bölgelerde ciddi oranda hile yapıldığını öne sürerek ECC’ye başvurulacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Dün de kuzeydeki Kunduz bölgesinde oy pusulalarını taşıyan kamyonun geçtiği yola yerleştirilen bomba patladı, biri polis üç kişi hayatını kaybetti. Sekiz sandığın zarar gördüğü açıklandı. Yol kenarına bomba yerleştirilen saldırılar Taliban’ın Karzai yönetimine karşı düzenlediği saldırılar arasında önemli bir yere sahip. İçişleri Bakanı Muhammed Daudzai, her ne kadar korkulan ölçekte olmasa da seçim günü boyunca ülke çapında 140 saldırı gerçekleştiğini ve 16’sı güvenlik görevlisi en az 20 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!