Dolar Erdoğan’la yükseldi, ABD ile geriledi

Güncelleme Tarihi:

Dolar Erdoğan’la yükseldi, ABD ile geriledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2014 01:07

Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın ‘olağanüstü’ toplanıp faiz indirmesi yönünde yaptığı açıklamalarla 2.14 TL’yi aşan dolar ABD tarım dışı istihdam verileriyle 2.1070 TL’ye kadar geriledi. Doların günlük dalgalanması 4 kuruşu aştı.

Haberin Devamı

DOLAR dün Başbakan Erdoğan’ın faiz yorumu ve ABD tarım dışı istihdam verisinin etkisi ile tam 4 kuruşluk büyük bir dalgalanma yaşadı. Önce sabah saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada seçim sonrası borsanın 70 bin puanın üzerine çıktığını hatırlattı ve Merkez Bankası’nın olağanüstü toplanarak faizi nasıl yükselttiyse bu sefer de düşürmesi gerektiğini söyledi.

Piyasalarda ‘Merkez Bankası’na müdahale’ endişesi yaratan bu açıklamalar dolarda da yükselişe yol açtı. Dün sabah saatlerinde Fitch Ratings’in Türkiye’nin notunu ve görünümünü değiştirmemesinin ardından 2.13 TL’de yatay seyreden kur Erdoğan’ın faiz açıklamasının ardından gün içindeki en yüksek seviyesine 2.1464 TL ile yükseldi. Ancak öğleden sonra ABD’den gelen ve 192 bin kişiyle beklentilerin altında kalan Mart ayı istihdam rakamları doların tekrar düşmesini sağladı. Dolar 2.1070 TL ile günün en düşük seviyesini görürken 2.1110 TL’den kapadı.

Haberin Devamı

ABD VERİSİ ENDEKSİ ATEŞLEDİ

Bist 100 Endeksi Fitch’in not kararının ardından güne 370 puan yükselişle 71 bin 915 puandan başladı. Erdoğan’ın açıklamaları öncesi 72 bin 83 puana kadar yükselen endeks açıklama sonrası 71 bin 342 puana kadar geriledi. İkinci seansta ABD istihdam verileriyle düşen doların etkisiyle çıkışa geçen endeks günü yüzde 1,45 artışla 72.582 puandan kapadı. Uzmanlar Merkez Bankası’nın başbakanın açıklamasının ardından faiz indirmesinin kredibilitesine zarar vereceğine dikkat çekti. Ayrıca yıllık yüzde 8,36 seviyesinde olan ve hazirana kadar yükselmesi beklenen enflasyon düşmeden Merkez Bankası’nın faiz indirmesinin olumsuz sonuçlar doğuracağı konuşuluyor.

‘Olağanüstü toplanıp faiz indirmeli’

Başbakan Erdoğan dün Azarbaycan’a hareketinden önce yaptığı basın toplantısında Para Piyasası Kurulu’nun olağanüstü bir toplantı yapıp faizi düşürmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bu dönemde yeniden nasıl Avrupa Bankası faizde bu düşüşü göz önüne alarak yeni bir ayarlamayı düşünüyorsa... Ki büyük ihtimal FED de bu noktada açıklamasını yapacaktır. Aynı şekilde Merkez Bankası da bu noktada gözden geçirip daha önce olağanüstü toplanmak sureti ile nasıl yükseltti ise bu defa da bunu düşürmesi gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!