KKTC meclis başkanı: Kıbrısta rüzgar iyi yönden esiyor

Güncelleme Tarihi:

KKTC meclis başkanı: Kıbrısta rüzgar iyi yönden esiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2014 19:47

İngiltere’de bir dizi temaslarda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber, düzenlenen basın toplantısıyla ziyaretlerini değerlendirdi. Şehir merkezinde yer alan KKTC Londra Temsilciliği binasında düzenlenen basın toplantısında, KKTC milletvekilleri ve Temsilci Oya Tuncalı’da hazır bulundu.

Haberin Devamı

İngiltere gezisinde 300 bine yakın Kıbrıslı Türk toplumu temsilcileriyle biraraya geldiğini ve onlarla gurur duyduğunu söyleyen Siber, adadaki çözüm konusunda bu yıl olumlu rüzgar estiğini söyledi. Siber, "Birleşmiş Milletler parametrelerinde iki toplumlu bir federal çözümü destekliyoruz. Lobicilik çalışmalarında da bunun desteklenmesini istiyoruz" diye konuştu. Çözüm sürecinde iki toplum lideri görüşürken toplumların bu sürece olumlu katkısı olacağını ama tek taraflı olarak sadece Rum toplumunun seçilmişlerini dinleyerek bunun olamayacağına vurgu yapan Siber, çözümün masada yapılacağını ama barışı toplumların yapağını, bunun için de iki toplumun birbirini anlaması ve yüzleşmesi gerektiğini vurguladı.

‘BARIŞI ARZULAYAN TOPLUMA CEZA’

Basın toplantısına 4 milletvekili ile katılan Siber, Lordlar Kamarası’nda iki konuşma yaptığını ve bazı parlamenterlerin Kıbrıs’ın Kuzeyi’nden ‘ilk’ defa bir milletvekilini dinlediğini ifade etti. Londra ziyaretinde Lordlar Kamarası’nda, organizasyonları yapan Türk kökenli barones Meral Ece ile Lord Sheikh’e teşekkür eden Siber, konuşmasında "barışı arzulayan toplumun cezalandırılmasının doğru olmadığını" vurguladığını söyledi.

Uluslararası toplumun Kıbrıslı Türklerin demokratik yollarla seçilmiş temsilcilerini de dinlemesini vurgulayan Siber, "Haklı olmamız bize hakkımızı verecekleri anlamına gelmez. Hakkımızı biz isteyeceğiz. Küsme, kırılma, bir köşeye çekilerek çok geri kaldık. Lobicilikte de geri kaldık" diye konuştu. Uyum politikasına da değinen Siber, "İngiltere’deki toplumun bu kültürle uyumlu yaşamasını istiyoruz ama ‘asimile’ olmasını istemiyoruz. Ana dili unutmaması gerekir. Bu konuda Türk okullarına ve öğretmenlere çok büyük görevler düşer. Türk okulları çok iyi çalışıyor, daha da güçlendirilmesi gerekir. Örneğin, ülkede görev yapan öğretmenlerin 1 yıl görevlendirilmesinin sıkıntı yarattığı ifade edildi" şeklinde konuştu.

ÇÜZÜM İÇİN DOĞALGAZ VE PETROL REZERVLERİ

Londra’daki 300 bine yakın soydaşının kendisine en çok seçme-seçilme hakkını sorduğunu belirten Meclis Başkanı, "Bu konuda benim kişisel formüllerim var. Ancak seçme- seçilme hakkı talebi tüm partilerle tartışılması gereken bir konudur" dedi.

Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Siber, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili bir soruya karşılık, "Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesinin çok yüksek ve bütün umut ile beklentilerinin bir çözüme varılması şeklinde olduğunu kaydetti.

Uluslararası aktörlerin de daha ‘etkin’ olarak süreçte yer aldığını ifade eden Siber, Ada’ daki doğalgaz ve petrol rezervlerinin çözüm için ‘motivasyon’ yarattığını; bu bağlamda 2004’tekinden daha büyük motivasyon görüldüğünü, doğal kaynakların ihraç yolunun da Türkiye’den geçmesinin öngörüldüğünü, bunun da çözüm yönünden ‘itici güç’ oluşturduğunu belirtti.

Siber, 2004’te Rumlar çözümü reddederken gerekçelerinden birinin de fakir Kıbrıs Türk toplumuyla kaynaklarını paylaşmak ‘istememeleri’ olduğunu hatırlatarak, şimdi Rumların da ekonomisinin kötüleştiğini, bu nedenle çözümün iki topluma da kazan-kazan prensibiyle büyük faydalar getireceğinin altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!