Düşük faiz istemek en doğal hakkımız

Güncelleme Tarihi:

Düşük faiz istemek en doğal hakkımız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2014 01:18

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekçi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması” gerektiğine dair sözlerinin yerinde ve haklı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Zeybekçi, “17 Aralık sürecinde, faiz beklentilerin üzerinde artırılmıştı. Seçim bitti, istikrar sağlandı. Bu ülkenin başbakanının faizlerin düşmesini istemesi son derece doğaldır. Bunu seslendirmek bir müdahale değildir. Bunun zamanına ve ne kadar olacağına Merkez Bankası karar verir” dedi.

YÜKSEK FAİZ VE YATIRIMLAR

İstanbul’da ekonomi gazetecileriyle sohbet toplantısı düzenleyen Nihat Zeybekçi, “Hiçbir ülkenin vatandaşı faizlerin yüksek olmasından memnun olmaz. Yüksek faiz dünyanın her yerinde olumsuz göstergedir. Başbakanımızın sözlerini olumlu buluyorum. Şu andaki faiz yüksek bir faiz mi bunu ekonomi bilir ama başbakanımızın görüşünü destekliyorum” dedi.

ZAMANI VE MİKTARI ÖNEMLİ

Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası’yla ilgili sözlerinin bu kurumun bağımsızlığına gölde düşürebileceğine dair bir yorum üzerine de Bakan Zeybekçi şöyle konuştu: “17 aralık sürecinde aslında faizler beklentilerin üzerinde artırıldı. Başbakan da şimdi bunun düzeltilmesini istedi ki bu onun en doğal hakkı ve masumane bir taleptir. Bu faiz indiriminin ne zaman ve ne kadar olcağına karar vermek Merkez Bankası’nın yetkisindedir. Ben de ekonomi bakanı olarak faizlerin bu seviyesini doğru bulmuyorum. Millet seçimlerde istikrarın devamı yönünde karar verdi. Madem o dönemde olağanüstü bir kararla faizler yükseltildi şimdi de olağanüstü bir kararla indirilmesini isteyebiliriz.”
İhracatçılar için rekabetçi kur seviyesini de açıklayan Bakan Zeybekçi, “Önümüzdeki dönemde kurlarda bir kırılganlık beklemiyoruz. Dolar 2.15-2.25 arasında oturursa hem ithalatı caydırıcı hem de ihracatı teşvik edici bir seviye sağlanmış olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

CARİ AÇIK HIZLI DÜŞEBİLİR

“İhracatımızda, dış ticaret açığımızda ve cari açığımızda sürpriz, pozitif yönde gelişmeler olacağına inanıyoruz” diyen Zeybekci, şöyle devam etti: “Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi gibi öncü göstergelerin olumlu seyretmesinin yanı sıra kurdaki gelişmelerin ve ticaret ortaklarımızdaki toparlanmanın, dış talep kaynaklı büyümeyi besleyeceğini düşünüyoruz.”
AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTIP) Türkiye olmadan imzalandığında Türk ekonomisinin olumsuz etkileneceğini savunan Zeybekçi, “Türkiye eş zamanlı olarak ABD ile STA imzalarsa zararı minimize edecek” dedi. Mayıs-haziranda ABD’li mevkidaşıyla bu konuda görüşmeleri olacağını bildiren Zeybekci, olmazsa olmaz gündem maddelerinden birinin TTIP olacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!