Bir kütüphaneniz oldu

Güncelleme Tarihi:

Bir kütüphaneniz oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2014 12:05

14 Ekim’de kısa bir yazı yazmış, Ege’deki bir köy okuluna kitap için yardımlarınızı istemiştim. İşte o küçük çağrı bir çığ oldu, yüzlerce minik öğrencinin hayallerine kavuşmasını sağladı. Çünkü, kitapların sayısı artınca kaymakamlık devreye girdi, okula kitapları sığdırmak için yeni bir kütüphane yapıldı, hazır o yapılmışken, oyun alanları ve bahçeleri yeniden düzenlendi.

Haberin Devamı

Okula Türkiye’nin dört bir yanında kitap yağdı, hala da devam ediyor. 6 Mayıs’ta Hürriyet okurlarının sayesinde oluşturulan kütüphanenin açılışı var, ben orada olmaya çalışacağım, yakın olan da gelsin, el birliğiyle böylesine bir tablonun nasıl olduğuna tanıklık etsin.
İşte böylesine bir yardımlaşmanın yarattığı sonucu Gökçe Zeynep Gönen İlk ve Ortaokulu Müdürü Savaş Sinan Koca, bakın nasıl aktarıyor:
“Muğla Ula Kaymakamı Ali Yılmaz Başkanlığı’nda eğitim öğretim yılı başında ilçemizde ‘Kütüphanelerin yenilenmesi ve zenginleştirilmesi’ kapsamında bir proje başlatıldı. Biz de çalışmalara başladık. Kitap sayımızı arttırmak için Hürriyet’te çıkan yazının etkisi ile Türkiye’nin dört bir yanından, okulumuza binlerce kitap gelmeye başladı. Projeye başlamadan önce okulumuzda mevcut kitap sayımız bin civarında iken; yazının etkisi ile bu sayı 6 binlere ulaştı. Bu kadar kitap toplanınca kütüphane ihtiyacımız kaymakamlığa bildirildi ve 80 metrekarelik bir kütüphane, kafeterya ve 600 metrekarelik ön bahçesi için çalışmalar başlatıldı. Kaymakamlığımız, köy muhtarlığımız ve velilerimizin desteği ile yapılan bahçe düzenlemesi sayesinde kütüphane kantin kafeterya binası, ayrıca bir voleybol, badminton sahası, açık hava bahçe satrancı ve bir çocuk oyun parkı inşa edildi. Bu çalışmalarla ilçemiz Toplam Kalite Yönetimi Ekip Yarışmasında birinci oldu. Projemiz şimdi ilde değerlendirilmeye hak kazandı.
Sayenizde hem öğrencilerimiz, hem de velilerimiz çok daha fazla kitap okuma olanağına sahip olacak. Bu ekibin okulumuz personeli dışında fahri üyesi olan Hürriyet dışında Türkiye’nin dört bir yanından kitap gönderme duyarlılığını gösteren değerli okurlarına; okulumuz öğrencileri, personeli ve veliler adına teşekkürü bir borç biliyoruz. 5 Mayıs’ta TÜBİTAK Bilim Fuarı Sergisi ile birlikte bu çalışmaların açılışını yapacağız. Kitap konusunda duyarlılık gösteren tüm okurlarınızı açılışımıza bekliyoruz.”

Haberin Devamı

***
Üstün yetenekli 8’inci sınıflar aranıyor

Türkiye’de üstünlere yönelik en iyi eğitim veren kurumlardan biridir TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi. 8 yıllık eğitimden önce ortaokula da öğrenci alıyordu ve öylesi daha iyiydi.
TEVİTÖL’ün kuruluşunun arkasında çok emek ve duygu var. 1990 yılında ünlü girişimci ve iş adamı Sezai Türkeş, eşi İnanç Türkeş’in adını yaşatmak için bir vakıf kuruyor. Vakfın amacı maddi olanakları sınırlı üstün/özel yetenekli çocukların eğitileceği bir okul açmak. Bunun için de Gebze’de vakıf 1993 yılında 416 dönümlük arazi üstünde 300 öğrencinin yatılı eğitim göreceği Özel İnanç Lisesi’ni açıyor. 1997 yılında uygulamaya konan zorunlu sekiz yıllık eğitim, okulun ortaokul bölümünün kapanmasına yol açtı ve öğrenci kaynağına sınırlama getirdi. Sonra da Türk Eğitim Vakfı (TEV) dönemi başladı. TEV, 10 Temmuz 2002’de okulu devraldı. Şu anda okul, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTOL) adı altında eğitimine devam ediyor. Buradan müthiş öğrenciler çıkıyor. Birçoğu Amerika’nın en önemli üniversitelerine yüzde 100 burslu kabul ediliyorlar. Anadolu’nun farklı yerlerinden gelerek, kaynaşan üstünlere dünyanın kapısını açan bu okul sınavla öğrenci alıyor. Bunun için de başvurmak gerekiyor.
1993 yılından bu yana eğitim veren kuruma, 2014-2015 eğitim öğretim yılı giriş sınavının ilk aşaması 4 Mayıs Pazar günü yapılacak. 19 ayrı merkezde yapılacak olan sınava katılmak isteyenler 21 Nisan’a kadar http://basvuru.tevitol.org adresinden başvuru yapabilecek. Sınava, ilköğretim okullarının 8’inci sınıflarında öğrenim gören, 6’ıncı ve 7’nci sınıf Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yıl sonu notu en az 80 olan öğrenciler katılabilecek.
Üç aşamalı sınavda TEVİTÖL’e kayıt yaptırmaya hak kazanacak öğrenciler bilgi ve yetkinlik, bireysel değerlendirme ve son olarak da 24-29 Haziran tarihlerinde TEVİTÖL’de gerçekleştirilecek olan gözlem kampının ardından belirlenecek. Gözlem kampına bireysel değerlendirme sınavı sıralamasında ilk 120 öğrenci davet edilecek. Kampta öğrenciler farklı disiplin ve yetenek alanlarında proje ve testlerle göre değerlendirilecek. Gözlem kampı sonunda yapılacak değerlendirmelerle, ailenin ekonomik durumuna bağlı olarak tam ya da kısmi burslu 60 öğrenci öğrenime kabul edilecek. Sınav merkezleri ise şöyle:
Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, İstanbul (Anadolu), İstanbul (Avrupa), Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon, Van, TEVİTÖL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!