Notu aynı bıraktı ‘Ekonomide yüksek oynaklık var’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Notu aynı bıraktı ‘Ekonomide yüksek oynaklık var’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2014 01:18

KREDİ derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde değişiklik yapmadı. Fitch Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden notunu BBB- olarak onayladı, görünümü de durağanda tuttu.

Haberin Devamı

Fitch’ten yapılan açıklamada Türkiye’nin makroekonomik politikasının zaman içerisinde gelişme gösterdiği belirtilerek, buna rağmen Türkiye ekonomisinin yüksek oranda oynaklık gösterdiği kaydedildi.

SİYASİ BELİRSİZLİK

Türkiye’de aralık ve ocak aylarında küresel risk eğilimindeki değişimler ve iç ve siyasi gelişmelerin baskı yarattığına dikkat çeken Fitch açıklamasında Mayıs 2013’te Gezi Parkı olaylarından bu yana Ak Parti liderliği ile ilgili endişelerin arttığına dikkat çekildi. Açıklamada Ak Parti’nin yerel seçimde yüzde 45 oy oranı ile başarılı olduğu belirtilen açıklamada Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı ihtimalinin arttığına vurgu yapılırken ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve 2015 genel seçimleri ile gelen siyasi belirsizliğin ekonomik görünümü gölgelediği belirtildi.

NOTU BANKACILIK DESTEKLİYOR

Haberin Devamı

Fitch Ratings yaptığı açıklamada Türkiye’nin mevcut notunun özellikle bankacılık sistemi tarafından desteklendiğini belirtti. Açıklamada bankacılık sisteminin güçlü sermaye yapısına dikkat çekilirken “bankacılık sektörü kârlılığını koruyor ve sektörde sorunlu kredilerin oranı yüzde 3’ten az. Küresel finans krizi döneminde bile bu oran yüzde 5.4’ün üstüne çıkmamıştı” denildi.

FAİZ AZALTILMASI CİDDİ ZORLUK YARATIR

Öte yandan Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins Merkez Bankası’nın faiz politikasının net olduğunu belirtirken Başbakan Erdoğan’ın ‘faiz düşürülmeli’ açıklamasını eleştirdi. Rawkins küresel ekonomiye bakıldığında faiz azaltımının ciddi bir zorluk yaratacağını belirtirken “Türkiye’nin hale büyük bir cari açığı ve büyük çaplı dış finansman ihtiyacı buna karşılık sınırlı miktarda uluslararası rezervi var. Bunun sonucu olarak Merkez Bankası faizleri artırdı. Faizlerin düşmesi yönünde bir adım zamanı gelmemiş bir dönüş olur” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!