Yaşam kostümü

Güncelleme Tarihi:

Yaşam kostümü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2014 01:05

Yangınlar sırasında gözlerini kırpmadan hayatını tehlikeye atan iftaiyecileri daha iyi korumak için tasarımcı akademisyenler biraraya geldi ve onlara ‘yaşam giysisi’ tasarladı.

Haberin Devamı

İTFAİYECİ ölümlerinin önüne geçilmesi amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bir ekiple ateşe, aleve, suya dayanıklı özel bir itfaiyeci ceketi yarattı. 6 yıldır çalışmaları süren ceket hem moda tasarım, hem de elektronik mühendisliği bölümündeki öğretim üyelerinin çalışmaları ile oluşturuldu.

ACİL DURUMDA UYARACAK

İtfaiyecinin yangın anında vücut, çevre ve alev ısısını ölçerek acil durumda kulağındaki kulaklığa uyarı veren, sıcaklık artınca üzerindeki şeritlerin renk değiştirdiği prototip ceket için yakında üretime geçilecek. Prof.Dr. Ender Yazgan Bulgun, “İtfaiyecilerin istek ve ihtiyaçlarına göre onların çalışabileceği rahat bir giysi tasarladık. Üzerinde elektronik ekipmanlar var. İtfaiyecileri ateşten koruyabilecek, suya dayanıklı, fonksiyonel bir giysi gerçekleştirdik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 250 bin TL destek aldık. Bu giysinin kumaşları için üç farklı makine satın aldık. Yanmayan kumaş, nem, sıcaklık ölçebilen sensör ve uyarı sistemlerinin buluştuğu tasarımla itfaiyeciler daha güvenli çalışabilecek” dedi.
Doktora öğrencisi ve ekibi ile birlikte tasarladığı özel giysi ile ilgili Prof. Dr. Bulgun, şu bilgileri verdi: “Tasarladığımız ceket, hem kendisine hem de merkez araca tehlikeli durumlarda bilgi veriyor. İtfaiyeci ölümlerinde nem de önemli bir faktör. İtfaiyeciler, yüksek dereceli ortamlara giriyor, yoğun olarak terliyorlar.

NEM, YANIKLARA YOL AÇIYOR

Alevler, yükseldikçe nem vücutlarında daha şiddetli yanıklara yol açıyor. Vücudunun ısısı hayatını tehdit edecek boyuta ulaşmaktaysa, ortamdan çıkması için giysi uyarı veriyor. Aynı durum, ortam sıcaklığı için de geçerli. Ya da karşısındaki alev, girmemesi gereken bir sıcaklıktaysa aynı şekilde uyarı geliyor. Hedef, hayat kurtarırken itfaiyeciyi de koruyabilmek, hayatına sağlıklı devam etmesini sağlamak. Ceketi önce bir yüksek lisans tezi olarak çalıştık. İzmir’deki itfaiyecilerle görüştük, sorunlarını dinledik.”

Haberin Devamı

Kıyafetin Maliyeti 350 euro
PROF. Dr. Ender Yazgan Bulgun yanmayan ceketle ilgili şu bilgileri verdi: “3 katmandan oluşuyor. Dış katman dışında nem ve ısı ile suya dayanaklı bir bariyer var. Giysi hiçbir şekilde yırtılmıyor, yanmıyor. Normalde bir itfaiyeci kıyafeti 300 euro, bizimki 300-350 euro arası. Ağırlık normalde 900 gram, ama devreler ile 100-150 gram artıyor.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!