YouTube yasağı hemen kalkmaz

Twitter yasağından perşembe günü itibariyle ülkece kurtulduk. Gerçi kurtulduk dediğime de bakmayın; zaten yasaktan hangimiz gerçekten etkilendik de Twitter'a giremedik ki? İletişimi bu zamanda kökten engellemek interneti kapatma formülü dışında mümkün mü ki?

Haberin Devamı

YOUTUBE YASAĞI SÜRECEK

Twitter'ın açılmasıyla birlikte elbette şimdi YouTube'u bekliyoruz. Ancak YouTube'un Twitter'da olduğu gibi pek kolay açılmayacağı ortada. Önce kararı veren Türkiye Barolar Birliği’nin itirazını kabul eden Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, AYM’nin Twitter kararının bağlayıcı olduğunu göz önüne alarak, YouTube’la ilgili “Tüm yayına erişim engellemesine” ilişkin kararını “İfade özgürlüğüne ağır müdahale” diyerek kaldırdı; ancak Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı, suça konu içeriklerin kaldırılmadığı gerekçesiyle YouTube yasağını kaldıran karara itiraz etti ve yasağa 'devam' dedi. Zira söz konusu link'lerin kaldırılması talebinin Türkiye'den YouTube'a iletilmesine rağmen link'lerin kaldırılmaması sonucu yasağın devamı isteniyor.

TÜRKİYE'DE DNS'LER 'ZEHİRLENİYOR'

Haberin Devamı

DNS hijacking veya DNS zehirleme olaylarından sonra artık farklı DNS'ler kullanmak da pek makul görünmüyor.

DNS zehirleme veya DNS hijacking yöntemleri kullanıcıların kişisel bilgisayarlarında kullandıkları bazı halka açık DNS (Alan adı Çözümleme) sunucuları, bazı adresleri kendi DNS sunucularına yönlendirmesi şeklinde açıklanabilir. DNS girmek istediğiniz web sitesinin IP adresini bilgisayarınızın tanımasını sağlayan bir teknoloji. Yanlış IP yönlendirilmesi ile siz girmek istediğiniz siteye girdiğinizi sanıyor fakat görüntü kopyasına girebiliyorsunuz. Hacker'lar bu yöntemi sahte banka siteleri ile sizi kandırabilmek için çok sık kullanabiliyor.

Google da bunun farkında olacak ki geçtiğimiz günlerde şirketin yazılım mühendisi Steven Carstensen, ‘zehirleme’ yöntemiyle Türkiye’deki internet servis sağlayıcıları şirketlerinin Google DNS kimliği altında gizlendiklerini öne sürdü.

ŞİMDİLİK EN İYİ ÇÖZÜM VPN UYGULAMALARI

O nedenle siz iyisi mi VPN kullanın veya halihazırda kullanıyorsanız kullanmaya devam edin. Bunun için yazılım önermeyeceğim; zira bu sayfalar başta olmak üzere pek çok haber sitesinde sıkça birkaç ismi görüyorsunuz. Karar tamamen size kalmış. Zaten pratikte yaptıkları şey de aynı. Sadece VPN yazılımı tercihi yaparken Google'dan rastgele program indirmemeniz ve üzerinde biraz ufak araştırma yapmanız yerinde olur.

Haberin Devamı

HAFTANIN MOBİL UYGULAMASI

Anonim offline mesajlaşma uygulaması FireChat iOS ve Android platformlarında yayınlanmasıyla birlikte dünya genelinde kullanıcılardan yoğun ilgi görüyor. FireChat ile internet bağlantısına ihtiyaç duymaksızın kullanıcılar birbirleriyle mesajlaşabiliyor. Ücretsiz olan uygulamada kullanıcı gerçek adını kullanabildiği gibi farklı takma adları da tercih edebiliyor. Apple'ın Çoklu Nokta Bağlantı sistemini kullanan, birebir sohbetler gerçekleştirmenize imkan tanıyan FireChat 9 metre yakınınızdaki kişileri buluyor ve anonim olarak sohbet etme imkanı tanıyor.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ

Twitter'ın erişime kapatıldığı 20 Mart gecesinden sadece iki gün sonra VPN servisi HotSpot Shield'in Türkiye'den 820 bin kullanıcı birden kazandığını biliyor muydunuz?

Yazarın Tüm Yazıları